TARIM DANIŞMANLARI İLE TOPLANTI

TARIM DANIŞMANLARI İLE TOPLANTI
ERZURUM
15.06.2006
 

15.06.2006 tarihinde Tarım Danışmanları ve Yönetim Kurulumuzun katılımı ile Şubemiz toplantı salonunda bir toplantı düzenlenmiştir. Erzurum tarımı üzerine yapılan genel değerlendirmelerin ardından Tarım Danışmanlarının faaliyetleri ve sorunları üzerinde görüş alış-verişinde bulunulmuştur.

Toplantı neticesinde genel olarak şu hususların altı çizilmiştir:

1. Tarım Danışmanları bulundukları köylerde sosyal çevreye uyum sağlamış ve yöre çiftçisi tarafından benimsenmiştir. Danışmanlarımızın tamamı köyde ikamet etmekte olup önemli projelere imza atmışlardır. Yapılan ilkler olarak; köyde ilk tarım gazetesinin çıkarılması (Özlenen Bağbaşı isimli), örtüaltı sebze yetiştiriciliği (özellikle örtüaltında çilek), çiftçinin meyvecilik bilincinde devrim yapılarak ilk kez kapama meyve bahçeleri oluşturulması, toprak analizine dayalı gübre uygulaması, alternatif ürün yetiştiriciliği, organik tarım uygulamaları, yem bitkileri üretiminde yüksek oranlarda artışların sağlanması, çiftçilerin makinalaşma bilinç düzeyi artırılarak mekanizasyon düzeyinin artırılması, tarım sigortası uygulamaları yapılması sıralanabilir.

2. Ulusal ve Uluslararası projelerde büyük başarılara imza atılmıştır. Toplam 7 adet AB Hibe Projesi ve 30 adet ise SRAP Projesi kabul görerek uygulamaya konulmuştur.

3. Görev alınan köylerde çiftçilere sürekli eğitim verilerek, çiftçiler sertifikalandırılmıştır. Kurslar; arıcılık, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, örtüaltı sebze yetiştiriciliği, tarla bitkileri yetiştiriciliği, gübre ve gübreleme gibi konularda yapılmıştır. Yaklaşık 50 civarında kurs Tarım Danışmanları tarafından düzenlenmiş olup 3000’ in üzerinde çiftçi eğitim görmüştür.

4. Tarım Danışanlarının başarılı ve özverili çalışmalarına rağmen göreve başladıkları andan itibaren süregelen problemleri devam etmektedir. Tarım Danışmanlığı sistemine özgü hiçbir iyileştirme yapılmamıştır.

5. Tarım Danışmanlarının ücret ve özlük hakları son derece yetersizdir. Alınan ücretler konusunda sık sık brüt ücretler ifade edilerek spekülasyon yapılmaktadır. Oysa ki Danışmanlarımızın net ücretleri 550-600 YTL arasında değişmektedir. Üniversite mezunu insanları köyde yaşatmanın bedeli bu olmamalıdır.

6. Kamu Yönetimi hiyerarşisi içerisinde, gözlemlenen uygulamalarda, Tarım Danışmanlarının nereye karşı ne kadar bağlı ya da sorumlu olduğu bilinmezi önemli bir problem teşkil etmektedir. Tarım Danışmanları; Tarım İl Müdürlüğü, Çiftçi Eğitim Şube Müdürlüğü, Kaymakamlık, Özel İdare Müdürlüğü, Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Bankası gibi birimler arasında bocalamışlardır.  

7. Tarım Danışmanları, göreve başladıkları günden itibaren çalışma alternatifleri anlamında bütün fırsatları geri çevirmişler ya da ilgilenme imkanı dahi bulamamışlardır. Dolayısıyla 3 yıllık proje süresinin fırsat maliyeti son derece yüksek olmuştur. Zor çalışma şartlarında 3 yıllık zaman diliminin bir bedeli mutlaka olmalıdır.  

NETİCE OLARAK; TARIM DANIŞMANLIĞI SİSTEMİ YA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER YAPILARAK ISLAH EDİLDİKTEN SONRA SÜRDÜRÜLMELİ YA DA 3 YILDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATAN VE BÜYÜK TECRÜBELER EDİNMİŞ OLAN TARIM DANIŞMANLARININ TÜRK TARIMINA ENTEGRASYONU SAĞLANMALIDIR.

Okan DEMİR

Okunma Sayısı: 3281
Fotoğraf Galerisi