"TARIM ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA, GÖÇLER ARTTI"- HÜRRİYET G. EGE-11.01.2015
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, üreticinin zor durumda olduğunu ve köyden kente göçlerin arttığını belirtti. Küçük çiftçinin korunmadığını kaydeden Demran, tarımda şirketleşmeye gitmenin sosyal yapıyı bozacağını söyledi.
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye‘de Tarımsal Öğretim Başlangıcının 169‘uncu yıldönümü için Cumhuriyet Meydanı‘ndaki Atatürk Anıtı‘na çelenk bıraktı. Ardından açıklama yapan Oda Başkanı İbrahim Demran, üreticinin zor durumda olmasının ziraat mühendislerini de zorda bıraktığını söyledi. Tarım alanlarına konut, yol, fabrika gibi yerlerin yapılmasına karşı olduklarını belirten İbrahim Demran, "Manisa‘da Gediz Nehrinin kirliliği ortadayken, Gördes Çaldağı nikel madenleri ve ilimizin her tarafından yayılacak olan jeotermaller yeni kirleticiler karşımıza çıkmaktadır. Zeytin ülkemizde yasayla korunan tek bitkidir. Zeytin alanlarının termik santraller uğruna talan edilmesi, kabul edilemez bir olgudur. Manisa‘da tarım alanlarını koruyamayan, seyirci kalanlar gelecek nesillere karşı sorumluluk altındadır" dedi.
KÖYDEN GÖÇE DEĞİNDİ
Değerini bulmayan ürün fiyatları, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle geçimini sağlayamayan köylülerin göç etme yoluna başvurduklarını dile getiren Demran, "Tarımsal üretim kumar olmaktan çıkarılmalıdır. Üreticinin sattığı ürün para etmiyor. Üretici daha tohumunu ekmeden, bağını budamadan o üründen ne kadar kazanacağını bilmelidir. Tarımsal desteklemeler bir sezon önceden açıklanmalıdır. Ülkemiz tarımının geleceği, üreticinin topraklarından koparılmadan kooperatif ve üretici birlikleri kanalıyla arazilerinin tapulaştırılması ve alet makine parklarının kurulması ile olasıdır" diye konuştu.
TARIMDA ŞİRKETLEŞMEYE KARŞI
Tarımın şirketleşmeye doğru gittiğini ve küçük çiftçinin korunmadığını ileri süren Başkan Demran, "Bize şunu diyorlar ‘Şirketleşmenin ne kötülüğü var‘ Şirketleşme sosyal yapıyı tamamen bozar. Bitki sevgi, meşakkat ister. Bir akü, otomobil yedek parçası üretir gibi siz zeytin, üzüm üretemezsiniz. Dünyada bunu gördü. Şirketleşmenin kötülüğü var. Çünkü insanları açlıkla terbiye ediyorsunuz. Gelecek nesiller tek tip yetiştirilmiş GDO‘lu, lezzetten uzak besinlerle karşı karşıya kalacak" dedi.