"TARIM, ÇEVRE, GELECEK" SEMPOZYUMU

"TARIM, ÇEVRE, GELECEK" SEMPOZYUMU
MERKEZ
14.01.2011

ODA`mızın Tarımsal Öğretimin 165. Yıldönümü nedeniyle düzenlediği Sempozyum ilgiyle izlendi.

 

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 165. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen "Tarım-Çevre-Gelecek" konulu sempozyum, 13 Ocak 2011 Perşembe günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde gerçekleştirildi.

Sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın ardından ODA‘mız Korosunun Ziraat Marşı‘nı seslendirmesiyle başladı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, tarım eğitimi alanında yaşayan bir müze olan Halkalı Ziraat Okulu‘nun İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi olarak kullanılmak üzere, 10 yıllığına İlim Yayma Vakfı‘na kiralanmasına tepki gösterdi. TUNCER, "Yapılan tahsis işlemi derhal iptal edilmeli ve Halkalı Ziraat Okulu misyonuna uygun şekilde bir müzeye çevrilerek korunmalı, hatta tarım eğitimi için önemli bir merkez olacak şekilde değerlendirilmelidir" dedi.

Tarım sektörü ve özlük hakları alanında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, küçük işletmelerde sorumlu yöneticiliğin kaldırılmasının halk ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yarattığını kaydeden TUNCER, "Gıda sektörünün aşağı yukarı yarısının kayıt dışı olduğu ve at - eşek eti yakalandığına ilişkin haberlerin gazetelerde sıklıkla yer bulduğu göz önüne alınırsa, bu alandan mühendisin de uzaklaştırılmasıyla yediğiniz her türlü yemeğin sağlığa uygun olarak üretilip üretilmediği konusunda ciddi tereddütleriniz olmalıdır. Yasa nedeniyle küçük işletmelerde çalışan binlerce ziraat mühendisi, gıda mühendisi ve kimya mühendisi işini kaybetmiş ve işsizler ordusuna katılmıştır. Gıda güvenliğinin vazgeçilmezliği ilkesi çerçevesinde, mühendisi üretim sürecine katan ve doğru üretim yapma gayreti içinde olan esnafı da koruyan çözümler bulunmalı ve bir an önce yaşama geçirilmelidir."

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK da, ziraat mühendislerinin Türkiye‘nin her yerinde hizmet verdiğini ifade ederek, "Karnımız tok sırtımız pek diyebiliyorsak ziraat mühendislerine teşekkür etmeliyiz" dedi. Üniversitelerin pek çok alanda olduğu gibi tarımın da güvencesi olduğunu belirten ÇOLAK, şöyle konuştu:

"İçinde yaşadığımız çağda, tarım bilgi yolu haline gelmiştir. Tarım ancak öğrenilerek yaşanılır. Tarımsal alanda önemli olan çiftlikler maalesef her üniversitede bulunmamaktadır. Kaç fakültede tarımsal çiftlik olduğunu sorgulamamız ve bu çiftliklerin zeminini oluşturmamız gerekir."

Açılış konuşmalarının ardından Ödül Töreni‘ne geçildi. ODA‘mız tarafından, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep KONUK, KÖP-KOOP Genel Başkanı Yakup YILDIZ, OR-KOOP Genel Başkanı Cafer YÜKSEL, TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis UYSAL‘a TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Özel Ödülü verildi.

2010 Yılı Basın Ödüllerini, TRT "Bu Toprağın Sesi" programı ile Kanal B‘de yayınlanan "Ortak Çözüm" programı paylaştı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bilim Ödülü, Prof. Dr. Zülküf KAYA‘ya; Hizmet Ödülleri Prof. Dr. Cemil CANGİR, Prof. Dr. Ayhan ELİÇİN ve Dr. Emrullah TAZEGÜL‘e verildi. Doç. Dr. Ali Serhan TARKAN ve Ekrem KAYA da TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Teşvik Ödülü aldılar.

Törende, meslekte 50. yılını dolduran ODA‘mız üyesi ziraat mühendislerine de plaket sunuldu.

"Tarım, çevre ve seçim süreci..."

Sempozyumun "Tarım" konulu ilk oturumunu AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK yönetti. Oturumda konuşmacı olarak, Antalya Şube Başkanımız Vahap TUNCER, AÜZF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan AKMAN, MKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa KAPLANKIRAN ve NKÜ ZF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU yer aldı.

"Çevre" konulu ikinci oturumu, ODA‘mız Önceki Dönem Başkanlarından Mahir GÜRBÜZ yönetti. Oturuma konuşmacı olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza ÜSTÜN, Gerze Belediye Başkanı Osman BELOVACIKLI, AÜZF öğretim üyeleri Doç. Dr. Mücahit Taha ÖZKAYA ve Doç. Dr. İlhami BAYRAMİN ile Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alptekin KARAGÖZ katıldı.

"Gelecek" konulu üçüncü oturumda seçim sürecinde tarım politikaları ele alındı. Önceki dönem başkanlarımızdan Orhan AKBULUT‘un yönettiği oturumda konuşmacı olarak, ODA‘mız Önceki Dönem Başkanı ve CHP PM Üyesi Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan MACİT yer aldı.

Sempozyumun tamamlanmasının ardından kokteyl düzenlendi.

Daha sonra ODA‘mız Türk Sanat Müziği Korosu, bir konser vererek, sevilen şarkıları seslendirdi.

Okunma Sayısı: 1827
Fotoğraf Galerisi