"TABAN FİYATLAR YÜKSELTİLMELİ"-ANADOLU'DA BUGÜN

"TABAN FİYATLAR YÜKSELTİLMELİ"-ANADOLU'DA BUGÜN
KONYA
30.03.2013

Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Konya'da 2013 yılında hububat taban fiyatlarının düşük olmasından dolayı üreticiler ayçiçeği ve mısır üretimine yöneldi" dedi.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, İç Anadolu Bölgesi‘nde özellikle geçen sene Konya ve Yozgat illerinde yaşanan rüzgâr fırtınası, kış aylarının sert geçmesi ve kırkikindi yağmurlarının etkili geçmemesinden dolayı hasat döneminde yüzde 30‘luk buğday rekoltesinde önemli bir düşüş olduğunu söyledi. Türkiye‘nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya, 2013 yılında üreticilerin büyük bir çoğunluğu ayçiçeği ve mısır gibi tarım ürünlerine geçiş yaptığını bu yüzden buğday ekili alanlarında önemli bir azalma olduğunu belirtti. Bu dönemde verilen gelir desteklemelerin Konya çiftçisinin işini görmeyeceğini söyleyen TAŞPINAR, Türkiye Mahsulleri Ofisi‘nin çiftçiden alacağı ürünün taban fiyatında bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirtti

ÇİFTÇİ KISITLAMAYA GİDİYOR

Konya‘lı çiftçilerin hububattan aldığı birim fiyatının düşük olduğuna dikkat çeken TAŞPINAR, "İç Anadolu Bölgesi‘nde çiftçiler sulu arazilerde ektiği ürünü 4-5 defa sulama yapıp 400 kilogram alırken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde kıraç arazileri de hiç sulama yapılmadan 550-600 kilograma yakın verim alıyorlar. İç Anadolu Bölgesi‘nde çiftçiler bu şartlar altında birim fiyatına yaklaşık 50 TL alırken aynı şekilde başka bölgelerde 2-3 katına yakın birim fiyatı alınıyor" dedi. TAŞPINAR, " Çiftçi, daha fazla gelir elde etmek, ürettiği üründen daha fazla verim almak istiyor bu yüzden sulu topraklarda ayçicek ve mısır, silaj gibi ürünler ekiyor. Kıraç arazilerde ise buğday ve arpa gibi tahıl ekmeye başladılar" dedi.

AYÇİCEK ÜRETİMİ ARTACAK

Konya‘da ekilen tarım arazilerinde daralma olduğunu söyleyen TAŞPINAR, "2012 yılında 7 milyon hektar arazide hububat üretimini gerçekleştirildi alınan verim ise 1.5 milyon tondu" 2013 yılında ise bu ekilen tarım arazilerinde daralma gerçekleşerek, daha az çaba gerektiren ve az masraflı olan yeşil tarım ürünlerine geçiliyor" dedi. Ayçiçeği üretiminin Konya‘da gittikçe artacağını söyleyen TAŞPINAR, "Trakya bölgesi topraklarında özellikle yağlı ayçiçeği ürününde azalma oluyor, Konya, tarımsal makineleriyle, üreticileriyle ve ziraat odalarının göstermiş olduğu katkılarla çiftçilerimiz artık daha güvenli bir şekilde ürün yetiştirerek Konya bu açığı kapatacak" dedi.

 

 

Okunma Sayısı: 848
Fotoğraf Galerisi