TARIM ÖĞRETİMİNİN 169. YILI KUTLANDI

TARIM ÖĞRETİMİNİN 169. YILI KUTLANDI
ADANA
15.01.2015

Tarım Öğretiminin 169. Yıldönümü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nin birlikte düzenlediği etkinlik ile kutlandı.

 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Akif Kansu Toplantı Salonu`nda gerçekleşen etkinliğe Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İ. Halil Elekcioğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Şahin Yeter, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

TARIMSAL İHRACATIMIZ 15 MİLYAR DOLAR

Gelenek olduğu üzere ilk söz alan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Mehmet Akif Çetin, ülkemiz topraklarının yüzde 36`sında tarım yapılabildiğine dikkat çekerek; "Türkiye`de tarımsal yıllık gelir 62 milyar doları aşmış durumdadır. Tarımsal ihracatımız 15 milyar dolar ile toplam ihracatımızda yüzde 13,2 gibi önemli bir paya sahiptir. Bunlar tarım sektöründeki birçok sıkıntıya rağmen memnun edici gelişmelerdir ancak yeterli değildir" dedi.

"NÜFUSUN YÜZDE 23-25`İ TARIMDA İSTİHDAM EDİLİYOR"

Türkiye‘deki tarımsal eğitim-öğretim faaliyetlerinin 1846 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul Yeşilköy‘de Ayamama Çiftliği‘nde kurulan Mektebi Zirai Şahane ile başladığını belirten Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İ. Halil Elekcioğlu, "Günümüzde 7 milyar civarında olan Dünya nüfusunun 2050`de 9 milyar olacağı ve bu nüfusun %70`den fazlasının şehirlerde yaşayacağı tahmin edildiğinde, tarımın tüm ülkeler için stratejik bir sektör olduğunu söyleyebiliriz"

"10 YILDA 3 MİLYON HEKTAR TARIM TOPRAĞI YOK EDİLDİ"

Son 10 yılda, ülkemiz tarım topraklarının yaklaşık 3 milyon hektar azaldığını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, "Çeşitli politik sebeplerle tarım arazilerinin amaç dışı kullanıma açılmasının ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini ipotek altına aldığına vurgu yaparak, "Son yıllarda tarımsal dış ticaret açığımız azalmamış, aksine artmıştır. 1980`li yıllara kadar net tarımsal ürün ihraç eden ülkemiz yanlış tarımsal politikalar sonucunda net tarımsal ürün ithalatçısı konumuna gelmiş ve her yıl halkımızın beslenmesi için yaklaşık 5 milyar dolarlık tarımsal ithalat yapılmaktadır" diye konuştu.

"4 KİŞİDEN 1`İ TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞIYOR"

Türkiye`de her 4 kişiden 1`inin tarım sektöründe çalıştığına vurgu yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Dünya`nın en temel sorunlarının başında hızlı nüfus artışına karşın artırılamayan tarım toprakları ve insanların beslenme sorunu olduğunu söyleyerek, "Ülkemiz tarım sektörü, toplumumuzun temel beslenme gereksinimlerini karşılamasının yanında ülke genelinde istihdam yaratan, sanayiye hammadde sağlayan, ihracat ürünleri ile ülkemize döviz getiren, milli ekonomimizin temel sektörüdür" dedi.

"TARIM TOPRAKLARINI KONUT VE TİCARİ ALANA DÖNÜŞTÜRMEYECEĞİZ"

Tarımsal kalkınmanın hayata geçmesi için Ziraat Mühendisleri Odası, Çukurova Üniversitesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyleyen, kendisi de ziraat mühendisi olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Tarım topraklarının gelişi güzel konut ve ticari alanlara dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz. Seçimden önce söz verdiğimiz gibi burada yaptığım konuşma da bu konudaki teminatımdır" ifadelerini kullandı.

Etkinlik Prof. Dr. Ercan Tezer`in "Tarım Öğretiminin 169. Yıldönümünde Tarımsal Üretim ve Küresel Değişimler" konulu konferansı ve meslekte 30 – 40 ve 50 yılını doldurana ziraat mühendislerine plaket takdimi ile son buldu. 

Aynı gün akşam Oda`mız lokalinde kokteyl verildi…

Okunma Sayısı: 133
Fotoğraf Galerisi