TARIM HAFTASI 2012 1. GÜN ETKİNLİKLERİ
Tarım Haftası Etkinliklerimiz 10 Ocak`ta Cumhuriyet Anıtına çelenk koyma töreniyle başladı.
Tarım Öğretiminin 166. Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde E.Ü. Ziraat Fakültesi ile birlikte düzenlediğimiz Tarım Haftası etkinliklerimiz 10 Ocak`ta Cumhuriyet Anıtına çelenk konulmasıyla başladı.
Şubemiz, E.Ü. Ziraat Fakültesi, Bornova Belediyesi, DSİ II. Bölge Müdürlüğü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu, Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu, İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü ve İzmir Tarım Grubu tarafından çelenk konuldu.
Çelenk koyma töreninden sonra etkinliklerimiz E.Ü. Atatürk Kültür Merkezi`nde E.Ü. Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Gökhan ÇEKİNMEZ, Şubemiz ZMO Genç Temsilcisi Merve AKTAŞ, Şube Başkanımız Ferdan ÇİFTÇİ, E.Ü.Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. AKIN OLGUN, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet GÜLDAL, E.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süer ANAÇ, İzmir Büyükşehir Belediyesi Adına Başkan Danışmanı Muzaffer TUNÇAĞ`ın açılış konuşmaları ile başladı.
Şube Başkanımız Ferdan ÇİFTÇİ konuşmasında şunları söyledi,
Sayın Rektör yardımcım, Sayın Başkan Danışmanım, Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürüm, Sayın Dekanım dekan yardımcılarım, kamu kurumlarımızın değerli yöneticileri, Fakültemizin çok değerli bölüm başkanları ve öğretim üyeleri, çok değerli meslektaşlarım, sevgili öğrenci kardeşlerim sevgili konuklar ve basınımızın değerli temsilcileri Sizleri ZMO İzmir Şubesi 25. Dönem Yönetim Kurulumuz adına dostlukla sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.
Tarım Öğretiminin başlamasının 166. Yıldönümü Kutlama törenlerimize hoş geldiniz, onur verdiniz.
Değerli dostlarım,
Öncelikle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Çalışma arkadaşları başta olmak üzere, Tarım öğretimine, Türkiye Tarımına, TMMOB ve Ziraat Mühendisleri odası örgütlülüğüne emek vermiş yitirdiğimiz tüm değerlerimizi saygıyla ve özlemle anıyorum. Onların açtığı yolda aynı kararlılık ve inançla yürüyeceğiz, halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz.
Sevgili dostlarım,
Çiftçimizin günden güne gelirlerinin düştüğü, Ortada kutlanacak bir tarım eğitimi ve tarım sektörü yok ise de Bugün 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy`de bulunan Ayamama Çiftliği`nde `Ziraat Mektebi olarak ve tarih kayıtlarımıza ilk zirai eğitimin yapıldığı okul olarak geçen, tarım öğretimi kurumu ile başlayan tarım eğitimi serüveninin başlangıcını kutlamak için burada toplandık.
1846 yılında Ayamama çiftliğinde başlayan bu eğitim serüveni 1890 yılında açılan Halkalı Ziraat Mektebi ile devam etmiş 1933 Yılında açılan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve 1955 yılında açılan mezunu olmaktan onur duyduğum E.Ü. Ziraat Fakültemiz ile devam etmiş ve bugün geldiğimiz süreçte 27 Fakülte ile devam etmektedir. Bu süreç içerisinde eğitimlerimiz gelişen dünya ve ülke koşullarına paralel değişiklik göstermiştir.
Sevgili dostlarım,
Son yıllarda olduğu gibi 2011 yılı içerisinde de ülkemiz tarımsal, ekonomik siyasal ve toplumsal açıdan önemli dönemeçleri yaşamıştır.
2010 yılı içerisinde yaşadığımız 12 Eylül referandumu sonrasında ülkemizdeki demokrasi ve özgürlükler sorunu ülkenin temel sorunu olmuştur. Yargı erkini istediği gibi düzenleyen AKP hükümeti, ülkeyi istediği gibi yönetme keyfiyetini sürdürmekte, emeğiyle geçinen kesimlere, muhaliflere özgürlük, demokrasi ve barış isteyenlere, cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkanlara acımasızca saldırmaktadır. Anayasa referandumunda evet diyenler bunun muhasebesini, kendi iç hesaplaşmasını ve özeleştirisini yapmalıdır.
Olağanüstü durumlarda başvurulması gereken bir yöntem olarak yürütmeye verilen KHK çıkarma yetkisi AKP tarafından keyfi uygulamaya dönüşmüş durumdadır.
Tek başına iktidar olan, Meclisten her istediği düzenlemeyi çıkarabilen ülkeyi torba yasalarla yönetme anlayışını getiren AKPye bu da yetmemiş olmalı ki genel seçimlere 2 ay kala, Meclisi devre dışı bırakan, hükümete 6 aylık Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren Yasa, TBMMnin 6 Nisan 2011 tarihli oturumunda kabul edildi.
AKP, "Yetki Kanunu"yla 6 aylık dönemde 35 adet Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkararak, bakanlıklar kurdu, kapattı
12 Haziran seçimleri öncesinde başlayan KHKler dönemi ile tüm kamu yönetimi yeniden şekillendirilmekte, meclis iradesi dolayısıyla da halk iradesi hiçe sayılmaktadır.
Bu kararnamelerden Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kuruluşunu düzenleyen 644 Sayılı KHK ile, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kuruluşunu düzenleyen 639 sayılı KHKler bizim için özellikle önem taşımaktadır.
Kamu yönetimi baştan aşağı yeniden şekillendirilirken meslek alanlarımız, mesleğimiz ve Örgütümüz üzerine planlanan değişikliklere ilişkin yasal zeminin oluşturulmasının da ilk adımları atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün görev tanımlamasından anlıyoruz ki, AKP TMMOBnin yetki alanlarına müdahale etmeye hazırlanıyor.
Bu gelişmelerin yanında Tarım sektöründe de önemli gelişmeler yaşandı.
Öncelikle, Bakanlığın adı değişti. 12 Haziran seçimine 4 gün kala 8 Haziran 2011`de Resmi Gazete`de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın adı 37 yıl önce olduğu gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı oldu. Bakanlık yeniden yapılandırılıyor. Bakanlık her kademede vekaletle yönetiliyor.
-Geçen yıl başlayan canlı hayvan, karkas et ve kurbanlık hayvan ithalatı 2011`de artarak devam etti. Et ve Balık Kurumu ihaleler yaparak ithalatı sürdürdü. 28 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Balık Kurumu`na verilen ithalat yetkisi 31 Aralık 2012`ye kadar uzatıldı.
Yıllar sonra Almanya ve Fransa gibi Avrupa`nın en önemli hayvancılık ülkeleri ithalata açıldı. Avrupa`nın ithalata açılması ile deli dana (BSE) hastalığı riski gündeme geldi. Macaristan ile ithalatta sorunlar yaşandı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, tarım sektörü 2011`in ilk 9 aylık döneminde yüzde 5.1 oranında büyüme kaydetti. Aynı dönemde ekonomideki büyüme yüzde 9.2 oldu. Yılın son çeyreğine ilişkin veriler yılbaşından sonra açıklanacak. Tarım sektörünün 2011`i büyüme ile kapatması bekleniyor.
Tarıma 2011`de 6.9 milyar lira destek verildi. Bu destekte en büyük payı hayvancılık sektörü aldı. Ancak destekler Tarım Kanununun öngördüğü %1`in yarısı düzeyinde kaldı.
Biyogüvenlik Kurulu kararı ile genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) 3 çeşit soya ve 13 çeşit mısırın ithalatına resmen izin verildi. Böylece ilk kez yasal olarak GDO` lu ürünler Türkiye`ye girdi. Böylece Sayın Bakanın, ilk yönetmeliğin yürürlüğe girdiği dönemde GDO`ları yasaklıyoruz söylemi ancak bir temenni olarak kaldı.
Değerli katılımcılar sevgili dostlar,
Tarımın tüm paydaşlarının sorunları, halkımızın yaşadığı sorunlar bizim de sorunumuzdur. Ziraat Mühendisleri Odası Meslek ve meslektaş sorunlarının ülke sorunlarından ayrı tutulamayacağının bilinciyle ve 58 yıllık onurlu geçmişinden ve sevgili meslektaşlarımızdan aldığı güçle çalışmalarını aynı kırılmaz çizgide sürdürmeye devam edecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle Tarım Öğretiminin 166. Yılını kutluyor üç gün sürecek etkinliklerimizde bizlerle birlikte olmanızı, 2012 Yılının Türk çiftçisi, köylüsü, Tarım Sektörüne hizmet eden mesleğimiz ve meslektaşlarımız, emeğiyle geçinen tüm kesimler için yararlı sonuçlar doğurmasını, güzel ülkemizde dostça kardeşçe, birlik ve beraberlik içinde yaşayacağımız güzel günler getirmesini, haksız gözaltı ve tutuklamaların, ölümlerin son bulmasını diliyor, sizlere saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Açılış konuşmaları sonrasında haftanın ilk panelinde Tarım ve Uluslararası İlişkiler konuşıldu.
E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferruh IŞIN`ın başkanlığını yaptığı oturuma konuşmacı olarak.İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet GÜLDAL, Ege İhracatçılar Birliği Başkanı, Mustafa TÜRKMENOĞLU, Avrupa Birliği Bakanlığı Uzman Yardımcısı Emre AKYÜZ, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar NACAK ve Yönetim Kurulu Üyemiz E.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe UZMAY katıldı.
Panelin ardından Şubemiz tarafından meslekte 50. Yılını dolduran üyelerimize 50. Yıl onur plaketi verildi.
1. Gün etkinliklerimiz Klasik Türk Müziği Koromuzun Şef Dr. Gülseren MUNGAN yönetiminde verdiği konserle sona erdi.