TARIM ENERJİYE FEDA EDİLEMEZ - MANŞET GAZETESİ

MANİSA
10.12.2015

Türkiye’nin enerjiye ihtiyacının yadsınamaz bir gerçek olduğunu söyleyen Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay, buna rağmen enerji mi tarım mı dayatmasının kabul edilemeyeceğini, enerji uğruna tarım ve beslenmenin feda edilemeyeceğini söyledi. Şenay ayrıca günübirlik rantlar uğruna Manisa topraklarının heba edilemeyeceğini belirtti.

 

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjgan Şenay, enerji uğruna tarımın feda edilemeyeceğini söyledi. İnsanların sağlıklı beslenmesinin yaşamsal bir zorunluluk olduğunu belirten Şenay, "Ülkemizde, üzerinde 12 ay tarım yapılabilen alanlar son derece sınırlıdır. Çünkü bitkisel üretim için toprak kadar, iklimsel özelliklerin de uygunluğu gerekir. Enerji üretiminin alternatifleri her geçen gün artarken; Çöp geri dönüşümü, güneş ve rüzgar enerjisi gibi birçok ülkenin enerji üretiminde ciddi potansiyellere ulaşmışken, günübirlik rantlar uğruna ilimiz toprakları heba edilemez" dedi.

ULUSLARI ULUS YAPAN TOPRAKTIR

Şenay, "Bizler; Ziraat Mühendisleri "toprağı; doğanın ve yaşamın vazgeçilmez varlığı" olarak bilmekteyiz. Toprak ve su yaşamın, medeniyetin var olmasında ilerlemesinde daima önemli rol oynamıştır. Ulusları ulus yapan temel unsurlarından birisi sahip olunan, işlenen ve korunan topraktır. İşte bu nedenle toprak varlığının korunarak yönetilmesi yaşamın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Toprak gıdanın başladığı yerdir. Gıdalarımızın yüzde 95`i doğrudan veya dolaylı olarak topraktan gelir. Sağlıklı ve yüksek kaliteli gıda ancak sağlıklı topraklarda yetişir. Topraklar dünyadaki biyo çeşitliliğinin dörtte birini bünyesinde barındırır. Topraklar suyu depolayarak ve filtreleyerek sellerin ve kuraklığın olmasını engeller. Bu nedenle toprağı kadim dostumuz olarak nitelendirebiliriz. Ancak toprak sınırlı bir varlıktır. insanoğlu birçok maddeyi imal ederek yapabiliyorken 1 gram toprağı üretmesi mümkün değildir. Kaybedildiğinde ve bozulduğunda insan ömrü süresinde tekrar kazandırılamaz.1 cm. toprağın oluşması için yüzlerce yıl gerekmektedir. Topraklar yenilenebilir varlıklar değildir, bu yüzden toprakların korunması; gıda güvenliği ve sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşımaktadır.

MANİSA TOPRAKLARI KORUMA ALTINA ALINMALI

TÜİK verilerine göre; 2002 ‘de 26,5 milyon hektar olan toplam tarım arazimiz son 12 yılda 2,6 milyon hektar azalarak 23,9 milyon hektara inmiş yani toplam tarım arazilerinin yüzde 10`u üretim dışı kalmıştır. Tarım topraklarının amaç dışı kullanımında sanayileşmenin etkisi görülmekle birlikte çölleşme, kirlenme, betonlaşma gibi büyük etkileri vardır. Manisa ve Alaşehir topraklarını değerli kılan sahip olduğu iklimdir. İklim, ürün çeşitliliğinin yanı sıra ürün kalitesini belirler. İşte bu yüzden Manisa`nın toprakları daha değerlidir. Bu nedenle Manisa`nın toprakları koruma altına alınıp, gelecek nesillere tertemiz bırakılmalıdır.

JEOTERMALDE DENETİMLER YAPILMIYOR

Şenay, "Disiplinler arası bir çalışma alanı olan jeotermal enerji uygulamalarının çevresel etkilerinin incelenmesi, toplum ile doğrudan ilişkisi olan çevre konularındaki bilincin artırılması açısından önemlidir. Özellikle jeotermal bölgesel ısıtma ve enerji sistemleri yaşam alanlarındaki kuyular, dağıtım sistemi, ısı merkezi doğrudan toplum ile iç içe geliştirilen proje uygulama ve kullanım sırasında ortaya çıkan problemlerin doğrudan kullanıcılara yansıdığı bir uygulamalardır. Bilimsel araştırma sonuçlarına göre; Jeotermal enerji uygulamalarında oluşan çevresel etkiler; hava, su, toprak, termal, gürültü kirliliği olarak tespit edilmiştir. Ayrıca Ülkemizde yasal yaptırımların denetlenmesi ve çevre-insan yaşamı-doğal fauna-mevcut bitkisel yaşam-gelecekte çocuklarımızın ve torunlarımızın gönül rahatlığı içerisinde temiz soluk alacakları ve yaşayacağı çevremiz hiç dikkate alınmamaktadır. Sorumsuzca doğayı katledenlerin yaptıkları yanlarına kar olarak kalmaya devam etmektedir"

100 YIL KULLANILAMAZ

Şenay, "Manisa ilinde Bağcılık yapılan Tarım arazilerinde Bor miktarı 1 ppm. düzeyinin üzerine çıkacak olursa ki bu da sondaj çamuru ve jeotermal suyun bileşiminde yoğun olarak bulunan bu kirletici unsur asma bitkisinde toksit etki yaparak gelişimini engellemektedir. Ayrıca bu suya maruz kalan toprakta en az 100 yıl hiçbir tarımsal faaliyet yapılamayacaktır. Bu durum Bağcılık ve dolayısıyla üzüm üretimimizde büyük sorunlar ortaya çıkartır, İhracatımızı dakısa ve orta vadede çok kuvvetli şekilde olumsuz etkiler"

BAĞLARDA HASTALIK ÇOĞALIYOR

Jeotermal enerji kullanımında yaşanan sıkıntıları sıralayan Şenay, "Jeotermal santraller, kuyulardan (sondaj ve test sırasında) kondenser ile silencerlardan ve en önemlisi santralın gaz boşaltıcısından boşalan gazlardan dolayı hava kalitesini hiçte azımsanmayacak ölçüde olumsuz ölçüde etkiler. Buhar içinde taşınan yoğuşmayan ve atmosfere verilen gazlar önemli problemdirler. Jeotermal proseslerde en önemli emisyon noktaları, yoğuşmayan gazların salındığı bacalar, soğutma kulelerinde yoğuşmayan gazların evaporasyonu, silenserler, buhar borularından buhar ürünün drenajı, soğutma kulelerinden fazla yoğuşmuşun emisyonudur. Önemli yoğuşmayan gazlar CO2, H2S ve daha düşük oranlarda NH3, CH4 ve H2`dir. Salınan bu gazların Atmosferde sera etkisi yapacak nitelikte olması,çoğu organizmalar sıcaklık değişimine ve 1 °C veya daha az olan sürekli değişimlere karşı oldukça duyarlıdır.Bu değişim mevcut ekosistemde şiddetli değişikliklere sebep olabilmektedir. Son yıllarda Alaşehir bölgesinde bağlarda mildiyö ve salkım güvesi etmenlerinin örneğin salkım güvesi, % 40 ortam neminin altında çoğalamazken, nem yükseldikçe döl sayısı yani üreme artmaktadır.

TARIM KANUNU DİKKATE ALINMIYOR!

Müjgan Şenay, "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile uygulama yönetmeliklerinin yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadar yapılan uygulamaları dikkate alındığında; Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda yer alan hedefler uygulanmamış ve toprak korunamamıştır. Sonuç olarak Yönetmelik, Kanun ve planlara rağmen tarım arazileri amaç dışı ve yanlış kullanım erozyon ve kirlenme gibi nedenlerle giderek azalmış, tarımsal potansiyeli yüksek Ova toprakları yok edilmiş ve yok edilmeye devam edilmektedir. Bu nedenler ışığında Türkiye Cumhuriyeti devletinin tarımsal koruma altına alması gerektiği Gediz ovasının hangi şartlar olursa olsun korunması ve Türkiye Meyve İhracatımızın lokomotifi olan Manisa Üzümünün(Sultani çekirdeksiz üzümün) bu topraklarda üretiminin devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle Sarıgöl ilçesinden başlayıp-Menemen ovasına kadar uzanan Gediz ovasının geleceğine sahip çıkmak zorundayız ve görevimiz olmalıdır. Bahsi geçen bu olumsuz durumla ilgili en güzel ve çarpıcı örnek Aydın- Buharkent`te oluşan çevre sorunlarıdır"

BİR TÜRLÜ KAPATILAMADI

Şenay, "Alaşehir Alkan köyünde jeotermal sondajı sırasında oluşan patlamalar sonucunda ortaya çıkan su, kontrol altına alınamamış, bir türlü kapatılamamıştır. Bu kaynak halen ortama su buharını ve suyunu yaymaya devam etmektedir. Yeni sondajlar veya mevcutların işletilmesi sırasında yeni patlamaların ve kazaların oluşma riski her an mevcuttur"

MANŞET GAZETESİ 

Okunma Sayısı: 111