TARIM TOPRAKLARININ AMAÇ DIŞI KULLANILMASINA KARŞI BASIN AÇIKLAMASI
ZMO Adana Şubemizde, 26 Ocak.2007 tarihinde "Çukurovada Tarım Topraklarının Amaç Dışı Kullanılması"na yönelik bir basın açıklaması yapıldı.
Bu konuda düzenlenen imza kampanyasında toplanan 1031 adet imza, basın açıklaması sırasında başta Cumhurbaşkanlığı yüksek makamı olmak üzere TBMM‘ye, Başbakanlığa, Adana Valiliği‘ne ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı‘na gönderildi. Basın açıklaması tüm yerel basın ile ulusal basında yayınlanmıştır.
Çukurova‘da Tarım Topraklarının Amacı dışında Kullanılmasına, Yapılaşmaya Açılmasına Son Verilmelidir
Uygarlık, tohumun insan eliyle toprakla buluşturulmasıyla başlar. 10 bin yıllık uygarlık tarihinde beslenme ve giyim gibi insanların temel ihtiyaçlarını karşılayan tarımsal üretimin ana unsuru olan tarım toprakları, uygarlıkların doğuşu, gelişmesi ve çöküşünde önemli rol oynamıştır.
Günümüzde dünya kamuoyunun gündeminde sürdürülebilir kalkınma, açlık ve yoksullukla mücadele, küresel iklim değişmelerine bağlı olarak çölleşme, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı gibi yalnızca bugünü değil geleceğimizi de tehdit eden küresel sorunların ön sıralarda yer alması toprağın tarımsal amaçlarla kullanılmasının önemini yaşamsal hale getirmektedir.
Ülkemiz, yanlış bilinenin aksine su ve tarım toprağı yoksuludur. Ülke yüzölçümünün ancak % 6,4‘ü 1. sınıf, % 8,7‘si 2. sınıf tarım toprağı iken her yıl binlerce dekar 1. ve 2. sınıf tarım arazisi, konut, sanayi ve turizm yapılaşmaları nedeniyle işgal ediliyor. Dokuzuncu Kalkınma Planı 2007-2013‘te son on yılda tarım dışına çıkarılan yüksek verimli tarım alanları toplamının 1,26 milyon hektara ulaştığı belirtilmektedir.
Anayasa‘nın 44 ve 45. maddelerine göre koruma altına alınan ve koruma görevi devlete yüklenen tarım toprakları, mera ve orman alanlarının, devletin kendi resmi belgelerinde belirttiği amacı dışına çıkarılarak yapılaşmaya açılmış miktarı ürkütücüdür ve Anayasanın ilgili maddelerinin çiğnenmesinin resmi bir itirafıdır. Türkiye dünyada tarıma açılacak arazisi kalmayan 19 ülkeden biri sayılmaktadır. 1 cm derinliğindeki bir toprak katmanının oluşması için 70 ila 500 yıl gibi bir süre gerekmekte, 1 gram kuru tarım toprağında 100 milyon ile bir milyar arasında organizma yaşamaktadır. Yokedilen tarım toprağı aslında binlerce yılda oluşmuş, hayat bulmuş bir canlı varlıktır.
Çukurova, Toros sıradağları, Seyhan ve Ceyhan nehirleri sistemi sayesinde on binlerce yılda oluşmuş ülkemizin en verimli topraklarına sahip ovalarıdır. Bu verimli topraklara kamu kaynakları ile yapılan sulama ile drenaj ve tesviye gibi tarla içi geliştirme yatırımları ile bölgemiz, ülkenin en önemli tarımsal üretim merkezi haline gelmiştir. Ne yazık ki bugün önemli bir alanda konut ve sanayi tesisleri arasında işlevsiz bırakılmış, sökülme zahmetine bile katlanılmamış kırık sulama kanalları günümüze ve geleceğimize saygısızlığın ve kayıtsızlığın bir anıtı olarak, bir ibret ve utanç tablosu olarak durmaktadır. Çukurova, bereketli topraklarıyla bilindiği gibi öteden beri kısa vadeli çıkarlar uğruna tarım topraklarının en hızlı en acımasız talan edildiği bir yöre olarak da bilinmektedir. Real alışveriş merkezi ve çevresi, mavi bulvar ile ana sulama kanalı arası, DSİ‘ nin eskiden kanalet fabrikası olarak kullanıldığı alan ve Çukurova Üniversitesinin tarımsal öğretim, araştırma ve uygulama amaçlı kullandığı verimli tarım arazileri yapılaşmaya, betonlaşmaya açılmış veya açılmak istenen en son alanlardır.
Bu günkü kısa vadeli çıkarlar uğruna, tarım topraklarının amaç dışı kullanılmasına bir son verilmesi için, bu günkü kararlarda hiçbir sorumluluğu ve etkisi olmayan gelecek kuşakların refahına ve sağlıklı bir çevrede yaşama haklarına, ortak geleceğimize bir saygının gereği olarak, yetkilileri ve kamuoyunu duyarlı olmaya Anayasa ve ilgili Yasalarla yüklenmiş tarım topraklarını koruma görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz.
AYHAN BARUT
TMMOB ZMO ADANA ŞUBESİ BAŞKANI