TAHILDA "EKİMZAMANI" UYARISI
Tahılda "ekimzamanı" uyarısı Türkiye`deki tahıl üretiminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa`da çiftçiler buğday, arpa ve mercimek ekimine başladı.
Tahılda "ekimzamanı" uyarısı
Türkiye‘deki tahıl üretiminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa‘da çiftçiler buğday, arpa ve mercimek ekimine başladı.
Türkiye‘deki tahıl üretiminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa‘da çiftçiler buğday, arpa ve mercimek ekimine başladı.
AA / Tarım alanı bakımından Konya ve Ankara‘dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa‘da, ülkedeki pamuk üretiminin yüzde 43‘ü, buğdayın yüzde 8‘i, mercimeğin yüzde 36‘sı ve arpanın ise yüzde 11‘i üretiliyor.
Yaklaşık 6 milyon 393 bin 49 dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kentte sulamaya açılan bölgelerin artmasıyla Türkiye ve Ortadoğu‘nun tarım merkezi olması öngörülüyor.
Ekim döneminin yaklaşmasıyla çalışmalara başlayan çiftçiler tarlalarını sürerek tohuma hazır hale getiriyor. Kent merkezindeki tohum ve gübre bayilerinden ihtiyaçlarını karşılayan üreticiler verimli bir sezon geçirmek adına hummalı bir çalışma yürütüyor.
- "Yüksek verim için uygun ekim dönemi"
Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen yaptığı açıklamada bölgede hububat ekiminin yapıldığı bu dönemlerde iyi verim almak ve tarımda karlılığı arttırmak için bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Ekimde geç kalınmaması gerektiğini belirten Öztürkmen, bu işlemden önce tohum ilaçlamasının mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.
Buğdayda ekim döneminin üçe ayrıldığını anlatan Öztürkmen, şöyle konuştu:
"Erken ekim zamanı 15 Ekim-15 Kasım, normal ekim 15 Kasım-15 Aralık ve geç ekim ise 15 Aralık-15 Ocak tarihleri arası olarak kabul ediliyor. En yüksek verim normal ekim zamanında ekilen buğdaylardan alınmıştır. Geç ekim yapılan yerlerde yüzde 15-31 oranlarında verim düşüşleri yaşanmıştır. Bölgemizde buğdayda en verimli ekim zamanı 15 Kasım-15 Aralık dönemidir. Erken ekilen buğdaylarda kışın ılık geçmesi halinde hızlı büyüme görülür, hızlı büyümenin sonucunda yatmalar oluşur ve bu da verimi olumsuz etkiler. Hastalık ve zararlılar da erken ekilen buğdaylarda daha çok görülür."
- Zararlılara dikkat
Öztürkmen, buğdayın başaklanma döneminde ortaya çıkabilecek hastalık ve zararlılarla yapılacak mücadele için "izli ekim" yapılması gerektiğine dikkati çekti. Gübrenin mutlaka toprak tahlillerine göre atılması gerektiğinin altını çizen Öztürkmen, sulamada da üreticilerin kontrollü olmasının önemine değindi.
Şanlıurfa‘da kuru tarım yapılan yerlerde yağışın düşme zamanının ürünün verimini belirlediğini anlatan Öztürkmen, "Bölgemizde kuru koşullarda buğday verimini etkileyen en önemli faktör yıllık yağışlar ve bunların buğday yetişme süresi içerisindeki dağılışıdır. Genellikle mart ve nisan aylarındaki yağışlar o yılki buğday verimini olumlu yönde etkilemektedir" ifadelerini kullandı.