TARIM HAFTASI SEMPOZYUMU: "BÜTÜNLEŞTİRİLEN ŞEHİR, PARÇALANAN KIRSAL..."

TARIM HAFTASI SEMPOZYUMU: "BÜTÜNLEŞTİRİLEN ŞEHİR, PARÇALANAN KIRSAL..."
MERKEZ
15.01.2013

Büyükşehir Yasası'nın tarım sektörü, toprak ve su kaynakları, doğal varlıklar, çiftçi, köylü ve tüm halkımız, dolayısıyla Türkiye`nin bugünü ve yarınını nasıl etkileyeceği tartışıldı.

 

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından, Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 167 nci Yıldönümü nedeniyle 14 Ocak 2013 Pazartesi günü, "Bütünleştirilen Şehir, Parçalanan Kırsal..." konulu bir Sempozyum düzenlendi.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi`ndeki Sempozyumun açılışında konuşan ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, Türkiye`nin çeyrek yüzyılı aşkın süredir uygulanan yanlış politikalar sonucu bugün ot ve samanı bile ithal etmek zorunda kalan bir ülke haline geldiğini belirtti. TUNCER, "İktidar temsilcileri her ne kadar, ‘Türkiye`yi dünyanın en büyük 17. ekonomisi yapmakla` övünseler de, 2011 yılı Dünya Ekonomik Forumu Küresel Raporuna göre, ülkelerin gelişmişlikleri açısından Türkiye, 134 ülke arasında 125. sırada yer almaktadır.

‘Türkiye`nin tarımda dünyanın 7. Avrupa‘nın 1. ülkesi` olduğuna dair çizilen pembe tabloya karşın, TÜİK rakamları sektörün hemen hemen tüm alanlarında olağanüstü geriye gidişlerin yaşandığını açıkça ortaya koymaktadır" diye konuştu.

2000`li yıllarda çiftçilerin 3,3 milyon hektar araziyi ekmekten vazgeçtiklerini anlatan TUNCER, tarımda girdi ve çıktı fiyatları kıyaslandığında toprağı ekmemenin daha karlı bir hal aldığını söyledi. 2000 sonrası dönemde buğday üretiminin yerinde saydığını, arpa üretiminin önemli ölçüde gerilediğini, başta tütün ve pamuk olmak üzere endüstri bitkilerinin; nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi kuru baklagillerin; patates ve kuru soğan gibi yumru bitkilerin üretimlerinin azaldığını belirten TUNCER, şu görüşleri dile getirdi:

"Bitkisel üretim alanında yalnızca mısır, çeltik ve ayçiçeğinde anlamlı üretim artışları sağlanmıştır. Bitkisel üretimdeki azalmaya koşut olarak istihdam da gerilemiş, 2000 yılında tarımdan geçimini sağlayan çiftçi sayısı 7,8 milyon kişi iken, 2011 sonunda bu rakam 6,1 milyon kişiye düşmüştür. Son 10 yıldan 7`sinde tarım ürünleri ithalatı ihracatı geçmiştir. İthal edilen başlıca ürünler bitkisel ham yağ, yağlı tohumlar, pamuk ve buğdaydır. İthalata izin verilmesinden bugüne kadar ülkeye yaklaşık 2.7 milyon baş sığır, koyun ve keçi girmiş; ithal edilen canlı hayvan, et ve et ürünlerine ödenen bedel 3 milyar doları bulmuştur."

TUNCER, ziraat mühendislerinin uzmanlık alanı olan bitki koruma ürünlerinin, eczacılar, ziraat teknikerleri ve teknisyenleri tarafından da satılmasına olanak sağlanmasını eleştirdi.

Son TARGEL alımında istihdam edilecek personelin % 60‘ının veteriner hekim olarak belirlenmesine tepki gösteren TUNCER,  bu tercihte, bilimsel, teknik ve ekonomik ölçütlerin ve bu kapsamda gereksinim duyulan personel ihtiyacının göz önüne alınmadığını, sadece mesleki taassupların ağır bastığını kaydetti.

Açılışta, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet BESLEME, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK, Çankaya Belediye Başkanı Bülent TANIK, Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman GÜRÜN ve CHP Bursa Milletvekili İlhan DEMİRÖZ de birer konuşma yaptılar.

Daha sonra ödül törenine geçildi. ODA`mız tarafından Kars Boğatepe Peynir Müzesi Koordinatörü İlhan KOÇULU, SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem YILMAZ, SÜRKOOP Başkanı Ramazan ÖZKAYA ve meslektaşımız Öner ÜNALAN`a Özel Ödül verildi. Öner ÜNALAN, 2 yıl önce vefat ettiği için ödülünü eşi aldı.

Ege TV program yapımcısı İsmail UĞURAL, ZMO Basın Ödülü`ne değer görüldü.

Prof. Dr. İsmail KARACA, Prof. Dr. Selim KAPUR ve Doç. Dr. Mehmet KARACA`ya ZMO Bilim Ödülü verildi.

Prof. Dr. Abdurrahim KORUKÇU, Prof. Dr. Cemalettin Yaşar ÇİFTÇİ, Prof. Dr. Erkan BENLİ, Prof. Dr. Mehmet Ali ÇULLU, Prof. Dr. Meriç ALBAY, Prof. Dr. Poyraz ÜLGER, Prof. Dr. Rahmi KESKİN, Doç. Dr. Nedret DURUTAN, Arca ATAY Bedri TÜRK ve Ferhat YILMAZ ZMO Hizmet Ödülü aldılar.

Ümran ATAY`a da ZMO Teşvik Ödülü sunuldu.

Törende meslekte 50. yılını dolduran meslektaşlarımıza da plaket verildi.           

Ödül töreninin tamamlanmasının ardından Sempozyuma geçildi. Sempozyumun "Şehirleşme Açısından Büyükşehir Yasası Ne Getirir Ne Götürür?" başlıklı ilk oturumunu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi`nden Prof. Dr. Ruşen KELEŞ yönetti. Oturumda, ODA`mız önceki dönem başkanı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN, İzmir Y. Tek.Ens.Şehir ve Bölge Planlama Böl. Başkanı Doç. Dr. Semahat ÖZDEMİR, Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman GÜRÜN,  Balıkesir Belediye Başkanı İsmail OK ve ODA`mız avukatı Zühal DÖNMEZ birer konuşma yaptılar.

"Tarım ve Kırsalın Geleceği Açısından Büyükşehir Yasası Ne Getirir Ne Götürür?" konulu ikinci oturumu da Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK yönetti. Oturumda Yönetim Kurulu Üyemiz ve AÜZF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali ÇULLU, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet ÇALCA ve Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin AKDENİZ konuşmacı olarak yer aldılar.

Büyük ilgi gören sempozyumun tamamlanmasının ardından ODA`mız lokalinde X. Makarna -Şarap Şenliği yapıldı.

Okunma Sayısı: 3112
Fotoğraf Galerisi