TARIM SİGORTASI İHTİYAÇTIR

TARIM SİGORTASI İHTİYAÇTIR
KONYA
02.02.2017
 

Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, Tarım Sigortasının Önemi Hakkında Yazılı ve Görsel Basına Açıklamalarda Bulundu. 

2006 yılında değişen tarım sigortası ritüeli, çiftçiler tarafından kapsamlıca bilinmiyor. Çiftçinin sırtındaki ağır yükü alan, olası riskler ve kayıplar karşısında çiftçiye güvence sunan tarım sigortasına, ehemmiyet bir türlü verilmiyor. Konya‘nın tarım sigortası yaptırma oranı ise Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. Türkiye genelinde yüzde 15, Konya genelinde ise yüzde 17 oranında tarım sigortası yaptırılıyor. Yetkililer, tarım şehri olan Konya için, bu sayıyı da yeterli bulmazken, sigortanın kapsamının da genişletilmesini istiyor. Geçtiğimiz aralık ayı başından içinde bulunduğumuz ocak ayının ortasına kadar 20 bine yakın hasar ihbarı alan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), poliçe bitiş tarihleri doğrultusunda üreticiye 11 milyon lira hasar ödemesi yaptı. TARSİM, 95 milyon lira daha ödeme yapılacağını açıkladı Tarım Sigortaları Havuzu‘ndan (TARSİM) yapılan açıklamada, doğal afetler ve çeşitli riskler nedeniyle ürünleri ve hayvanları zarar gören sigortalı üreticilerden geçtiğimiz Aralık ayı başından Ocak ayının ilk yarısına kadar geçen dönemde, Türkiye genelinde ve tüm tarım sigortası branşlarında 20 bin adede yakın hasar ihbarı alındığı bildirildi. TARSİM tarafından poliliçe bitiş tarihleri doğrultusunda üreticilere 11 milyon lira ödenmesi yapıldı ve önümüzdeki günlerde 95 milyon lira daha ödeme yapılacak.

ÖNCEDEN FERDİ OLARAK YAPILIRDI

Tarım sigortacılığının önemli olduğunu ve her çiftçinin gereken önemi vermesi gerektiğini kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, sigorta yaptırmak isteyen çiftçilerin 2006 yılından itibaren bu işi ferdi olarak gerçekleştirdiklerini belirtti. Tarım Bakanlığı‘nın, çiftçiyi rahatlatan bir hamlede bulunduğunu  ve tarım sigortasının yaklaşık yüzde 50‘sini bakanlığın karşıladığını söyleyen ÇALIŞ, "Tarım sigortasının önemi anlatılmalı. Üreticileri desteklemek için bakanlığın attığı bu adım çok işe yaradı" şeklinde konuştu.

KURAKLIK DA SİGORTA KAPSAMINA GİRECEK

Tarım sigortasının kapsamı ile ilgili bilgiler veren ÇALIŞ; don, aşırı yağış, terör, sel ve deprem gibi afetlerin sigorta kapsamına girdiğini hatırlattı. "Konya tarımının 3‘te 2‘si doğaya bağlı, kuraklık bizim için büyük tehdit. Kapsama kuraklığın girmesi için de çok çabalıyoruz" diyen ÇALIŞ, daha sonra şunları kaydetti: "İnşallah, bu yıl buğdayda sigorta kapsamına girecek. Konya için en önemli olgu buğday. Türkiye‘nin yaklaşık yüzde 14‘lük buğdayı Konya‘da üretiliyor. Bazı bölgelere göre bizim bu konuda daha öncelikli olmamız gerekiyor."

PROSEDÜR FAZLA ÇİFTÇİ SİGORTA YAPTIRAMIYOR

Çumra, Seydişehir ve Alakoba‘nın geçtiğimiz günlerde etkili olan kar yağışı sonrasında büyük zarar gördüğünü ifade eden ÇALIŞ, yayla seracılığının, kar yükünü kaldıramadığını vurgulayarak, "Bin dekarlık alanın yaklaşık yüzde 25‘i kullanılamadı. Çiftçinin önünde prosedür fazla. Bu yüzden tarım sigortasını yaptıramadı. Masrafı büyük oldu. Devlet, çiftçilerimize destek veriyor. Çiftçiler, bu destekten faydalanmak için proje sunmalı. Bu zorunluluk beraberinde tarım sigortalarını da artırdı. Bizim istediğimiz tarım sigortası anlayışı bu değil. Bilinçli bir şekilde ihtiyaçtan sigorta yaptırmak en doğru yöntem" açıklamalarında bulundu.

Okunma Sayısı: 182
Fotoğraf Galerisi