TALEP FAZLASI MISIR ELDE KALDI - DÜNYA GAZETESİ
İHTİYAÇ FAZLASI ÜRÜN
BASIN AÇIKLAMASI
(DÜNYA Gazetesi ve Yerel Basın 19 Kasım 2008)
Talep fazlası mısır elde kaldı
İhtiyaç fazlası ürün
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik , sorunun pamuk fiyatlarındaki düşüşe rağmen girdilerin artması nedeniyle zor durumda kalan ve mısıra umut bağlayan üreticilerin ihtiyaçtan fazla ekim yapmasından kaynaklandığını söyledi.
Şanlıurfa‘da geçen yıl 70 bin hektar civarında mısır ekiminin yapıldığını, buna rağmen pazar sorununun yaşanmadığını dile getiren Melik, "Bu yıl ekim alanı 120 bin hektara yükselince pazar sorunu da ortaya çıktı" dedi.
İl genelinde yüksek miktarda mısır işleme kapasitesine sahip sanayi kuruluşlarının sayısının yetersiz olduğunu aktaran Melik, şöyle devam etti:
"Şanlıurfa çok geniş tarım arazisi varlığına sahip bir il. Bu yıl 1 milyon tonun üzerinde mısır rekoltesi bekleniyor. Bu rakam Türkiye‘nin toplam mısır ihtiyacının neredeyse dörtte birine eşit. Ama bunu işleyecek sanayi alt yapısı yok. Mısırda bilinçsizce bir ekim söz konusu. Pamuktan beklediği geliri elde edemeyen üreticiler mısıra yönelince ihtiyaç fazlası ürün elde edildi. Bu ürünün büyük bir kısmı maalesef tarlalarda çürüyecek. Bir daha böyle bir durumu yaşamamak için GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanlığında, üreticileri ülkenin ihtiyaçlarına göre yönlendirebilecek ve hangi ürünün ne kadar ekileceğini belirleyecek bir koordinasyon birimine ihtiyaç var."
Abdullah Melik, TMO‘nun mısır alım baş fiyatını kilo başına 43 YKr olarak belirlediğini, ancak tarladan hasat edilen ve birkaç gün kamyonlarda sıra bekleyen ürünlerin fiyatının ciddi oranda düştüğünü kaydetti.
Abdullah MELİK
Ziraat Mühendisleri Odası
Şanlıurfa Şubesi