TARIM ÖĞRETİMİNİN 161 YILLIK TARİHİ - HÜRRİYET

MERKEZ
12.01.2007
 

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, geçen yıl çıkan Tohumculuk Yasasının "çok uluslu firmalara Türk tohumculuğunu teslim etmek anlamına geldiğini" savundu. ZMO, Türkiye‘de Tarım Öğretiminin 161. Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Milli Kütüphane konferans salonunda, "Seçim Sürecinde Tarım Sektörü" konulu bir sempozyum düzenledi.

BİLİM İLE GELİŞTİ

Sempozyumun açılışında konuşan ZMO Başkanı Gökhan Günaydın, insanoğlunun yerleşik yaşama geçmesinden itibaren var olan tarımın, bilim ile yoğruldukça geliştiğini söyledi. Türkiye‘de tarımsal öğretiminin başladığı günden bu yana yaklaşık 85 bin ziraat mühendisi yetiştirildiğini kaydeden Günaydın, 100 hektarlık sulu, 200 hektarlık kuru arazide de bir ziraat mühendisi çalıştırılsa Türkiye‘de yaklaşık 160 bin ziraat mühendisine ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

YASAYA ELEŞTİRİ

Ülke tarımının gelişmesi için özel ve resmi ilgili tüm kurumların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini de ifade eden Günaydın, fakat bu işbirliğini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile oluşturamadıklarını söyledi. Geçen yıl çıkarılan tohumculuk yasasıyla ilgili görüşlerini de dile getiren Gökhan Günaydın, tohumculukta Türkiye‘nin, İsrail, ABD, Fransa, Hollanda, Almanya gibi ülkelere bağımlı olduğunu, yeni tohumculuk yasasının çok uluslu firmalara Türk tohumculuğunu teslim etmek anlamına geldiğini iddia etti. Günaydın, ülke tarımında tohumun vazgeçilmez bir unsur olduğuna dikkat çekerek, "Tohum bir yaşam paketidir. Tohumunuza sahip değilseniz tarımınıza da sahip değilsiniz demektir" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 510