"TARIM SEKTÖRÜ YOK SAYILAMAZ"

"TARIM SEKTÖRÜ YOK SAYILAMAZ"
ADANA
01.06.2007
 

01.06.2007 tarihli Yeni Adana gazetesi haberidir. 

AKP iktidarının görev süresi boyunca tarım sektörünü bitirmeye çalıştığını öne süren ZMO Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Saim İnce:

** Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Saim İnce, AKP‘nin daha önce ödemesi gereken destek primlerini seçim öncesi ödemeye başladığını hatırlattı ve bu durumu ‘seçim yatırımı‘ olarak değerlendirdi.

Haber : M.Ömer ÜNEY 

AKP iktidarının görev süresi içerisinde Türk çiftçisinin sorunlarına duyarlı davranmadığı bildirildi. İnce Zirai İlaç, Tohum, Alet Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yöneticisi ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Saim İnce, AKP‘nin daha önce ödemesi gereken destek primlerini seçim öncesi ödemeye başladığını hatırlattı ve bu durumu ‘seçim yatırımı‘ olarak değerlendirdi.

Destekleme prim ödemelerinin 2006 yılının sonunda veya engeç 2007 yılının Ocak-Şubat aylarında ödenmesi gerektiğini, ödemelerin geç kaldığını belirten İnce, "Tarımımız AKP döneminde tam anlamıyla bitirilmeye çalışıldı" dedi.

 Çukurovalı üreticilerin seçim sürecinde iktidardan herhangi bir beklentisinin olmadığını öne süren İnce, şöyle konuştu:

"Türkiye‘de tarımın varlığını gözardı edemeyiz. Tarım olmadan sanayinin de olamayacağı bilinmelidir. Seçim sürecinde tarımla ilgili hiçbirşey yapılacağını düşünmüyorum. Yeni gelecek iktidarın iyi bir tarım politikası gütmesi gerekiyor. Aday adayları arkadaşlarımız da var. Değişik partilerden siyasete atılıyorlar. Seçilmeleri halinde bu arkadaşlarımızdan sorunun çözümüne yönelik girişimlerde bulunmalarını isteyeceğiz. Siyasi partilerle zaman zaman görüşüyoruz. AKP hariç diğer partiler sorunun farkındalar. Ülkemizde tarım sektörü yok sayılamaz. Adana tarımın kalbi diyoruz öyleyse tarımın içinden gelen insanlar muhakkak mecliste temsil edilmelidir."

"SEKTÖR TEMSİLCİLERİ MECLİSE GİRMELİDİR"

Seçime girecek siyasi partilerde tarım sektörü ile uğraşan çiftçi, üretici ve işadamlarının aday gösterilmesinin çiftçi için bir avantaj olduğunu vurgulayan İnce, "Özellikle Çukurova bölgesinde tarımın içinden gelen insanların sorunları daha iyi bildiği için meclise girmeleri gerektiğini düşünüyorum. İşte o zaman çiftçimiz kendisine yakın ve kendisiyle muhatap olabilecek insanlara derdini anlatacak çözüm yolu bulmaya çalışacaktır. Bu bakımdan sektörün içinden insanların milletvekili olarak meclise girmesi önemlidir" diye konuştu.

Çukurova‘nın bazı bölgelerinde küresel ısınma nedeniyle ikinci ürün mısır ekiminin yasaklandığına da dikkat çeken İnce, Yüreğir ve Seyhan‘da su ile ilgili sorun bulunmadığını ancak ilerleyen dönemlerde tehlike olabileceğine vurgu yaptı. 2007 yılı bitimine kadar çiftçinin su ile ilgili sorun yaşamayacağını ancak salma (vahşi) sulama yönteminden biran önce vazgeçilmesinin şart olduğunu belirten İnce, şu ifadelere yer verdi:

"Bilinçsiz ve salma (vahşi) sulama yöntemine karşı yetkililer önlem almalı. Bu yöntemden vazgeçmeye çalışan çiftçimiz için gerekli destekler sunulmalı. Damlama, yağmurlama sistemine geçiş küresel ısınmaya karşı bir nebze olsun rahatlama sağlar. Bunun yanısıra yağmurlama ve damlama sulama sistemi toprağın yapısını koruyor. Salma sulama yöntemi ise toprağın yapısını bozduğu gibi engebeli arazilerde erozyona neden olabiliyor. Topraktaki besin elementinin kaybına neden oluyor. Çukurova çiftçisi modern sulama yöntemlerine karşı eskisinden daha fazla duyarlı ancak çiftçimiz ekonomik nedenlerden dolayı tam anlamıyla modern sulamaya geçiş yapamıyor. Öte yandan, mısır, yerfıstığı, pamuk, soya fasulyesi ve ayçiçeği gibi ürünlerde salma sulama yönteminden biranda vazgeçemiyorsunuz. Çünkü bu ürünlerin sürekli sulanması gerekiyor. Siyasi iktidarların üreticimizin ekonomik durumunun iyileştirilmesine yönelik girişimlerde bulunması halinde modern sulama yöntemine geçiş yapılacaktır ve zamanla bilinç daha da artacaktır."

Okunma Sayısı: 995