"TARIM, TOPRAK, MÜHENDİS..." SEMPOZYUMU
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 163 ncü Yıldönümü nedeniyle 12 Ocak 2009 tarihinde, "Tarım, Toprak, Mühendis Sempozyumu" düzenledi. Sempozyumun açılışında, ZMO Özel Ödülleri, Bilim ve Hizmet Ödülleri ile Meslekte 50. Yılını Dolduran Meslektaşlarımızın Ödülleri törenle sunuldu.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 163 ncü Yıldönümü nedeniyle 12 Ocak 2009 tarihinde, "Tarım, Toprak, Mühendis Sempozyumu" düzenledi.
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde yapılan sempozyumun açılışında konuşan ODA Başkanımız Dr. Gökhan GÜNAYDIN, bir ülkede yatırıma kaynak ayrılıyorsa, mühendis ve mimara gereksinim duyulacağını belirterek, "Üretimden kopuş varsa, yatırımlar daralıyorsa mühendise ihtiyaç azalır" dedi.
Hükümetin 2008 yılında 2500 yeni tarım danışmanı istihdam etme sözü verdiğini ancak bunun yerine getirilmediğini anlatan GÜNAYDIN, "Meslektaşlarımıza kadro açılması konusunda gerekli adımların derhal atılmasını bekliyoruz. ODA‘mız önümüzdeki dönemde de bu konuyu sürekli gündemde tutacak ve kamuoyu oluşturmaya devam edecektir" diye konuştu.
Tarım sektörünün sorunlarına değinen GÜNAYDIN, birçok üründe üretim artışlarının nüfus artış hızının gerisinde kaldığını, üretici gelirleri düşerken, girdilerin sürekli arttığını ve son 2 yılda tarımsal dış ticarette patlama yaşandığını kaydetti. GÜNAYDIN, şunları söyledi:
"Köyler hızla boşalıyor. Tarım sektöründen kopanlar ise işsizlik ordusuna katılıyor. Bütçeden yatırıma pay ayrılmadığı sürece tarım sektöründe bir gelişmeyi sağlamak mümkün değil. 8.5 milyon hektar alana su götürülmesi gerekiyor. Ayrıca damla ve yağmurlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve bu sistemlere yönelik projelerde mutlaka ziraat mühendislerinin imzasının aranması büyük önem taşıyor."
TMMOB Başkanı Mehmet SOĞANCI, tarımın ülke için sosyal-ekonomik ve politik bakımdan son derecede önemli bir sektör olduğunu belirterek, "Türkiye, doğru politikalar, uygun bütçe büyüklükleri ve etkin bir kamu yönetimi ile tarımını yeniden ele almalıdır" dedi. SOĞANCI, "Bilinmelidir ki; toprak yoksa sanayi yoktur, üretim yoktur, kalkınma yoktur, yaşam yoktur. Toprak toplumsal bir değerdir. TMMOB, bu kıt doğal kaynağın hazineye kaynak yaratma mantığı ile ticari meta olarak görülmesine karşı çıkmaktadır" diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK, tarımsal öğretimin gelişimi hakkında bilgi verirken, son derece köklü ve güçlü bir gelenekten geldiklerini söyledi. ÇOLAK, "Ziraat Fakültesi öğrencilerini çok iyi biçimlendirmemiz ve dünya standartlarında bir öğrenci formasyonu ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bunun için öğrenci odaklı, öğrenciye değer veren bir anlayışı fakültelerimize egemen kılmak zorundayız" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat ŞELLİ de, Bakanlık icraatlarını anlattı. "Tarımı icra eden bir bakanlıktan ziyade, politika belirleyen, yönlendiren ve organize eden bir bakanlığa ihtiyacımız var" diyen ŞELLİ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa taslağının hazırlandığını, ileriki günlerde Meclis‘e sunulacağını bildirdi.
2500 yeni tarım danışmanı kadrosu için Maliye Bakanlığı‘na vize başvurusu yaptıklarını bildiren ŞELLİ, "İnşallah 2009‘da 2500 meslektaşımızı daha Türk tarımına kazandırırız" dedi. Önümüzdeki dönemde Sertifikalı Tarım Danışmanlığı Projesi‘ni de başlatacaklarını kaydeden ŞELLİ, "Bu proje için bütçeden 28 milyon YTL‘lik kaynak ayrıldı. Önümüzdeki günlerde pilot bölgelerde başlayacağız. Verilecek hizmetin ücretinin önemli bir kısmını Bakanlık ödeyecek" diye konuştu.
ÖDÜL TÖRENİ
Açılış töreninin ardından ZMO Özel Ödülleri ile Bilim ve Hizmet Ödülleri Törenine geçildi. ZMO Özel Ödülü 1994 yılında aramızdan ayrılan ünlü beslenme uzmanı Prof. Dr. Osman Nuri KOÇTÜRK ile Tarım Sigortaları Vakfı Genel Müdürü Tanfer DİNLER‘e verildi. KOÇTÜRK adına ödülünü oğlu Cafer KOÇTÜRK ve kızı Tahire Oya KOÇTÜRK aldılar.
ZMO Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Jürisi‘nin aldığı karar ile ZMO Bilim Ödülleri bu yıl Prof. Dr. Rabia Şeminur TOPAL, Prof. Dr. Burhan KACAR ve Prof. Dr. Alaettin SABANCI‘ya verildi.
ZMO Hizmet Ödülleri‘ne de, Prof. Dr. Bahri ÇEVİK, Prof. Dr. İbrahim OKUMUŞ, Hilmi Serdar YÜREKLİ ve Dr. Necdet ORAL değer bulundular.
Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Jürisi, teşvik ödülüne değer başvuru bulunamadığı için bu yıl Teşvik Ödülü verilmemesini kararlaştırdı.
Meslekte 50. Yılını Dolduran Meslektaşlarımızın Ödülleri de törenle sunuldu.
Kutlama programının ikinci yarısında ilk olarak KPSS‘ye giren ziraat mühendisleri adına meslektaşımız Sevil DURAN bir konuşma yaparak, ziraat mühendislerine verilen kadro sözünün derhal yerine getirilmesini beklediklerini bildirdi.
Sempozyumda, "Arazi Toplulaştırması" ve "Bitki Koruma Hizmetleri" konusunda iki ayrı oturum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Bahri ÇEVİK‘in (ÇÜZF Emekli Öğretim Üyesi) yönettiği "Arazi Toplulaştırması" konulu ilk oturuma konuşmacı olarak, Dr. Gürsel KÜSEK (Tarım Reformu Genel Md.), Doç. Dr. İlhami BAYRAMİN (AÜZF) ve Prof. Dr. İsmet ARICI (UÜZF) katıldı.
İ. Akif KANSU‘nun (ÇÜZF Emekli Öğretim Üyesi) yönettiği "Bitki Koruma Hizmetleri" konulu ikinci oturumda da, Prof. Dr. Nafiz DELEN (EÜZF), ODA Başkanımız Dr. Gökhan GÜNAYDIN, Dr. Ahmet ARSLAN (TKB - KKGM), Dr. Salih ÇALI (Uludağ İhracatçı Birlikleri), Dr. Murat KANTARCI (ZİMİD) ve Yılmaz ÖZMEN (TİSİD) konuşmacı olarak yer aldı.
Etkinliklerimiz, aynı günün akşamında verilen kokteyl ve Ziraat Mühendisleri Odası Türk Sanat Müziği Korosu Konseri ile sona erdi.