TARIMA DA KRİTER - CUMHURİYET - 11.10.2004
<İ>ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, AB'nin Türk tarımına karşı ayrımcı davrandığını vurguladı.
"IMF politikaları öneriliyor"
Avrupa Birliği İlerleme Raporu'NU DEĞERLENDİREN TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, AB'nin kendi uyguladığı ortak tarım politikasıyla IMF'NİN DAYATTIĞI TARIM POLİTİKALARI ARASINDAKİ UÇURUMU BİLE BİLE TÜRKİYE'ye IMF politikalarını önerdiğini belirtti. Oda, AB'YE UYUM SÜRECİNDE TÜRK TARIMI İÇİN 11.3 MİLYAR EURO'luk bir kaynağa ihtiyaç olduğunu açıkladı.
"Tam anlamıyla kara mizah"
Raporun, Türkiye'YE ÜYELİĞE GEÇİŞ SÜRECİNDE AB'ye yönelik ticari kısıtlamaları kaldırması çağrısında bulunduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası, ''Bu tam anlamıyla bir kara mizah örneğidir'' yorumunu yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası'NIN AÇIKLAMASINDA, OLASI BİR ÜYELİKTE TÜRKİYE'nin tarımsal dışsatımının azalacağına dikkat çekildi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, AB'NİN İLERLEME RAPORUNDA TÜRKİYE'ye yönelik ayrımcılığın sürdüğüne dikkat çekti. Oda, ''AB tarım dosyasını açacak ve kapatmayacak gibi. Bu durum, AB üyeliği önünde engel olarak tarımın ve üreticinin gösterilmesi gibi tehlikeli bir sürece işaret ediyor'' saptamasında bulundu.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, AB'YE UYUM SÜRECİNDE TÜRK TARIMI İÇİN 11.3 MİLYAR EURO'luk kaynağa ihtiyaç olduğunu açıkladı. AB'NİN İSE BİRLİĞE YENİ KATILAN 10 ÜLKEYE TOPLAM 7 MİLYAR EURO'luk destek verdiğine dikkat çeken oda, ''AB tarım dosyasını açacak ve kapatmayacak gibi. Bu durum, AB üyeliği önünde engel olarak tarımın ve üreticinin gösterilmesi gibi tehlikeli bir sürece işaret ediyor'' saptamasında bulundu.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'NDAN YAPILAN YAZILI AÇIKLAMAYLA AB'nin ilerleme raporu değerlendirildi. Raporda şu saptamalara yer verildi:
- AB'NİN İLERLEME RAPORUNDA KOPENHAG KRİTERLERİNİN YERİNE, EKONOMİK VE
SOSYAL BOYUTLARIYLA TARIM SEKTÖRÜNÜN OTURTULDUĞU GÖRÜLÜYOR.
RAPOR VERİLERİNE GÖRE, TÜRKİYE'nin katılımı AB tarımsal alanlarına 39 milyon hektar daha ilave edecek ve bu 25 üyeli AB'NİN TARIMSAL ALANININ YÜZDE 23'ü anlamına geliyor. Türkiye'NİN KATILIMIYLA AB'ye üye 25 ülkenin 452 milyon tüketicisine 80 milyon kişi daha da katılacak. - AB, kendisinin uyguladığı ortak tarım politikasıyla IMF'NİN DAYATTIĞI TARIM POLİTİKALARI ARASINDAKİ UÇURUMU BİLE BİLE TÜRKİYE'ye IMF politikalarını önermeye devam ediyor.
- Raporun en ilginç bölümünü ise ''Türkiye'NİN ÜYELİĞİNİN ETKİLERİ'' BÖLÜMÜ
OLUŞTURUYOR. OLASI BİR ÜYELİKTE, TÜRKİYE'nin tarımsal dışsatımının azalacağı,
buna karşılık kısıtlamaların kalkması nedeniyle AB'NİN DIŞSATIMININ ARTACAĞI
BELİRTİLİYOR. RAPOR, BU SIKINTIDAN KURTULMAK İÇİN, TÜRKİYE'ye üyeliğe geçiş
sürecinde AB'YE YÖNELİK TİCARİ KISITLAMALARI KALDIRMASI ÇAĞRISINDA BULUNUYOR.
BU TAM ANLAMIYLA BİR KARA MİZAH ÖRNEĞİDİR.
RAPOR, TARIM ALANINDA TÜRKİYE'ye yönelik ayrımcı tutumu sürdürüyor. Toplam 10 aday ülkeyi üyeliğe hazırlayan SAPARD Fonu yerine Türkiye'YE IPA (KATILIM ÖNCESİ ARACI) ÖNERİYOR. BİR DİĞER ÖNEMLİ SAPTAMA DA, HALEN AB'de uygulanan ortak tarım politikasının Türkiye'DE UYGULANMASI DURUMUNDA AB BÜTÇESİNE FİNANSAL YÜK GELECEK. BUNA GÖRE, DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ İÇİN 8 MİLYAR EURO, PAZAR ÖNLEMLERİ İÇİN 1 MİLYAR EURO GEREKİYOR. OYSA 10 YENİ ÜLKENİN TÜMÜNE BU ALANDA TOPLAM 7 MİLYAR EURO ÖDENİYOR. AYRICA KIRSAL KALKINMA ÖNLEMLERİ İÇİN DE 2.3 MİLYAR EURO'ya gereksinim duyuluyor.
Kısaca özetlemek gerekirse müzakere sürecinde bir dosya kapanmadan diğerine geçmeyecek olan AB, tarım dosyasını açacak ve kapatmayacak gibi.