TARIM DANIŞMANLARI,ÜLKESİNE VE ÇİFTÇİSİNE HİZMET ETMEK İSTİYOR!...18 EKİM 2022
TARIM DANIŞMANLARI,ÜLKESİNE VE ÇİFTÇİSİNE HİZMET ETMEK İSTİYOR!...
Tarım danışmanları; yıllardır çiftçisinin her koşulda yanında olan, üretimde bilgi ve tecrübesini arttırmak için çalışarak her şeyi ile Ülkesine, çiftçisine hizmet etmektedir. Her geçen gün ülke üretimine daha fazla nasıl katkı sunabileceğini düşünen ve verdiği hizmetle, Tarım ve Orman bakanlığımız ile çiftçilerimiz arasında önemli köprü görevini üstlenmektedir. Sahada birebir çiftçiyle birlikte olma çalışmalarına tarım danışmanları dahil edilerek tarımsal üretimin arttırılması sağlanabilir. Her zaman olduğu gibi çiftçi istediği zaman danışmanına ulaşabilecek, hizmet çiftçinin ayağına kadar gittiğinden, çiftçi ile devlet arasındaki bağı güçlendirecektir.
Tarımsal danışmanlık hizmeti almak isteyen çiftçilerin görevlendirilmesi İl-İlçe Tarım Müdürlüklerince yapılması çiftçilerin korkuyla yaklaştıkları sözleşme imzalama durumu da ortadan kaldırılmalıdır.
Ayrıca, mevcut durumda çiftçilerle imzalanan hizmet sözleşmelerinin tek yıllık olması sebebiyle hizmeti alan çiftçinin çoğu zaman gelişimi izlenememekte, yayım ve danışmanlık faaliyetleri kesintiye uğrayabilmektedir. Sayıları emekliler hariç Türkiye genelinde 500 civarında olan tarım danışmanları daha önce 2006 yılında KÖYMER, 2007 yılında TARGEL projeleri gibi Tarım İl ve ilçe müdürlüklerinde sözleşmeli veya kadrolu olarak istihdamı sağlanmalıdır. Buna ek olarak; Belediyeler, Üniversiteler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerinde, Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinde, Araştırma Enstitülerinde, Toprak Reformu Bölge Müdürlüklerinde de istihdamı sağlanmalıdır
Tarım danışmanları her yıl işsiz kalma korkusu yaşamadan kendini güvende hissettiği zaman çiftçisine daha da verimli olacaktır. Çiftçinin karşısına gelecek kaygısı olmadan önlerine engeller koyulmadan hizmet üretmek için Devlet güvencesinde hizmet vermelidirler.
Tarım ve Orman Bakanlığımızın Milli tarım ve yerli üretim projesinde saha tecrübesi olan tarım danışmanlarının görev alarak ülkemizin dünya standartlarında üretim yapmasında pay sahibi olacaklardır.
Tarım danışmanları her ne koşulda olursa olsun mesleğini severek, isteyerek icra ediyor. Ülkemiz çiftçisine, köylüsüne ve tarımsal üretimine çok büyük katkılar veriyor. Çiftçinin ve Ülkemizin sorunlarıyla alakadar olup çözüm üretmeye devam edecektir. Devletin güvencesi ile Ülkenin tarımını dünya liginde en üst noktalara çıkaracaklardır.
Dünya gıda örgütü (FAO) 2021 Yılı ve sonrası için gıdaya ulaşım ve üretim ile ilgili uyarılarda bulunmaktadır. Ciddiye alınması gereken bu konuda ülkemizin tüm menfaatleri korunması ve geliştirilmesi adına saha tecrübesi yüksek çalışanların istihdamının geç kalınmadan yeni bir finansal modelle yapılandırılması gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde gıdaya erişimde sorunlar yaşanmaması için ülkemizin teknik personelin yetki ve güç kaynaklarının ortaya çıkarılması; dolayısıyla yapılan görevlerin daha doğru tanımlanması gerekmektedir.
Danışmalar,2009 yılından sonra bir milyon çiftçiye dokunarak Devletin gülen yüzünü ve sıcak elini evlerinde, bahçelerinde hissettirdiler.
Cemil PEHLEVAN
ŞUBE BAŞKANI
Okunma Sayısı: 6