TARIM KIRMIZI ALARM VERİYOR - CUMHURİYET

MERKEZ
08.02.2011

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Tuncer, tek çözümün ‘bağımsız tarım politikası’ olduğunu söyledi.

 

GAZİANTEP - Türkiye‘nin yanlış tarım politikaları nedeniyle birçok tarım ürününü ithal eder hale geldiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, "Son çeyrek yüzyıl önce tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke konumunda olan Türkiye, bu özelliğini yitirerek, pek çok ürünü ithal etmek zorunda kalmış ve tarımda net ithalatçı konumuna gelmiştir" dedi.

Tuncer, Ziraat Mühendisleri Odası ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından Gaziantep Ticaret Odası (GTO) salonunda düzenlenen, "Bağımsızlık ve Toplumsal Eşitlik İçin Ulusal Tarım Politikaları" konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye tarım politikalarının 1980‘lerden bu yana Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (DB) öncülüğünde, uluslararası sermayenin çıkarları doğrultusunda şekillendiğini savundu.

Türk çiftçisinin büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığına ve tarımsal üretim alanlarının azaldığına dikkati çeken Tuncer, "Son 8 yıllık dönemde toplam işlenen alan 2.6 milyon hektar, toplam tarım alanı ise 2.3 milyon hektar azalmıştır. Bu dönemde çiftçiler ülkemizin yüzölçümü bakımından ikinci büyük ili olan Ankaranın yüzölçümü kadar bir alanı işlemekten vazgeçmiştir. Yanlış tarım politikaları nedeniyle boş bırakılan tarım alanı büyüklüğü ise 2 milyon hektardır" diye konuştu.

2009 yılı itibarıyla toplam bakliyat üretiminin 10 yıl öncesindeki seviyesinin altında olduğunu savunan Tuncer şöyle devam etti: "Bir zamanlar dünya lideri olduğumuz bakliyatta, Kanadadan ithalat yapılmaktadır. Son on yılda pancar üretimi 2 milyon ton, pamuk yüzde 25, patates yüzde 20 azalmıştır. Ayçiçeği üretimi ise 20 yıl öncesindeki seviyesini yakalayamamıştır. 1980-2009 yılları arasında ülke nüfusunun 20 milyondan fazla artmasına karşılık, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle toplam hayvan varlığı 85 milyondan 38 milyona düşmüştür."

2008 yılında tarımsal ithalat 6.4, tarımsal dış ticaret açığı ise 2.3 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştır. Bu yalnızca kuraklıkla açıklanabilecek bir durum değildir" dedi. Uygulanan neoliberal politikalara bağlı olarak kırsal kesimdeki yoksulluğun hızla arttığına dikkat çeken Tuncer durumu şu ifadelerle özetledi:

"TÜİK tarafından açıklanan yoksulluk araştırmalardaki rakamlarla göre 2002 yılında kırsal kesimde harcama esaslı göreli yoksulluk oranı yüzde 19.9 iken; 2008 yılında bu oran yüzde 31e çıkmıştır. 2002 yılında tarımdan geçimini sağlayan çiftçi sayısı 7.5 milyon iken, 2009 sonunda bu sayı 5.2 milyona gerilemiştir." "Türk tarımındaki temel sorunların çözümü piyasalara bırakılamaz" diyen Tuncer "Tarımsal yapıyı kırarak, kırdan kente göçü arttıran teslimiyetçi politikalara derhal son verilmeli ve Türkiyenin gereksinimleri ile kendine özgü iklim ve toprak koşullarına uygun bağımsız tarım politikaları kurgulanmalıdır."

ADD Genel İdare Kurulu Üyesi Elif Çuhadar ise Türkiye‘nin başta tarım sektörü olmak üzere diğer alanlardaki tüm sorunlarının çözümünün ancak Atatürkçü düşüncenin hâkim kılınması ile mümkün olacağını kaydetti.

Okunma Sayısı: 586