TARIM KIRMIZI ALARM MI VERİYOR? - ANADOLU'DA BUGÜN
Geçtiğimiz günlerde yağan kar ve yağmur yağışları da yeterli seviyede olmadı. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ konuyu Anadolu'da Bugün gazetesine değerlendirdi.
Mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışlar kurak bir kış mevsiminin geçmesine neden oluyor. 2,2 milyon hektarlık tarım arazisine sahip Konya`da 1,6 milyon hektarlık arazide sulamaya bağlı tarım yapılıyor. Uzmanlar ocak ve şubat aylarının da kurak geçmesi halinde tarımda kırmızı alarm verileceğini belirtti.
"1. 6 MİLYONLUK ARAZİDE SULAMAYA BAĞLI TARIM YAPILIYOR"
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, Konya`da 1.6 milyon hektarlık bir arazide sulamaya bağlı tarım yapıldığını söyledi. Celil ÇALIŞ, "Konya geniş bir tarım arazisine sahip bir coğrafyadır. 2.2 milyon hektarlık tarım arazisi varlığında 1. 6 milyonluk hektarlık araziyle sulamaya bağlı tarım yapmak zorunda. Geri kalan 600 bin hektarlık alanda da yeraltı ve yerüstü su kaynaklarıyla sulama imkanının oluşturduğu arazilerden oluşmakta" dedi.
"YAĞIŞ YETERSİZLİĞİ HAT SAFHADA"
Geçtiğimiz yıl bol yağışlı bir kış mevsimi geçtiğini söyleyen Celil ÇALIŞ, "Konya Bölgesi` n de 550-600 bin hektarlık arazi nadasa bırakılmak zorunda kalınıyor. Sebebi sadece yağış yetersizliğinden kaynaklı geriye kalan alanlarda da tarımsal üretim gerçekleştiriliyor. Bu eylül ayından aralık ayına kadar geçen yılla kıyasladığımız zaman yaklaşık dörtte bir civarında yağış alındı. Yağış yetersizliği hat safhada. Toprak işleme konusu ilk ekim dönemindeki toprak neminin durumu, geçtiğimiz dönemdeki mayıs ve haziran aylarındaki etkili ve yoğun yağışın topraktaki kalıntısıyla ekim yapılabildi ama çıkış yeterli olmadı. Hububat tam anlamıyla çıkışını sağlayamadı. Yağış hem yetersiz hem de dağılımı düzgün değildi. Bu sebepten dolayı bir tedirginlik oluştu" değerlendirmesinde bulundu.
"DON OLAYI YAŞANMADI"
Yağış yetersizliği olsa da şiddetli soğukların yaşanmamasından dolayı don olayının yaşanmadığını ifade eden ÇALIŞ, "Şuanda önümüzdeki en önemli tehlike ocak ve şubat aylarındaki mevsim normallerine dönmesi. Kar yükü oluşmadan çok ciddi soğuklar olursa ciddi problemler yaşanabilir. Şu an itibariyle beli bir alanda zarar oluştuğunu tahmin ediyoruz. Ancak ocak ve şubat ayında yeterli yağış alırsak, iyi bir gübreleme sağlarsak çıkışını sağlayamayan tohumların yerine çıkan tohumları daha güçlü yapacağına ve çimlenmenin az olduğu yerde bunun telefi edebileceğini düşünüyoruz. İlkbahar yağışlarının etkili bir şekilde gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.