TARIM ARAZİLERİ HIZLA TÜKENİYOR- NTVMSNBC-14.01.2006

ADANA
18.01.2006
 

1950-81 YILLARI ARASINDA 171 BİN HEKTAR, 1981-2000 YILLARINDA İSE 1 MİLYON 650 BİN HEKTAR TARIM ARAZİSİNİN KAYBEDİLDİĞİ BİLDİRİLDİ.

ÜLKE GENELİNDE VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİN YANLIŞ KULLANIMI NEDENİYLE TOPRAKLARIN YOK OLMAYA BAŞLADIĞI, TÜRKİYE’NİN TOPRAK REZERVİ KALMAYAN 19 ÜLKE ARASINDA YER ALDIĞI BELİRTİLDİ.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBE BAŞKANI AYHAN BARUT, TOPRAĞIN, SU VE HAVA GİBİ YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZ UNSURLARINDAN BİRİ OLDUĞUNU, ÜRETİLEMEYEN VE ÇOĞALTILAMAYAN, SINIRLI BİR DOĞAL KAYNAK SAYILDIĞINI VURGULADI.

BARUT, BİR SANTİMETRE DERİNLİĞİNDE TOPRAĞIN OLUŞMASI İÇİN YAKLAŞIK750 YIL GİBİ BİR ZAMANA İHTİYAÇ DUYULDUĞUNU, BU SÜRENİN TOPRAĞIN NE KADAR DEĞERLİ OLDUĞUNU GÖZLER ÖNÜNE SERDİĞİNİ SÖYLEDİ. “TÜRKİYE’NİN DÜNYADA TOPRAK REZERVİ KALMAYAN 19 ÜLKEDEN BİRİ” OLDUĞUNU ANLATAN BARUT, ŞUNLARI KAYDETTİ: “HIZLI SANAYİLEŞME VE ŞEHİRLEŞME BAŞTA OLMAK ÜZERE, TURİZM, KARAYOLLARI, DEMİRYOLLARI, ENERJİ VE BORU HATLARI, HAVAALANLARI, BARAJLAR GİBİ YATIRIMLAR, TUĞLA VE KİREMİT OCAKLARI TARIM ALANLARININ AMAÇ DIŞI KULLANIMINDA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR. SANAYİ TESİSLERİ, ALTYAPI, ULAŞIM KOLAYLIĞI VE UCUZLUĞU NEDENİYLE DÜZ VE VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ ÜZERİNDE KURULUYOR.

KAPLADIĞI ALAN İTİBARİYLE VERDİKLERİ ZARARIN YANINDA, ÇEŞİTLİ ATIKLARIYLA ÇEVREDEKİ TARIM ALANLARINI KİRLETEREK ZARARLI OLUYOR. TARIM ALANLARININ AMAÇ DIŞI KULLANIMININ, ÖZELLİKLE VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİN OLDUĞU BÖLGELERDE YOĞUNLAŞMASI, DURUMUN CİDDİYETİNİ ORTAYA KOYUYOR.”

ÜLKE GENELİNDE TARIMA AYRILAN 39 MİLYON HEKTARDAN 26 MİLYONLUK BÖLÜMÜNDE DÜZENLİ TARIM YAPILABİLDİĞİNİ BELİRTEN BARUT, KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTERLERİNE GÖRE 1950-1981 YILLARI ARASINDA 171 BİNHEKTAR, 1981-2000 YILLARINDA İSE 1 MİLYON 650 BİN HEKTAR TARIM ARAZİSİNİN ELDEN ÇIKARILDIĞINI VURGULADI.

BARUT, KENTLEŞME VE SANAYİLEŞME NEDENİYLE TARIMDA KULLANILAMAYAN ARAZİLERE EN İYİ ÖRNEĞİN ÇUKUROVA, BURSA OVASI, BORNOVA, SAKARYA OVASI, TRAKYA VE KEMALPAŞA BÖLGELERİNİN OLDUĞUNU İFADE ETTİ.

AYHAN BARUT, ÇUKUROVA’DAKİ BİRİNCİ SINIF TOPRAKLARIN, KONUT VE SANAYİ YERLEŞİM ALANLARINA AÇILARAK, BELEDİYELERİN MÜCAVİR SAHALARINI GENİŞLETEREK ARAZİLERİN İMARA AÇILMASIYLA SONUÇLANAN ÇALIŞMALAR SEBEBİYLE, YOL VE ULAŞIM KOLAYLIĞI NEDENİYLE ELDEN ÇIKARILDIĞINI BELİRTTİ.

Okunma Sayısı: 994