TARIM İLAÇLARI KONGRE VE SERGİSİ

TARIM İLAÇLARI KONGRE VE SERGİSİ
MERKEZ
27.10.2007

Büyük ilgiyle karşılanan kongrede, tarım ilaçlarında yasal mevzuat, kontrol ve denetim, AR-GE ve ruhsatlandırma, kullanım ve etkileri konuları masaya yatırıldı.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası‘nca ortaklaşa düzenlenen, "Tarım İlaçları Kongre ve Sergisi", 25-26 Ekim 2007 tarihlerinde Milli Kütüphane‘de gerçekleştirildi. Büyük ilgiyle karşılanan kongrede 2 gün boyunca, alanında uzman akademisyenler, bürokratlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından, tarım ilaçlarında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Mehmet BESLEME, kongrenin meslekler arası dayanışmanın güzel bir örneği olduğuna işaret etti.

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan KÜÇÜK, tarım ilaçlarının küresel dünyada ismi konulmamış bir savaş olarak algılanabileceğini belirtirken, "Türkiye imzaladığı kimi anlaşmalarla geri dönüşü zor bir sürece girmiştir. Bankalarımızın yüzde 42‘si, borsanın yüzde 73‘ü ve cumhuriyet kazanımı olan KİT‘lerin özelleştirme adı altında adeta yok pahasına satılmasıyla ekonomisi bağımlı hale getirilen Türkiye, siyasal olarak da bağımlı hale getirilmiştir. Biyolojik ve teknolojik gelişmeler ile diğer ülkeleri ilaç satın almaya mecbur bırakmak da, biyolojik ve kimyasal savaş bağlamında değerlendirilmelidir" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN, tarımda rekabetçi olmak için daha az maliyetle ve daha çok verimle üretim yapılması gerektiğini anlatan GÜNAYDIN, "Tarım ilaçlarının ruhsatlandırılmasında doğayla ve çevreyle dost, yüksek ARGE ile üretilmiş ve üreticiye uygun fiyatlarla ulaşan bir tarım ilaçları üretim sistemini önümüze hedef olarak koymak zorundayız" dedi.

Bayi sisteminde ciddi sorunlar olduğunu, ilkokul mezunlarının bile tarım ilacı satabildiğini belirten GÜNAYDIN, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca 11 Ekim 2007‘de çıkarılan Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkındaki Yönetmelik‘te  bu gerçek göz ardı edilirken, sektörde çalışan ziraat mühendislerine sınav zorunluluğu getirildiğini kaydetti. GÜNAYDIN, bu alanda kamuoyu baskısı ve hukuki süreçler de dahil olmak üzere her türlü mücadeleyi yapacaklarını bildirdi.

Zirai mücadele ilaçlarının tek elden yönetilebileceği Zirai Mücadele Genel Müdürlüğü‘nün yeniden kurulması, zirai mücadele araştırma enstitüleri ve biyolojik mücadele araştırma enstitülerinin de yeniden yaşama geçirilmesi gerektiğini vurgulayan GÜNAYDIN, "Kamusal denetim olmadan tarım ilaçları sürecinden söz edilemez. Eğer bunları yaparsak Türkiye geleneksel ve doğal kapasitesinin olanaklarından yararlanır ve dünyanın en güçlü tarım yapılarından birini yeniden doğurabilir. Eğer bunları yapmazsak, üzerimize gelen o müthiş rekabetçi yapı, maalesef Türkiye tarımını daha da geriye götürecektir" diye konuştu.

Kongrenin açılışında TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi İlker ERDEM ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz DELEN de birer konuşma yaptı.

Daha sonra Kongreye katkıları nedeniyle, Bayer Crop Science, Bayer Çevre Sağlığı, BASF, Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD), Tarım İlaçları Sanayici İthalatçı ve Temsilcileri Derneği (TİSİD), Tüketici Dernekleri Federasyonu, Adana Ticaret Odası, Türk Toksikoloji Derneği ve Gıda Güvenliği Derneği‘ne teşekkür plaketi verildi. Söz konusu kuruluşların katılımıyla Milli Kütüphane‘de bir sergi de açıldı. ODA‘mız da sergi kapsamında bir stant kurarak, çalışmalarını ve yayınlarını tanıttı.

Adana Şube Başkanımız Ayhan BARUT, Antalya Şube Başkanımız Vahap TUNCER, Diyarbakır Şube Başkanımız Akif KARAKOYUNLU, Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK ve Trabzon Şube Başkanımız Mehmet TAÇOĞLU da kongreyi izlediler. Adana Şube Başkanımız BARUT "Tarım İlaçlarının Üreticiler Açısından Kullanımı" konusunda; Antalya Şube Başkanımız TUNCER de "Tarım İlaçlarında Dün-Bugün-Yarın" başlıklı panelde sunum yaparak ODA‘mız görüşlerini dile getirdiler.

Kongre kapsamında, tarım ilaçlarında mevzuat, kontrol ve denetim, AR-GE ve ruhsatlandırma, kullanım ve etkileri konuları masaya yatırıldı.

Okunma Sayısı: 1246
Fotoğraf Galerisi