TARIM ÖĞRENİMİN 171.YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADIK
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odamız, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte 10-11 Ocak 2017 tarihinde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Konferans Salonunda, Türkiye`de Tarımsal Öğreniminin 171.Yıl Dönümü kapsamında "Türkiye`nin Hayvansal Üretimi (Mevcut Durum ve gelecek)" konulu Sempozyumu gerçekleştirdi.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU ve ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR`ün ev sahipliğindeki etkinliğin açılışına;
Önceki dönem Anayasa Başkanı Yekta Güngör ÖZDEN, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK, Bakan Yardımcısı Mehmet DANIŞ, Müsteşar Yardımcıları Dr. Nihat PAKDİL, Mehmet Hadi TUNCER, GTHB Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr.İbrahim Özcan, CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr.Okan GAYTANCIOĞLU, İzmir Milletvekili CHP Genel Sekreteri Prof.Dr. Kamil OKYAYSINDIR, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erkan İBİŞ, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ayhan ELMALI, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Önceki Dönem Dekanı Prof.Dr. İbrahim YETKİN, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU, Dekan Yardımcıları Prof.Dr. İlhami BAYRAMİN, Prof.Dr. Şükran ŞAHİN, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Mithat KOZ, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Prof.Dr. Muharrem ÖZEN,ZMO Önceki Dönemler Başkanları Şerafettin TAV, Mahir GÜRBÜZ, Doç.Dr. Gökhan GÜNAYDIN, ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Özden GÜNGÖR ve Yönetim Kurulu Üyeleri II.Başkan Prof.Dr. Cem ÖZKAN, Hamdi ARPA, Caner AKSAKAL, ve Murat ARSLAN, Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin DEMİRTAŞ, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik KESKİN, Genel Sekreter Ali ÖZGEHAN ve Dilşad YARDIMCI, Türkiye Damızlık sığır Yetiştiriciler Birliği Genel Sekreteri Dr.Hüseyin VELİOĞLU,TEMA Ankara Temsilcisi Nevzat ÖZER ve alanında uzman çok sayıda bilim insanı, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ile sivil toplum örgütü üyeleri katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmaları Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU, ZMO Başkanımız Özden GÜNGÖR, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erkan İBİŞ ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK tarafından yapıldı.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU açılış konuşmasında; Türkiyenin, modern teknolojinin kullanıldığı, dünyanın en büyük tarım ekonomilerinden biri olduğuna dikkati çekerek, bunun gerçekleşmesinde ziraat mühendislerinin çok büyük katkısı olduğunu belirtti. Fakülte olarak hedeflerinin özel sektörün talebine cevap verebilecek, analitik düşünebilen, dünya çapında isim yapabilecek ziraat mühendisleri yetiştirmek olduğunu dile getiren Söylemezoğlu, özel sektörde en az 6 ay staj yapılabilecek bir eğitim kurgusu üzerine çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erkan İBİŞ; Sağlık, enerji, su ve gıdanın bugün olduğu gibi yarın da toplum refahı için en önemli faktörler olacağının altını çizerek, birçok yapılanmanın da bu sektörler üzerine gerçekleştiğini, tarımsal üretimin artırılması, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasının Türkiye için çok önem taşıdığını vurguladı.
ZMO Başkanımız Özden GÜNGÖR açılış konuşmasında;Ülkemiz tarımını geliştirmek,dışa bağımlı hale getirmeden insanlarımızı beslemek, tarımsal sanayiye hammadde sağlamak için, rasyonel tarım politikalarına ve bu politikaları geliştirecek ve uygulayacak olan Ziraat Mühendisleri, Su Ürünleri Mühendisleri, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri ve Tütün Teknolojisi Mühendislerine her zaman ihtiyacımızın olduğunu, çok sıkıntılı ve sancılı günler yaşadığımız 2015 ve 2016 yıllarında tarım, gıda ve hayvancılık konularının zaman zaman ülke gündemine gelse de uzun süre ne yazık ki gündemde ki yerini koruyamadığını, bu yılların özellikle tarım ve gıda sektörü açısından, yüksek girdi maliyetleri, ithalat artışı ve ihracatta yaşanan sıkıntıların damgasını vurduğunu, Kasım 2015te yaşanan uçak krizi sonrası, Rusya ambargosunun tarım sektöründe ihracat pazarımızın daralmasına yol açtığını, Bakanlar Kurulunun 26 Haziranda aldığı karar ile terör örgütleri tarafından bomba yapımında kullanıldığı gerekçesiyle, nitratlı gübrelerin dağıtımı ve kullanılmasının yasaklandığını, gübre kullanımını denetlemek yerine yasaklama kararı ile üreticileri ve gübre sektörünü zor duruma soktuğunu belirtti.
Hayvancılık sektörünün mevcut durumunada değinen Başkanımız, kırmızı ette arz sıkıntısının, ithalat ile yeni bir boyuta taşındığını, Türkiye`nin sığır ithalatında rekor kırdığını, 4,5 milyar dolar ithalat bedeli ödenerek canlı hayvan ve karkas ithalatı yapılmasına rağmen, yurtiçi et fiyatlarının düşmediğini, son 10-12 yılı değerlendirdiğimizde, etlik piliç yemi fiyatları %310, yumurta tavuğu yem fiyatları %320, süt yemi fiyatları %372 ve besi yemi fiyatları %385 oranında arttığını, hayvan varlığımızda ciddi azalma meydana geldiğini, 35 yılda, 16 milyon olan sığır varlığının bugün 14 milyon, 1 milyonu aşan manda varlığımızın 80 bin, 49 milyon olan koyun varlığımızın 19 milyon, 19 milyon olan keçi varlığımızın bugün 7 milyon`a düştüğünü, meralarda amaç dışı kullanımlar, tahribatlar ve azalmalar, mera hayvancılığına dayalı üretimi olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.
Son 27 yılda tarım alanlarımızın %14 azaldığını, üreticilerimizin giderek tarımdan koptuğunu, Türkiyede toprak ve su kaynaklarının yanlış kullanıldığını, tarım arazileri rant uğruna elden çıkartılırken, Türkiyenin kendi topraklarında yetiştirebileceği birçok ürünü, ithal etmek zorunda kaldığını, yüksek girdi maliyetlerinin altında ezilen üretici yeterince desteklenmezken, milyarlarca dolarlık kaynağın ithalat yoluyla başka ülkelerin refahına aktarıldığını, makroekonomi açısından Dünyada 18`nci sırada olan Türkiye`nin, Birleşmiş Milletler insani gelişme endeksi yani tabana dayalı kalkınma göstergeleri açısından 69`ncu sırada olduğunu, büyüme ile kalkınma göstergeleri arasında 4 katlık fark oluştuğunu, yani sadece kâğıt üzerinde kalan büyüme göstergeleriyle ülke refahının artmadığına işaret etti.
TÜİK verilerine göre; tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü değişim oranları, tarım sektörünün 2015`in son çeyreğinden bu yana devamlı olarak küçüldüğünü, 2016`nın üçüncü çeyreğindeki küçülme oranı -%7,7 olduğunu ve bu küçülmenin sektörün içinde bulunduğu krizi açıkça gözler önüne serdiğini ifade eden Başkanımız, konuşmasında ayrıca geçtiğimiz dönemde tarım arazileri, meralar, ormanlar ve zeytinliklerimizi tehdit eden uygulamaların yaşandığını, Hükümetin doğal varlıklar, su ve toprak kaynaklarını tahrip eden girişimlerini dava açarak engelleyen TMMOB ve bağlı meslek odalarının da iktidarın hedefi haline geldiğini belirterek, meslek örgütlerini işlevsizleştirecek yasal düzenlemelerle Odaların bağımsızlığı ortadan kaldırılmak istendiğini vurguladı.
OHAL uygulamalarının sonuçları ile ilgili son bir gelişmeyi de katılımcılarla paylaşan Başkanımız "Mesleklerinde 20 yılı aşkın deneyimleri bulunan ve mesleklerini icra ederken demokratik sendikal ve mesleki mücadele yürüten içinde ZMO üyesi meslektaşlarımızın da yer aldığı, büyük kısmı GTHB`nın İstanbul Tarım İl Müdürlüğü`nden olmak üzere, çok sayıda personel, somut hiçbir gerekçe gösterilmeden, özlük hakları ve iş güvenceleri göz ardı edilerek görevden uzaklaştırılmıştır. Hiçbir yasal soruşturma olmadan yapılan görevden uzaklaştırmalar, işsizlik, yoksulluk ve kişilerin mağduriyete itilmesi demektir. Bu kabul edilemez! Bu arkadaşlarımız derhal görevlerine iade edilmelidir." Dedi
Tarımsal öğrenim ve istihdam sorunlarına da ayrıca vurgu yapan başkanımız, "bu gün itibariyle ülkemizde 39 ziraat fakültesi mevcuttur. Her sene ortalama bu okullardan 4.000 kişi mezun olmaktadır. Ve bu genç arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu maalesef iş bulamamakta ve psikolojik bunalımlara girmektedir. GTHB`nın 2016/2 KPSS kadro alım sayıları açıklandı. Tarımımız yerlerde sürünürken sadece 2 mühendis alındığını bilmenizi istiyorum. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere 5000 personel alımı yapılıyor da, GTHBlığı neden taşra teşkilatlarına Ziraat Mühendisi almıyor. Tarımımız bu kadar mı önemsiz? Dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK konuşmasında; Dünyada açlık ve yoksulluk sorununun arttığına işaret ederek, "2050`ye kadar mevcut gıda üretimi yüzde 60 oranında artırılamazsa açlık çeken insanlara 2 milyar daha eklenecek. Yakın gelecekte gıdaya erişim savaşları olacağı tahminleri yapılıyor. İhtirasların değil, ihtiyaçların esas alındığı bir anlayışa geçmeliyiz" dedi.
Tarımın hayat devam ettiği sürece, önemli bir sektör olarak yerini koruyacağını, bilimin öncülüğü olmadan çalışmanın netice vermeyeceğini söyledi.
Dünya nüfusunun arttığını, tarım arazilerinin ise giderek azaldığını dile getiren Çelik, tarım arazilerinin yok olmasının, amaç dışı kullanımının önüne geçmek gerektiğinin altını çizdi.
İklim değişikliği, su kaynaklarında azalma, gıdaya erişim konularında zorluklar yaşandığını bildiren Çelik, şöyle devam etti: Tarım sektörünün büyümesi, gelişmesi için devletin mali bir seferberlik içerisinde bulunduğunu, bütçenin imkanlarını tarım sektörü için zorladıklarını dile getiren Çelik, 2003-2016 arasında 20,7 milyar lirası hayvancılığa olmak üzere toplam 90,2 milyar lira tarımsal destek verildiğini kaydetti. 15 bin çiftçiye hibe desteği sağladıklarının altını çizen Çelik, üreticiye bu yıl 12,8 milyar lira nakdi destek vereceklerine dikkati çekti.
Arazi toplulaştırmasının hızlandırılması gerektiğini ifade eden Çelik, bugüne kadar 5,3 milyon hektar tarımsal arazinin toplulaştırmasının gerçekleştirildiğini belirtti. Sulama ve toplulaştırma faaliyetlerinin farklı bakanlıklarda olduğuna dikkati çeken çelik, "Her ikisini tek elde toplayıp, aynı anda projelendirip sulama ile arazi toplulaştırmasının bittiği bir sürecin yaşanması için hazırladığımız düzenleme tamamlandı" dedi.
Milli Tarım Projesi ile tarım sektöründe birçok yeniliğe imza atılacağını belirten Çelik, havza bazlı üretim ve destekleme modeli ile havza ve ürün bazında desteklemelerin verileceğini, buğday ve yem bitkilerinin 941 havzanın tamamında destekleneceğini kaydetti.
Türkiye`de bütün bölgelerde şap ile ilgili aşı kampanyası başlattıklarını, ari bölge için Adana`dan Samsun`a olan hattında batısında kalan bölgeye hayvan geçişlerinin kontrol altına alınacağını bildiren Bakan Çelik, "Kısa süre sonra da tüm Türkiye`nin ari bölge haline getirilmesi ile ilgili çalışmalarımızı tamamlamış olacağız." diye konuştu.
Ayrıca 2017 yılında GTHB`na yeni eleman alacaklarını da belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından; ZMO tarafından Bilim Ödülüne değer bulunan Prof.Dr. İsmail FİLYA, Prof.Dr. Köksal YAĞDI ve Prof.Dr. Recep KOTAN`a, Hizmet Ödülüne değer bulunan Dr. Mehmet Nazım DİNÇER, Prof.Dr. Oktay GÜRKAN ve Prof.Dr. Salih ÇELİK`e, Teşvik Ödülüne değer bulunan Doç.Dr. Emre KESKİN ve Ziraat Mühendisi İsmail ATAY`a ve ZMO Özel ödülüne değer bulunan Ziraat Mühendisi Hasan SOYDANa ödülleri ve 50. yılını dolduran meslektaşlarımıza 50.Yıl plaketleri törenle sunuldu.
Ödül töreninin ardından Ziraat Mühendisi Hasan SOYDAN"Ziraat Nezaretinden Tarım Bakanlığına Zirai Eğitim" temalı sunumunu yaptı.
1. Gün öğleden sonra Sempozyumun I. Oturumuna geçildi.
Türkiye`de Et ve Süt Üretimi başlıklı I.Oturum Prof.Dr. Fatin CEDDEN`in yönetiminde gerçekleştirildi. Bu oturumda Sığır Yetiştiriciliği konusunda Prof.Dr. Numan AKMAN, Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği konusunda Prof.Dr. Mehmet ERTUĞRUL, Broiler Yetiştiriciliği konusunda Dr.Sait KOCA sunumlarını yaptılar.
Türkiye`de Su Ürünleri, Yumurta Tavuğu, Arı ve Diğer Kanatlılar başlıklı II. Oturum Prof.Dr. Çetin FIRATLI`nın yönetiminde gerçekleştirildi. Su ürünleri Üretimi konusunda Ziraat Mühendisi ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi ARPA, Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği konusunda Dr. Züleyha KAHRAMAN, Arı Yetiştiriciliği ve Arı Ürünleri konusunda Prof.Dr. Vasfi GENCER sunumlarını yaptılar.
Sempozyumun 2. Gününde ZMO tarafından Meslekte 35. Yıl Sertifika töreni ile ODA üyesi meslektaşlarımıza sertifikaları sunuldu. Ardından, Doç.Dr.Ali Rıza ÖZTÜRKMEN`ın hazırladığı "Görsellerle Anadolu`da Tarım" konulu film gösterildi.
Yem Üretimi, Çayır Mera ve Kürsel Isınma başlıklı III. Oturum Prof.Dr. Özer KOLSARICI`nın yönetiminde gerçekleştirildi. Karma Yem Üretimi ve Sorunları konusunda Zir.Yük. Müh. Ülkü KARAKUŞ, Kaba Yem Üretimi ve Sorunları konusunda Prof.Dr. Zeki ACAR, Çayır ve Meraların Üretime Katkısını Artırma Olanakları konusunda Prof.Dr. Hayrettin KENDİR, Küresel Isınma ve Hayvansal Üretim konusunda Prof.Dr. Gürsel DELLAL sunumlarını yaptılar.
Süt-Et Sanayi ve Sorunları başlıklı IV. Oturum Prof.Dr. Celalettin KOÇAK`ın yönetiminde gerçekleştirildi. Süt Sanayi ve Sorunları konusunda Prof.Dr. Barbaros ÖZER, Et Sanayi ve Sorunları konusunda Prof.Dr. Kezban CANDOĞAN, Hayvansal Üretimde Atık Yönetimi konusunda Prof.Dr. Ayten NAMLI sunumlarını yaptılar.
Örgütlenme ve Destekler başlıklı V. Oturum, ZMO Başkanımız Özden GÜNGÖR yönetiminde gerçekleştirildi. Üretici Örgütlenmeleri konusunda Dr. Hüseyin VELİOĞLU, Hayvancılık Destekleri ve Desteklerin Üretim ve Üreticiye Katkısı konusunda Prof.Dr. Emine OLHAN, Meslek Örgütleri konusunda Dr. İsmail MERT sunumlarını yaptılar.
Oturumların tamamlanmasından sonra "Türkiye`nin Bitmeyen Çilesi; Hayvan, Hayvansal Ürünler ve Üretim Unsurları İthalatı" başlıklı PANEL`e geçildi.
Prof.Dr Gökhan SÖYLEMEZOĞLU`nun yönetiminde gerçekleşen Panelde Doç.Dr. Gökhan GÜNAYDIN, Prof.Dr. Numan AKMAN, Zir.Yük.Müh. Ülkü KARAKUŞ, Dr.Hüseyin VELİOĞLU, Prof.Dr. Barbaros ÖZER konuyla ilgili görüşlerini açıkladılar.
Sempozyumda iki gün boyunca Türkiye`de hayvansal üretim tüm yönleriyle tartışıldı, mevcut durum ve geleceğe ilişkin öngörüler ile sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri sunuldu. Sempozyumu çok sayıda katılımcı ilgiyle izledi. Katılımcılar soru, cevap ve ilave bilgilerle sempozyum ve panele katkıda bulundular.
Oturumlardan sonra katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür belgeleri verildi. Sempozyum çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.