TARIMA AB KILIFI HAZIR - EVRENSEL - 15.10.2004

MERKEZ
15.10.2004
 

TARIMDA AVRUPA BİRLİĞİ’NİN “TÜRKİYE’NİN REKABET ŞANSI YOK, TÜM DESTEKLERİ AZALTIP, İTHALATÇI OLMAYI KABUL” EDİN ANLAMINA GELEN RAPORUNA İLİŞKİN İLK ADIMI AKP HÜKÜMETİ YÜKSEK PLANLAMA KURULU’NA SUNDUĞU “2006-2010 TARIM STRATEJİSİ” BELGESİYLE ATTI. STRATEJİYE GÖRE ÜRETİCİNİN TEK DESTEĞİ KONUMUNA DÜŞMÜŞ OLAN DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ AZALTILIYOR, AYRICA BELLİ ÜRÜNLERE VERİLECEĞİ İLAN EDİLİYOR. TÜRKİYE’NİN AB İLE REKABET EDEBİLECEĞİ EN ÖNEMLİ ÜRÜN OLAN MEYVE, SEBZE VE SERA ÜRETİCİSİNE DESTEK VERİLMİYOR.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI, DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI VE HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI’NIN BİRLİKTE HAZIRLADIĞI, YÜKSEK PLANLAMA KURULU’NUN ONAYINA SUNULAN “2006-2010 TARIM STRATEJİSİ”, TÜRKİYE’NİN TARIM

POLİTİKALARINI TAM ANLAMIYLA AB’NİN İSTEDİĞİ ŞEKLE SOKMAYI HEDEFLİYOR. AYRICA STRATEJİ DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ’NÜN TALEPLERİNİ DE YERİNE GETİRİYOR. ALT YAPISI HAZIRLANMADAN GETİRİLMEYE ÇALIŞAN YENİ DÜZENLEMELER YİNE ÜRETİCİNİN MAĞDUR OLMASINA SEBEP OLACAK.

STRATEJİYE GÖRE DÜNYA BANKASI’NIN İSTEĞİYLE OLUŞTURULAN VE ÜRETİCİYE VERİLEN TEK DESTEK HALİNE GETİRİLEN DGD’NİN DE ORANI AZALTILIYOR. DESTEKLER ARASINDA PAYI YÜZDE 80 OLAN DGD’NİN PAYI YÜZDE 45’E İNDİRİLİYOR. ARAZİ ÜZERİNDEN VERİLEN VE ÜRETİCİ DIŞINDA NEREDEYSE TÜM MESLEK GRUPLARININ YARARLANDIĞI DGD YİNE ARAZİ ÜZERİNDEN VERİLECEK. AYRICA DGD ÖDEMELERİ BELLİ ÜRÜNLERİ YETİŞTİREN ÜRETİCİLERE VERİLEREK AYRIMCILIK YAPILACAK. AB’YLE REKABET ETTİĞİ TEK ÜRÜN GRUBU OLAN MEYVE VE SEBZE YETİŞTİRİCİLERİ VE SERA ÜRETİCİSİNE DESTEK YOK. AYRICA DGD’NİN DESTEKLER İÇİNDEKİ PAYI BAKANLAR KURULU’NUN KARARIYLA AZALTILABİLECEK.

STRATEJİ BELGESİNDE, TARIMSAL DESTEKLEME ARAÇLARI, “DGD ÖDEMELERİ, FARK ÖDEMELERİ, HAYVANCILIK DESTEKLERİ, ÇEVRE AMAÇLI TARIMSAL ALANLARIN KORUNMASI (ÇATAK) PROGRAMI DESTEKLERİ, TELAFİ EDİCİ ÖDEMELER, ÜRÜN SİGORTASI ÖDEMELERİ, KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ VE DİĞER DESTEKLER” OLARAK SIRALANDI. TARIM DESTEK BÜTÇESİNİN YÜZDE 45’İ DGD ÖDEMELERİNE AYRILINCA KALAN YÜZDE 13’Ü FARK ÖDEME UYGULAMALARI, YÜZDE 12’Sİ HAYVANCILIK, YÜZDE 10’U KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ İÇİN AYRILACAK. AZALTILAN DGD YERİNE AB’DEKİ FARK ÖDEME UYGULAMALARI, TELAFİ EDİCİ ÖDEMELER GİBİ ÖDEMELER, ÜRÜN SİGORTASI GETİRİLİYOR. ANCAK TELAFİ EDİCİ ÖDEMELER YANİ ALTERNATİF ÜRÜN UYGULAMASI ZATEN VAR. ANCAK PRATİKTE UYGULANAMIYOR.

AMAÇ PİYASAYI BOZMAMAK

SADECE AB İSTEDİĞİ İÇİN DEĞİŞİKLİK YAPMAYI HEDEFLEYEN HÜKÜMET, ALT YAPISI TAMAMLANMADAN YAPTIĞI DEĞİŞİKLİKLERLE YİNE DGD’DEKİ GİBİ ÜRETİCİNİN MAĞDUR OLMASINA NEDEN OLACAK. STRATEJİNİN AMACI İSE “PİYASA KOŞULLARINDA TARIMSAL ÜRETİME YÖNELİK OLARAK PİYASA MEKANİZMALARINI BOZMAYACAK DESTEKLEME ARAÇLARI UYGULANMASI” OLARAK AÇIKLANARAK, TÜCCARDAN VE DÜŞÜK PİYASA FİYATLARINDAN ZARAR EDEN ÜRETİCİNİN SIKINTILARININ SÜRECEĞİ ORTAYA KONUYOR.

STRATEJİYE GÖRE TARIMA AYRILACAK DESTEK BÜTÇESİ GSMH İLE İLİŞKİLENDİRİLECEK. TARIM DESTEKLERİNE BÜTÇEDE, GSMH’NIN YÜZDE 1’İNDEN AZ OLMAMAK ÜZERE KAYNAK AYRILACAK. BUNA GÖRE, ORTALAMA 280 MİLYAR DOLARLIK GSMH’DA, HÜKÜMETİN, BÜTÇEYE 2.8 MİLYAR DOLAR TARIM DESTEĞİ ÖDENEĞİ KOYMASI GEREKİYOR. GELECEK YIL GSMH’NIN 400 MİLYAR DOLAR ÇIKMASI BEKLENİRKEN, TARIM DESTEK BÜTÇESİNİN BU DURUMDA, STRATEJİ UYARINCA 2006 YILINDA 4 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE OLMASI GEREKİYOR.

PAMUK ÜRETİCİSİ ZARARDA

DÜNYA BORSALARINDA BU YILIN OCAK AYINDA 2 MİLYON 300 BİN LİRADAN İŞLEM GÖREN ÇUKUROVA PAMUĞUNUN 1 MİLYON 695 BİN LİRAYA KADAR DÜŞMESİYLE ÜRETİCİNİN ZARARI YÜZDE 45’LERE ULAŞTI. TÜRKİYE’DE AÇIKLANAN DÜŞÜK PAMUK FİYATLARI ÜRETİCİYİ DAHA DA ZORA SOKTU. ADANA TİCARET BORSASI (ATB) BAŞKANI FETHİ COŞKUNTUNCEL DÜNYANIN BELLİ BAŞLI PAMUK ÜRETEN ÜLKELERİNİN ÇİFTÇİSİNE BÜYÜK DESTEKLER VERDİĞİNİ VE TÜRKİYE’DE DE ÜRETİCİNİN MUTLAKA DESTEKLENMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULAYARAK, YUNANİSTAN’IN ÜRETİCİSİNE 45 CENT, ABD’NİN İSE 32 CENT PRİM DESTEĞİ VERDİĞİNİ İFADE ETTİ. COŞKUNTUNCEL, “BİZ İSE GEÇEN YIL ÜRETİCİMİZE 6 CENT YANİ 75 BİN LİRA TUTARINDA PRİM DESTEĞİ VERDİK. BU ORANI 15 CENTE ÇIKARTABİLİRSEK, ÜRETİCİMİZ BİR NEBZE DE OLSA RAHAT EDEBİLİR. ÇÜNKÜ PAMUĞU ÜRETMEK ZORUNDAYIZ” DEDİ.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) ADANA ŞUBE BAŞKANI AYHAN BARUT İSE PAMUK FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN ENDİŞE VERİCİ OLDUĞUNU İFADE EDEREK, “FİYATLAR BÖYLE GİDERSE PAMUK ÜRETİMİ YAPILAMAZ” DEDİ. PAMUK EKİM ALANLARININ ZATEN HER GEÇEN YIL AZALDIĞINA DİKKAT ÇEKEN BARUT, “BU SEZON PAMUK EKENLER DAHA BUGÜNDEN EKMEYECEĞİZ DEMEYE BAŞLADI. GEREKEN ÖNLEMLER BİR AN ÖNCE ALINMALI” DEDİ. BARUT, BÖLGEDE PAMUĞUN ALICISI KONUMUNDAKİ ÇUKOBİRLİK’İN BİR SÜRE ÖNCE AÇIKLADIĞI AVANS ALIM FİYATLARINI YÜKSELTMESİ GEREKTİĞİNİ İFADE EDEREK, “ELBETTE BİRLİK DÜNYA PAMUK FİYATLARINI GÖZÖNÜNE ALARAK KENDİ DURUMUNU TAKİP EDİYORDUR. ANCAK, UYGULADIKLARI AVANS FİYATI DA ÜRETİCİLERİN SONUNU HAZIRLAMAYA YÖNELİK UYGULAMADIR. BİRLİĞİN AMACI PAMUK ALIP, ÜRETİCİYE HİZMET ETMEKSE FİYATINI YÜKSELTMELİ. ŞU AN YÜZDE 36 RANDIMANDAKİ PAMUĞA UYGULANAN 760 BİN LİRALIK AVANS FİYATI OLDUKÇA YETERSİZ, BU RAKAM EN AZ 850 BİN LİRA OLMALI.” DİYE KONUŞTU.

Okunma Sayısı: 713