"TARIM VE SANAYİ ÇÖKTÜ"
15.03.2008 tarihli Yeni Adana gazetesi haberidir.
15.03.2008 tarihli Yeni Adana gazetesi haberidir.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, yanlış ekonomik politikalar nedeniyle üretimin bitirilme noktasına geldiğini savundu
Türkiye‘nin geçmişte pamukta dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yeralmasına karşın günümüzde Yunanistan, ABD ve Türkmenistan‘dan pamuk ithal eder hale geldiğini vurgulayan Sezer, son olarak Türkiye‘nin buğday ithal edeceğine yönelik haberlerin başka ülkelerin ekonomilerini de karıştırdığını dile getirdi. Sezer, iktidarın açıkladığı büyüme rakamlarının gerçekleri yansıtmadığını sanayi ve tarım sektöründe çöküş yaşandığını kaydetti.
ZMO Adana Şubesi‘ni ziyaretinde tarım alanlarının hoyratça kullanıldığını vurgulayan Sezer, toprakları yokeden siyasilerden vicdan raporu istenmesi gerektiğini söyledi. Almanya‘nın 1970‘li yıllarda yeraltı sularını koruma altına aldığını ancak Türkiye‘de yeraltı sularının halen kirletildiğini ifade eden Sezer, "Bu konuda ciddi saptamalarımız var. Suyumuzu kirletmemeli, korumalıyız. Geleceğimizi kurtarmak sularımızın korunmasıyla mümkün olacaktır" dedi.
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Türkiye‘nin tarım ve sanayi sektöründe bir çöküş süreci yaşadığını savundu. Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Adana‘ya gelen Sezer, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi‘ni ziyaretinde, "Sanayi üretiminde büyük çöküş var. KOBİ‘ler ya çöküyor yada yabancılara satılıyor. Sanayi üreticisi ağır maliyet ve ithalata dönük politika nedeniyle kriz yaşıyor" dedi.
Türkiye‘nin geçmişte pamukta dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yeralmasına karşın günümüzde Yunanistan‘dan, ABD‘den ve Türkmenistan‘dan pamuk ithal eder hale geldiğini vurgulayan Sezer, son olarak Türkiye‘nin buğday ithal edeceğine yönelik haberlerin başka ülkelerin ekonomilerini de karıştırdığını dile getirdi. Yanlış ekonomik ve düşük kur yüksek faiz politikası nedeniyle son 5 yılda üretimin bitirilme noktasına geldiğini öne süren Sezer, şunları söyledi:
"DSP olarak sosyal adalete önem veriyoruz. Sosyal adalet fakirlikle değil zenginlikle olmalı. Tarımda ürün destekleme primlerinin üreticinin isteği doğrultusunda ürün ekiminden önce verilmesini gerçekleştirmek istiyoruz. Bu konuda gittiğimiz her yerde ilgili kesimlerle görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye‘de göç olgusu sosyal ve ekonomik sorunları beraberinde getiriyor. Yüzde 35-40 çiftçi oranı AB ve ABD tarafından yüksek bulunuyor ve sayının azaltılması yönünde dayatmalarda bulunuluyor. Biz tam tersini söylediğimizde iktidar mensupları bizi köylü politikası gütmekle suçluyor. Ancak köylünün göçü yerine köylere yatırım yapılarak köylülerin kentlileştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sayede çiftçinin hakkını alabileceğini düşünüyoruz. Aksi halde sorunlara çözüm üretmek zor. Üretimde büyük sıkıntı yaşıyoruz. Sanayi ve tarımda çöküş var. Tarım ve sanayideki çöküş gizlenemez bir gerçek. İktidarın açıkladığı büyüme rakamları gerçeği yansıtmıyor. Üretim artmadı, istihdam artmadı, refah düzeyi artmadı. Tüm bu olumsuzluklar ciddi bir krizin olduğunu göstermektedir."
Tarım alanlarının hoyratça kullanıldığına işaret eden Sezer, toprakları yokeden siyasilerden vicdan raporu istenmesi gerektiğini söyledi. Almanya‘nın 1970‘li yıllarda yeraltı sularını koruma altına aldığını ancak Türkiye‘de yeraltı sularının halen kirletildiğini ifade eden Sezer, "Bu konuda ciddi saptamalarımız var. Suyumuzu kirletmemeli, korumalıyız. Geleceğimizi kurtarmak sularımızın korunmasıyla mümkün olacaktır" dedi.
Türkiye‘nin köklü, çağdaş, gerçekçi bir tarım reformuna ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sezer, çiftçinin inanılmaz girdi artışıyla üretemez hale geldiğini söyledi. Ülkemizin dünyanın en pahalı mazot ve benzinini kullandığını savlayan Sezer, "Acımasızca, insafsızca zam yapılıyor. ABD ve AB çiftçisini düzenli olarak desteklerken bize de dayatmalarda bulunuyorlar. Maalesef iktidar da bu dayatmalara boyun eğiyor" diye konuştu.
Konuşmasında sosyal güvenlik yasa tasarısına da değinen Sezer, DSP Genel Başkanı Sezer, bugün tüm sendikaların, çalışanların, emeklinin sokağa döküldüğünü, buna karşın başbakanın sendikacıları ‘‘hiçbiriniz sosyal güvenlik yasasının tek satırını okumadınız‘‘ diyerek, yalancılıkla ve bilgisizlikle suçladığını kaydetti. Sezer, ‘‘Oysa, kendisi bu yasanın tek satırını okumamıştır. Sayın Başbakan ya yazılıp eline verilenleri ya da karşısında cama yazılanları okuyor, bunlar olmadığında gaf yapıyor. Sayın Başbakan eline verilen ya da karşısına yazılan bir şey olmasa mutlaka düzeltilmesi gereken gaflar yapıyor. Sendikacılar bu yasayı okudular, biz de okuduk" şeklinde konuştu.
PROF. DR. ŞENGÜL: "TARIM YOK SAYILIYOR"
ZMO Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Haydar Şengül ise ZMO olarak 1954‘ten bu yana ülkenin tarım politikalarına, ülke yararına, kırsaldaki üreticiden kentteki tüketiciye ayrım gözetmeden çalıştıklarını vurguladı. Kamu yararına yönelik çalışmalara siyasi parti ayrımı gözetmeksizin katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyleyen Şengül, "Hep çağdaş, alçak gönüllü, nazik, çalışkan, çiftçiyi azarlamayan, kolayca ulaşılabilir, halkın arasında halkı anlayan siyasileri özledik. Partinizin, ülkemizin en önemli tarım merkezine gelerek tarımın sorunlarını yerinde ve tarımın ilgili kesimlerinden doğrudan anlama çabalarınızı çok değerli buluyor, bu çabalarınızın diğer partilere de örnek olmasını diliyorum" dedi.
Tarım konusundaki düzenlemelerin ortak görüşle gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yapan Şengül, "Maalesef şu andaki yasal düzenlemeler tümüyle karmaşaya neden oluyor. Karmaşanın temelini yasal düzenlemeler oluşturuyor. Türkiye‘de tarım adeta yok sayılıyor" diye konuştu. Dünyanın egemen güçlerinin tarımı da istediği şekilde yönlendirdiğini vurgulayan Şengül, tarımda girdi artışlarının ciddi sorun oluşturduğunu söyledi. Şengül, "Verimli topraklar tek yanlı besin nedeniyle verim kaybına uğramaktadır. Destekleme ile ilgili sorunlar artarak sürüyor" diye konuştu.
Şengül, daha sonra Sezer‘e Adana şalvarı ve DSP Onursal Genel Başkanı Bülent Ecevit‘in taktığı kasketin benzerini hediye etti. Toplantıya DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural, Devlet Eski Bakanı Tayyibe Gülek, DSP Genel Saymanı ve Yalova eski milletvekili Hasan Suna, Genel Sekreter Yardımcısı Tufan Vural, PM Üyesi Asaf Ender Uluğtürkan, İl Başkanı Ali Necdet Kibritçi, ZMO Adana Şube 2. Başkanı Saim İnce ve yönetim kurulu üyeleri, ZMO Şube eski Başkanı Ayhan Barut ve çok sayıda davetli katıldı.