TARIM ÇÖKTÜ MÜHENDİSLER İŞSİZ - EVRENSEL

MERKEZ
12.01.2007

Tarım Haftası etkinliğinde, 'gazino kapitalizminin' egemenliği altındaki Türkiye'de tarımın fotoğrafı çekildi.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından düzenlenen sempozyumda Tarım Haftası ‘kutlanırken‘, uzun süredir egemen olan "gazino kapitalizmi" ile yatırım yapmayan, üretmeyen, istihdam yaratmayan, ürettiğini adil paylaştırmayan bir ülke yaratıldığının altı çizildi.
ZMO‘nun, Tarım Haftası 2007 nedeniyle düzenlediği iki günlük, "Seçim Sürecinde Tarım Sektörü" konulu sempozyumu Milli Kütüphane Salonu‘nda dün başladı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın, tarımsal öğretime başlamanın 161‘inci yılında 85 bin ziraat mühendisi yetiştirildiğini söyledi. Avrupa kıstaslarına göre, 8‘inci 5 Yıllık Kalkınma Planı‘nın verilerine göre 100 sulu hektarda bir, 200 kuru hektarda iki ziraat mühendisinin görevlendirilmesi halinde, Türkiye‘nin 160 bin mühendise ihtiyacı olduğunu, ancak bunun ancak yarısının yetiştirildiğini kaydeden Günaydın, onun da 10 bininin ya işsiz ya da geçici, esnek istihdam şartlarında çalışmak zorunda kaldığını söyledi. İşsizliğin yüzde 9.1 olduğunu, ancak iş bulmaktan umudunu kesmişlerle bu oranın yüzde 18‘lere çıktığını kaydeden Günaydın, yüksek öğrenimli gençlerde işsizlik oranının yüzde 40‘ların üzerinde olduğunu ifade etti.

Mühendis gereksiz mi!

Yatırım, büyüme, istihdama dayalı kalkınmacı anlayış yerine ekonomisini iç ve dış borç ödemeye endekslemiş bir ekonomide mimara ve mühendise gereksinim kalmayacağını kaydeden Günaydın, "Uzun yıllardan bu yana gazino kapitalizminin egemenliğinin kollarını uzattığı bir yapı içerisinde yatırım yapamayan, istihdam sağlayamayan ve bu çerçevede ürettiğini de bölüşemeyen bir ekonomik yapı ile karşı karşıya olunduğunu" söyledi.

"AB sürecinin gereği" gerekçesiyle yabancılara toprak satışına işaret ederek, oysa 2004‘te AB‘ye üye olan 7 Doğu Avrupa ülkesinde 2013‘e, Polonya‘da ise 2016‘ya kadar yabancılara toprak satışının yasaklandığının altını çizen Günaydın, toprak satışında meşruiyetin temeli olarak AB‘yi göstermenin yanlışlığını ortaya koydu. Tohumculuk Yasası ile Türkiye gibi gen bankası üzerinde kurulmuş bir ülkede, yerli çeşitlerin tümünün inkar edileceğini, alanın çok uluslu tohumculuk şirketlerine terk edileceğini belirten Günaydın, "Tohum bir yaşam paketidir. Tohumunuza sahip değilseniz, tarıma sahip olmanız söz konusu olamaz" dedi. Cargill‘i kastederek, "Bir Amerikan şirketi için çıkarılan yasa ile tarım topraklarının güvencesiz bırakıldığını" da ifade etti.

Bakan yine yok

Çağrılarına rağmen Tarım ve Köyişleri Bakanı‘nın gelmemesini eleştiren ve hiçbir etkinliğe katılmadığını belirten Günaydın, bunu "Ya söyleyeceği söz yok, ya da söylenecek sözlere yanıtı yok" diye değerlendirdi. Günaydın, tarımın ya yeniden yapılandırılarak, yarışmacı sürece hazırlanması ya da Türkiye‘de en önemli sektör olan tarım sektöründen söz edilemeyeceği tehlikesine işaret etti.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de Türkiye‘de ulusal bir tarım reformu ihtiyacından söz ederek, tarım ve diğer alanlardaki sorunun çözümü için de siyasetteki kirlenmeyi aşmak gerektiğini söyledi.

Tarımın dört yıldır sürekli geriye götürüldüğünü, hiçbir ülkede olmayacak biçimde tarım arazilerinin yabancılara satışının yapıldığını, desteklerin azaldığını, tarım nüfusunun işsiz, kentlere göçmek zorunda kaldığını kaydeden Sezer, son 2 yılda 1 milyon köylünün kente göçtüğünü ve işsiz kaldığını söyledi.

Tarım ödülleri verildi

Konuşmaların ardından tarıma desteklerinden dolayı bilim, hizmet, teşvik ve yazılı, görsel basın ödülleri verildi. ZMO Özel Ödülü‘nü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın aldı. Bilim ödülleri Prof. Dr. Mükerrem Kaya ve Doç. Dr. Mustafa Pala‘ya, Hizmet ve Teşvik Ödülleri ise Dr. Sait Koca, Dr. Cabir Helaloğlu, Doç. Dr. Binali Çomaklı, Yakup Karahan ve Şahin Belkisoğlu‘na verildi. Yazılı ve görsel basın ödülleri de Referans Gazetesi adına Cahit Uyanık ile Sabah Ankara Gazetesi ve "5. Boyut" programı yapımcısı Kanaltürk‘ten Merdan Yanardağ‘a sunuldu. (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 475