TARIM ALANLARI BİR BİR YOK OLUYOR-GAZETE GERÇEK

SAMSUN
20.04.2015
 

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, hükümetlerin tarımsal alanları ranta açması ve tarımı destekleyen bir vizyon olmaması nedeniyle tarımsal alanların yıldan yıla azaldığını söyledi.


Son 10 yılda, 2 milyon 573 bin futbol sahasına denk gelen 27 milyon 825 bin 64 dekar tarım arazisinin, imara, inşaata kurban gittiği TÜİK verileriyle ortaya kondu. Günden güne tarımın bittiği Samsun‘da da son dönemde yaşanan gelişmeler tarımda tehlikenin ne denli büyük olduğunu açıkça ortaya koydu.

YEŞİL YOK OLUYOR
Özellikle Terme ilçesi var olan bir santral yetmezmiş gibi yeni bir santral kurulması tehlikesi ile baş başa kaldı. Bu santrale önce Terme Belediye Başkanı karşı çıktı. Bulduğu her fırsatta ilçeye santral yapılmaması gerektiğini anlattı.  Tepkilerin de odağı Terme olunca herkes gözünü oraya çevirdi. Ancak Terme‘yi düşünürken yok binlerce hektarlık alanlar göz ardı edildi. Samsun‘da sürekli yükselen inşaatlar nedeniyle yeşil alanlar bir bir yok edildi.

TARIM ALANLARI KAYBOLUYOR
Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun‘a tarım alanlarının Samsun‘daki durumunu sorduğumuzda aldığımız cevap da tehlikenin acı boyutunu açıkça ortaya koyuyor.  Tosun, yıldan yıla tarım alanlarımız yok oluyor diyor.

ARAZİLER RANTA KURBAN EDİLİYOR
Tarımsal faaliyetin en çok devlet politikalarından zarar gördüğünü belirten Tosun, tarımla ilgili başlıca sorunları da şöyle sıralıyor: "Araziler ranta kurban ediliyor. Çiftçi tarımsal faaliyet yönünde eğitilmiyor ve desteklenmiyor. Mazot ve gübre fiyatları çiftçinin alım gücünü zorluyor."

KAMU SPOTLARI YALAN
Tarımsal üretim artık tamamen bitti diyen Tosun, "Kamu spotlarında devlet verimli tarım arazilerinin sanayi alanına dönüştürülmemesi gerektiğinde dikkat çekiyor. Ancak bir taraftan da buraları imara açıyor. Söylemle eylem birbirini tutmuyor. Bunun için kamu spotları kamuyu ilgilendirmeli. Ama öyle lafta değil gerçekten kamuyu  ilgilendirmeli" dedi.

Zelfi VURAL  16 NİSAN 2015 GAZETE GERÇEK

Okunma Sayısı: 145