TARIM POLİTİKALARI NEDENİYLE ÜRÜN KAYBI 25 MİLYAR DOLAR - HARADENİZ HAYAT GAZETESİ - 11 OCAK 2017
OMÜ de düzenlenen Tarımsal Öğretimin 171. yılı kutlamaları töreninde konuşan Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hayati Tosun, talep edilen kriterlere uygun yabancı dil bilen mezun bulamadıklarını söyledi.
PEK ÇOK ZİRAAT MÜHENDİSİ İŞSİZ
Tarımın insanlık tarihi kadar eski bir sektör olduğunu ve ziraatın da yaşamımızın sonuna kadar ihtiyacımız olacak bir meslek olduğunu belirterek, "Yeni fakülteler açılacağına standartlarımızı yükseltelim. Bugün mezun olan pek çok yeni ziraat mühendisi ciddi iş kaygısı çekiyor. Fakülteye Hollanda da öğrenci stajı için başvurduk kimseyi bulamıyoruz" dedi.
SAVAŞLAR BUNDAN SONRA GIDA,SU VE ENERJİ İÇİN OLACAK
Samsun un bir tarım şehri olduğunu ifade eden Hayati Tosun."Varlıklarımıza ve kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız. Üretim, verimlilik ve sürdürülebilirlik önemli. Ama israfda bir o kadar önemli. Dünya açlıkla mücadele edecekse bunun önüne geçilmelidir. İnsanlık tarihindeki en yıkıcı savaşları dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da gıda, su ve enerji kaynaklı olmuştur ve olacaktır." diye konuştu.
TARIMDA İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL
Üreten Ülke, Kalkınan Türkiye hedefinin köyden başlayacağını bildiren Tosun konuşmasını şöyle tamamladı:"Bugünkü tarım politikaları üretime değil, ithalata dayalıdır. Tarımda ithalat çözüm değildir. Artan maliyetlerle üretici her geçen gün fakirleşmektedir. Köyden kente göç devam etmekte, üretici her geçen gün yaşlanmakta ve üretimden vazgeçmektedir.
ÜRÜN KAYBININ MALİYETİ 25 MİLYAR
Türkiye de üretim ve tüketimdeki plansızlık nedeniyle ürün kayıpları %20 lere ulaşmakta, bunun parasal karşılığı da 25 milyar TL. yi bulmaktadır. Ülkemizde bugün tüm paydaşların bir araya geldiği, sürdürülebilir bir üretim sistemi ve tarım politikalarına ihtiyaç vardır.
Bunun için temelli, doğaya ve emeğe dost yeni bir tarım ve gıda sistemi tasarlamalı ve inşa etmeliyiz.
Karadeniz Hayat Gazetesi-11 Ocak 2017