TARIM ÖĞRETİMİNİN 165. YILI KUTLANDI
Tarım Öğretiminin 165. Yılında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemiz ve Ç.Ü. Ziraat Fakültesi işbirliği ile meslekte 30, 40 ve 50. yılını dolduran Ziraat Mühendislerine plaket verildi.
Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi‘nde düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Alper AKINOĞLU, ülkemizin tarım ve hayvancılıkta düştüğü durumun kabul edilemeyeceğini söyledi. AKINOĞLU, şöyle konuştu: "Bu topraklarda çok daha iyi noktalarda olabilecekken, maalesef iyi bir noktada değiliz. Bu konuda alınan tedbirlerin yeterince etkili olamadığı açık. Tarımın desteklenmesi kaçınılmaz. Ve bunu etkili şekilde yapmak gerekiyor. Ülkemizde tarım ve hayvancılık alanında dışa bağımlı hale gelme gibi çok kötü bir durum ortaya çıkıyor. Bu nedenle destekleme çalışmalarının daha etkili olması gerekiyor."
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin KÜDEN ülkemizde tarımsal eğitim-öğretimin 165 yıl önce İstanbul Ayamama Çiftliği‘nde kurulan Ziraat Mektebi ile başladığını anımsattı, bugün 26 ziraat fakültesi bulunduğunu, ancak sayının artmasının uygulamalı eğitimi azalttığını ve kaliteyi düşürdüğünü söyledi.
Şube Başkanımız Şahin YETER de tarım eğitiminde çok önemli bir yeri olan Halkalı Ziraat Okulu‘nun bir vakfa kiralanmasının üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Şahin YETER, birçok üründe dünya ortalamasının çok üzerinde olduğumuzu, ancak yanlış ve yetersiz tarım politikaları sonucu buğdaydan pamuğa, soyadan mısıra, yem bitkileri hammaddesinden canlı hayvan ve kırmızı ete kadar pekçok ürünü ithal eder duruma gelindiğini kaydetti. YETER, "Türk tarımına hizmet veren mühendisler ve üreticiler üstlerine düşen görevi yapmakta ancak tarım politikalarını ve planlamasını yapanlar gereğini yerine getirmemektedirler" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra meslekte 30, 40 ve 50. yılını dolduran ziraat mühendislerine plaketleri verildi. Tarım öğretiminin 165 yılı nedeniyle Çukurova Üniversitesi Sosyal Tesisleri‘nde bir de kokteyl düzenlendi.