TARIM TOPRAKLARI RANTA KURBAN EDİLİYOR

TARIM TOPRAKLARI RANTA KURBAN EDİLİYOR
ADANA
09.09.2014

TÜİK verilerine göre ülkemizde son 10 yılda yaklaşık 4 milyon hektar tarım alanı devre dışı kalmış, yaklaşık 1 milyon hektar dekar tarım alanı da amaç dışı kullanıma açılmıştır.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanımız Semih Karademir, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Yüreğir Ziraat Odası adına Rifat Kodal, Seyhan Ziraat Odası adına Cahit İncefikir, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği adına Remziye Karabucak Yüreğir Belediyesi`nin Yüreğir İlçesi`ndeki imar düzenlemesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti`ndeki basın açıklaması metnini Şube Başkanımız Semih Karademir okudu. Karademir açıklamasında şöyle dedi:

"Günümüzde dünya kamuoyunun gündeminde ön sıralarda yer alan sürdürülebilir kalkınma, açlık ve yoksullukla mücadele, küresel iklim değişimlerine bağlı olarak çölleşme, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı gibi yalnızca bugünü değil geleceğimizi de tehdit eden küresel sorunlar "toprağın tarımsal amaçlarla kullanılmasının" önemini yaşamsal hale getirmektedir.

Dünya gıda güvencesini, gıdada kendine yeterliliği, açlıkla mücadeleyi yüzyılın en önemli sorunu olarak ilk sıralarda gündemine alıp tarım sektörünü desteklemeye ve toprak-su kaynaklarını korumaya yönelik önlemler alırken, ülkemizde tarım topraklarını yapılanmaya, sanayiye, turizme açacak düzenlemelerle "ranta" kurban etmekteyiz.

Dünya nüfusu 8 milyara, Türkiye nüfusu 80 milyona yaklaştığı dikkate alındığında mevcut nüfus artışı ile 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar, Türkiye nüfusu 100 milyonu bulacaktır. Bu açıdan bakıldığında, dünyadaki ve de ülkemizdeki mevcut tarım alanlarını arttırma şansı olmadığında gelecekte gıda ve dolayısıyla da tarım alanları daha da stratejik önem kazanacaktır. Gelişmiş zengin, kapitalist ülkeler gelecek açısından en önemli tehlike olarak gıda ve doğal kaynak güvencesini gördüklerinden gelişmekte veya az gelişmiş ülkelerden sürekli arazi satın alma yoluna gitmektedirler.

Durum böyle iken, TÜİK verilerine göre ülkemizde son 10 yılda yaklaşık 4 milyon hektar tarım alanı devre dışı kalmış, yaklaşık 1 milyon hektar dekar tarım alanı da amaç dışı kullanıma açılmıştır. Adana ili de bu olumsuz gelişmelerden maalesef fazlasıyla nasibini almaktadır.  Adana`da 1956 yılında sanayinin işgal ettiği tarım alanı 69,1 hektar iken 1995 yılında yapılan çalışma ile ilimizde kaybolan tarım arazisi 13062 hektar olup, 2006-2010 yılları arasında Toprak Koruma ve Arazi Kanunu kapsamında 4559, 68 hektarlık bir alanın tarım dışı kullanılmasına izin vermiştir. Adı üzerinde "toprak koruma ve arazi kanunu" denilmesine rağmen, kanun bir anlamda amaç dışı kullanımların yolunu açmaktadır.

Son olarak Yüreğir İlçe Belediyesinin 2013 yılında yapmış olduğu imar düzenlemesiyle (!) Adana ili Karataş istikametinin doğu-batı yönlerindeki onlarca parsel farklı alanlar için imara açılmış veya hiçbir mantıklı gerekçeye dayanmayan bir şekilde haritalar üzerinde başka parsellere taşınmıştır, bunun sonucunda çok ortaklı parselasyona gidilmiştir. Toprak sahipleri kendi istemleri dışında arazilerinin parçalanmasına ve dağıtımına tanık olmaktadır. Bu her şeyden önce "bireyin mülkiyet hakkına tecavüzdür".

Yapılan imar düzenlemesi;

GTHB Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan "arazi toplulaştırması uygulamalarına, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa, mevcut iktidarın desteklemiş olduğu "Arazilerin Miras Yolu İle Parçalanmasına Dair Toprak Kanunu Yasası ve Medeni Kanunda Yaptığı Değişikliklere" uymamaktadır. Her türlü hukuksal uygulamalara aykırı gelen bu sözde imar düzenlemesinin derhal geri çekilmesini ve yeni toplumsal sorunlara yol açacak uygulamalardan vazgeçilmesini talep ediyoruz."

 

 

Okunma Sayısı: 158
Fotoğraf Galerisi