TARIM ÖĞRETİMİNİN 163. YILI KUTLANDI

TARIM ÖĞRETİMİNİN 163. YILI KUTLANDI
ADANA
14.01.2009

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi'nin Mithat ÖZSAN Amfisi'nde ortaklaşa düzenlediği etkinlikle Tarım Öğretiminin 163'üncü Yılı kutlandı.

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi‘nin Mithat ÖZSAN Amfisi‘nde ortaklaşa düzenlediği etkinlikle tarım öğretiminin 163‘üncü yılı kutlandı. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanımız Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL, burada yaptığı konuşmada küresel ısınma, ekonomik kriz ve çiftçinin devlet eliyle yeterli oranda desteklenmemesi nedeniyle 6.3 milyon hektar tarımsal alanın işlenmediğini söyledi. ŞENGÜL, 2007‘de ekonominin yüzde 4.5 büyürken, sektörün yüzde 7.3 oranında küçüldüğünü, 2008‘in açıklanan ilk 9 aylık verilerine göre sektörde büyümenin yüzde 0.7 olduğunu kaydetti.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin KÜDEN de Halkalı Tarım Enstitüsü‘nde başlayan tarım eğitiminin bu kadar eskilere dayanmasının ülkemizde tarımın ne denli önemli bir geçmişi olduğunu gösterdiğini kaydetti. KÜDEN, tarımın, bitkisel ve hayvansal üretimi her yönüyle ele aldığını vurguladı. Vali Yardımcısı Fikret DENİZ ise Çukurova‘nın bereketli topraklara sahip olduğunu ve mısır ve soya üretiminde dünyada birinci, narenciye, erkenci karpuz, yer fıstığı üretiminde de ilk 10‘da yer aldığını söyledi.

"İKİ YIL ÜST ÜSTE KÜÇÜLDÜK"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanımız Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL ise küresel ısınma, ekonomik kriz ve çiftçinin devlet eliyle yeterli oranda desteklenmemesi nedeniyle 6.3 milyon hektar tarımsal alanın işlenmediğini söyledi.

2007‘de ekonominin yüzde 4.5 büyürken, sektörün yüzde 7.3 oranında küçüldüğünü, 2008‘in açıklanan ilk 9 aylık verilerine göre sektörde büyümenin yüzde 0.7 olduğunu söyledi. Küresel ekonomik kriz yüzünden son çeyrekteki küçülmeyle sektörün yılı küçülmeyle kapatacağını ifade eden ŞENGÜL, "Üst üste 2 yıl küçülme sektörü zora sokmuştur. 2008‘de fiziksel üretimin 2007‘ye göre önemli ölçüde artmasına rağmen küçülme yaşanması sorgulanmalıdır. 2004 verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 26‘sı yoksulluk sınırının altındayken, kırsal yoksulluk yüzde 41‘di. Her yıl insanlar tarım yapmaktan vazgeçip, kentlere göç ediyor. Boş bırakılan arazi 500 bin hektar, nadasa bırakılan alan 4.5 milyon, 1,3 milyon hektar alan da amaç dışı kullanılıyor. Yani 6,3 milyon hektar tarıma uygun alan işlenmiyor. Tarımda girdi fiyatlarıyla ürün fiyatları arasında çok fark var. Girdi fiyatları her geçen gün artıyor. Küresel ısınma, ekonomik kriz çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor, korkutuyor. Devlet eliyle üreticiye verilen destek primleri de hem yeterli olmuyor hem de zamanında ödenmiyor" dedi.

Türkiye‘de 163 yıl önce tarım öğretiminin Halkalı Tarım Enstitüsü ile başladığını belirten Şengül, ülkede 25 ziraat fakültesinin bulunduğunu fakat mezunların istihdam sıkıntısı yaşadığını kaydetti.

Tarım öğretiminin önemi, yeri ve tarihsel gelişimi ile ilgili bilgiler de veren ŞENGÜL, 1980‘de 6 olan Ziraat Fakültesi sayısının bugün 25‘e ulaştığını, yılda yaklaşık 3 bin dolayında mezun verildiğini söyledi. 2009-2010 öğretim yılında 10 yıl sonra yeniden bölüm temelli lisans programlarına geri dönüldüğünü hatırlatan ŞENGÜL, "10 yıl sonra yine aynı noktaya dönülerek zaman kaybedilmiştir" dedi.

Etkinlikte Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper AKINOĞLU ve ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Biset YALÇIN‘da birer konuşma yaptılar.

ÇÜ Devlet Konservatuarı Oda Orkestrası‘nın sunduğu klasik müzik konserinin ardından meslekte 30. ve 40. yılını tamamlayanlara plaket verildi.

Programa aynı gün saat 14.00‘da düzenlenen ‘Küresel Ekonomik Kriz ve Tarım‘ konulu panel ile devam edildi. Tarım sektörünün sorunlarına dikkat çekildiği panele Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL yönetici, Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mutlu DOĞRU, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber YILDIRIM, Özler Tarım‘dan Özden ÖZLER ve Can BAYDAROL panelist olarak katıldılar.

Program saat 18.00‘da ÇÜ Sosyal Tesislerinde düzenlenen kokteyl ile son buldu.

Okunma Sayısı: 749
Fotoğraf Galerisi