TARIM ARAZİSİNE HUZUREVİ KARARI YARGIDAN DÖNDÜ!
- BASIN AÇIKLAMASI -
TARIM ARAZİSİNE HUZUREVİ KARARI YARGIDAN DÖNDÜ!
12 Eylül 2009
İstanbul‘da yaşanan ve 32 kişinin ölümüne neden olan sel felaketi, çarpık yapılaşmanın ne gibi acı sonuçlara yol açabileceğini tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermişken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın tarım arazilerini imara açan yeni bir kararı yargıdan döndü. Çanakkale İdare Mahkemesi, Gelibolu‘da huzurevi kurulması için verimli tarım arazilerinin katledilmek istenmesine "dur" dedi.
Gelibolu Belediye Başkanlığı, Çanakkale Gelibolu İlçesi Yazıcı Mahallesi Karlık mevkiinde "tarımsal niteliği korunacak 3. derece doğal SİT alanı"nda kalan ve mülkiyeti Hazineye ait toplam 7,3 dekar arazide huzurevi yapabilmek için 2008 yılında girişimler başlatmıştı. Çanakkale Valiliği Tarım İl Müdürlüğü‘nce 19 Şubat 2008 tarihinde reddedilen bu girişim, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü‘nün "ilçede huzurevi açılmasının kamu yararına uygun olduğu"na ilişkin yazısı ile yeniden gündeme gelmiştir. Belediyenin Eylül 2008‘de başvurduğu Toprak Koruma Kurulu‘nun, bu talebi uygun görmesi ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın da onayı ile söz konusu arazi 2 Ocak 2009‘da imara açılmıştır.
Çanakkale Toprak Koruma Kurulu‘ndaki ZMO temsilcisinin şerh düştüğü karara karşı ODA‘mız, iptal ve yürütmenin durdurulması istemiyle yargı yoluna başvurmuştur. Davaya bakan Çanakkale İdare Mahkemesi, araziye yönelik bilirkişi incelemesi yaptırmıştır.
Bilirkişi raporunda özetle; "arazinin 2. sınıf mutlak tarım arazisi olduğu, iklim ve toprak nem koşullarına uygun her türlü kültür bitkisinin yetiştirilebileceği, alanın neredeyse tamamında tarım yapıldığı, huzurevi için kentte alternatif alanlar bulunduğu, bu arazi yapılaşmaya açılırsa kentin sağlıksız gelişeceği ve doğal kaynakların kaybedileceği" belirtilmiştir. Çanakkale İdare Mahkemesi de bu veriler ışığında, 13 Ağustos 2009 tarihinde imara açma kararını hukuka aykırı bularak, yürütmesini durdurmuştur.
ODA‘mızın yurt genelinde sürdürdüğü, verimli tarım arazilerini korumaya yönelik mücadelesinde yeni bir başarı anlamına gelen bu karar, ziraat çevrelerinde büyük sevinç yaratmıştır. Bilindiği üzere daha önce Adana, Antalya, Balıkesir, Bolu, Çanakkale ve Düzce‘de de, tarım arazilerini yapılaşmaya açan Toprak Koruma Kurulu kararları mahkemeler tarafından reddedilmiştir. ODA‘mızın Adana-Seyhan, Antalya Kovanlık ve Selimiye, Çanakkale Biga, Muğla Merkez-Yatağan ve Samsun Terme ilçelerindeki verimli toprakları tarım dışına çıkartan Kurul kararlarına karşı açtığı davalar da sürmektedir.
Alternatif alanlar varken, kısıtlı miktardaki mutlak tarım arazilerinin imara açılması, bu alanların geri dönüşümsüz biçimde kaybedilmesine neden olmaktadır.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, hukuka aykırı tüm kararları yargıdan dönen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nı, tarım toprakları aleyhine geliştirdiği iş ve işlemlerden vazgeçmeye çağırmaktadır.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da tarım arazilerine yönelik mücadelesine kararlılıkla devam edecektir.
Saygı ile duyurulur.
Dr. Gökhan GÜNAYDIN
Başkan
(Yönetim Kurulu Adına)