TARIM ÖĞRETİMİNİN 171. YILI KUTLANDI

TARIM ÖĞRETİMİNİN 171. YILI KUTLANDI
ADANA
13.01.2017
 

Tarım Öğretiminin 171. Yılı Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Kutlama etkinlikleri, ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, akademisyenler sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrencilerin katılıyla Çukurova Üniversitesi`ndeki Atatürk Anıtı`nda başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı`nın okunmasını ardından Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mikail Baylan ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir Atatürk Anıtı`na çelenk koydu. Etkinlik daha sonra ÇÜ Akif Kansu Konferans Salonu`nda devam etti.

"Tarım Reformu Kapsamında Üreticiye Pek Çok Kalemde Destek Verilecek"

Geleneksel Ziraat Marşı`nın okunmasının ardından ilk açılış konuşmasını öğrenciler adına Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Ömer Akçekoca yaptı. Akçekoca`dan sonra kürsüye gelen Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın 2016 yılının son aylarında açıkladığı tarım reformu kapsamında üreticiye pek çok kalemde destek verileceğini söyledi. Bu yeni reform paketi ile tarım sektöründe radikal değişiklikler yapılacağının da duyurulduğunu bildiren Karademir, "Bu kapsamda alan bazlı desteklerden mazot ve gübre desteği birleştirilirken, toprak analiz desteği önce kaldırılmış sonra tekrar uygulamaya konulmuştur. Hayvancılıkta hayvan başına yapılan anaç hayvan desteği kaldırılarak, buzağı desteği temel destek olarak benimsenmiştir. Bu güzel gelişmeler en çok biz Ziraat Mühendislerini sevindirmiştir. Ancak bu desteklerin kaynağı konusunda endişelerimiz bulunmaktadır. 2016 Yılında tarım sektörüne 11,6 milyar lira destek verilmiştir. TBMM`de kabul edilen bütçeye göre, tarım sektörüne 2017 yılında yapılacak destek miktarı, %10`luk bir artış ile 12,8 milyar lira olacaktır. Ancak ülkemizde enflasyon oranının %7 olarak açıklandığı göz önüne alınırsa, tarımsal destekleme bütçesindeki "Reel" artışın sadece %3 düzeyinde olduğu görülmektedir. 2017 Yılı için açıklanan tarım reformu kapsamında vaat edilen desteklerin sadece %3`luk bir artışla gerçekleştirilmesinin pekte olanaklı olmadığını düşünmekteyiz. Yetkilileri 2016 yılında önemli oranda küçülen tarım sektörünü destekleme konusunda daha ciddi adımlar atmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Uluslararası Bir Fakülte Olma Amacındayız"

Rahatsızlığı dolayısıyla kutlama törenine katılamayan ÇÜ Ziraat Fakültesi Vekil Dekanı Bülent Torun adına kürsüye çıkan Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ufuk Gültekin,  Ziraat Fakültesi`nin 1970 yılında Çukurova Üniversitesinin kuruluşunu gerçekleştirerek, halen 10 eğitim programında eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlattı. Eğitim-öğretim kalitesini uluslararası standartlara ulaştırmanın yollarından birinin akreditasyon olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gültekin,"Fakültemiz sahip olduğu araştırma-uygulama alanları ve donanımlı akademik kadrosu ile geçmişte olduğu gibi gelecekte de Çukurova Bölgesine, Ülkemiz ve Dünya tarımına hizmet ve öncülük etmeye devam edecektir." dedi.

"13 Bin Ziraat Mühendisi ve Peyzaj Mimarı Mezun Ettik"

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu ise ÇÜ Ziraat Fakültesi`nin bugüne kadar 13.000 Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi ile Peyzaj Mimarı mezun etmenin gururunu ve sevincini yaşadığını ifade ederek, fakültelerinin sahip olduğu araştırma alt yapısı, güçlü akademik kadrosu, Dünya`da tarımsal potansiyeli açısından ender bulunan bir ovada bulunmasının sağladığı avantaj ve bir o kadar da sorumluluklarla, ülkemizin ziraat alanında öncü fakültelerinden biri olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ramazan Akyürek de, Türkiye`deki tarımsal kalkınmanın Cumhuriyetin ilk yıllarındaki politikalarlabaşladığını belirterek Çukurova Üniversitesi`nin dünya ve ülke tarıma çok büyük katkı sağladığını ifade etti.

Meslekte 50., 40. ve 30. Yılını Dolduranlara Plaket Verildi

Açılış konuşmaların ardından Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Anaç "Bitki Beslemede Yeni Yaklaşımlar ve Sürdürülebilirlik" konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Törenin sonunda meslekte 50., 40. ve 30. yıllarını dolduran Ziraat Mühendislerine ve akademisyenlere plaketleri  takdim edildi.

Etkinlik akşam Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi`nde düzenlenen kokteyl ve beraberinde Nazım Hikmet Kültür Merkezi Korosu`nun verdiği muhteşem konser ile son buldu.

Okunma Sayısı: 263
Fotoğraf Galerisi