TARIMA REEL SEKTÖR GÖZÜYLE BAKILMALI - DÜNYA - 14.08.2003

MERKEZ
14.08.2003
 

GEÇTİĞİMİZ YASAMA YILINI TARIMSAL UYGULAMALAR AÇISINDAN DEĞERLENDİREN ZİRAAT MÜHENDİSLEİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, GEÇEN AY AÇIKLANAN ULUSAL PROGRAMDA HÜKÜMETİN "AB'NİN TARIMA YAPTIKLARINI AYNEN UYGULAYACAĞINA" DAİR İBAREYE YER VERMEDİĞİNİ BELİRTEREK TARIMIN ‘STRATEJİK SEKTÖR' VE ‘REEL SEKTÖE' OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULADI.

AB İLE UYUMSUZLUĞUN TARIM REFORMU ALANINDA DA VAR OLDUĞUNU İFADE EDEN GÜNAYDIN, "AB'NİN HAZİRANDA HÜNDEME GETİRDİĞİ TARIM REFORMU PAKETİNDE TARIMSAL DESTEKLERİN AYNEN DEVAM ETMESİ, AB BÜTÇESİNİN YARISI OLAN YAKLAŞIK 50 MİLYAR EORU'NUN TARIMA VE KIRSAL POLİTİKALARA HARCANMASI, ŞEKER PANCARIU, ZEYTİNYAĞI, TAHIL VE HAYVANCILIKTA DESTEKLERE DEVAM EDİLMESİ, ÜRÜN BAZINDAKİ DESTEKLER YANINDA DIŞSATIMDA DA DESTEKLERİN SÜRDÜRÜLMESİVE BUNLARIN EN ERKEN 2005'TE UYGULAMAYA GEÇMESİ BENİMSENDİ. OYSA GEÇEN AY TÜRKİYE'NİN AB'YE SUNDUĞU ULUSAL PROGRAM'DA TARIMA BÜYÜK YER VEREN HÜKÜMET ‘TÜRKİYE, AB'NİN TARIMDA YAPTIKLARINI AYNEN UYGULAYACAKTIR' DİYEMEDİ " ŞEKLİNDE KONUŞTU.

DANIŞTAYA İPTAL DAVASI

TOPRAK KORUNA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNU TASARISI'NIN 33'ÜNCÜ MADDESİNİN TARIM ARAZİLERİNİ İZİNSİZ YOKEDENLERİ PARA KARŞILIĞI AFFETMEYİ ÖNGÖRDÜĞÜNÜ SÖYLEYEN GÜNAYDIN, "TASARININ YASALAŞMASI BEKLENMEDEN 13 HAZİRAN'DA RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANARAK YÜRÜLÜĞE GİREN İLGİLİ YÖNETMELİK HAKKINDA DANIŞTAY'A İPTAL DAVASI AÇACAĞIZ. KAMU YÖNETİMİ TEMEL KANUNU VE MAHALLA İDARELER REFORMU YASA TASARILARI İSE ULUS DEVLET VE SOSYAL DEVLET İLKELERİNİ YIKMAYA YÖNELİK. 1923 YILINDA GELECEĞE UMUT VE GÜVENLE BAKAN TÜRK ULUSU, BU YAPISAL REFORMLARDAN SONRA ARTIK AYNI DUYGULARI HİSSETMİYOR" DİYE KONUŞTU.

HAZİNE TAŞINMAZLARI

HAZİNE'YE AİT TARIM ARAZİLERİNİN 5 YIL SÜREYLE KULLANANLARA SATILMASINI DA ÖNGÖREN 4916 SAYILI KANUNDA BAKANLAR KURULU'NUN İZNİYLE YABANCILARIN 30 HEKTARDAN FAZLA TAŞINMAZ MAL EDİNEBİLMESİNE OLANAK SSAĞLANDIĞINI VURGULAYAN GÜNAYDIN, ŞÖYLE KONUŞTU;

"TÜRKİYE GÜNÜMÜZE KADAR TAPU YASASI'NI 35'İNCİ MADDESİNDEKİ KARŞILIKLILIK İLKESİ VE KÖY YASASI'NIN 87'NCİ MADDESİNDEKİ YASAKLYICI HÜKÜMLER SAYESİNDE ÜLKE TOPRAKLARININ BÜYÜK MİKTARLARDA YABANCILARIN ELİNE GEÇMESİNİ ÖNLEYEBİLMİŞTİR. BAKANLAR KURULU'NUN GÜNÜN POLİTİK VE EKONOMİK KOŞULLARINI GÖRE UYGULAMA ESASLARINI GENİŞLETMESİ DURUMUNDA, ZAMAN İÇERİSİNDE ÜLKE TOPRAKLARINDAN ÖNEMLİ BİR KISMININ YABANCI ÜLKELE UYRUĞUNDAKİ GERÇEK KİŞİLERİN ELİNE GEÇMESİ KAÇINILMAZ OLACAKTIR. YABANCIYA SATILMIŞ TOPRAKLARIN YASAL YOLLARDAN YERİNE GÖRE GERİ ALINABİLMASI OLANAĞININ VARLIĞINA GÜVENİLEMEZ. BÖYLE BİR YOLUN, DEVLETLER ARASI BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇABİLECEĞİ UNUTULMAMALI."

"IMF'DEN VAZGEÇİLMEZ"

ÇÖZÜMÜN IMF VE DÜNYA BANKASI'NA ENDEKSLİ POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMESİ OLUĞUNU BELİRTEN GÜNAYDIN, ŞÖYLE KONUŞTU; "ÜRETİM, YATIRIM, VERİMLİLİK VE TEKNOLOJİK GELİŞME ÖNCELİKLİ ULUSAL PROGRAMLAR HAZIRLANMASI. ULUSAL DEVLET TEMELİNDE DEMOKRATİK, LAİK, SOSYAL, HUKUK DEVLETİNİ GERÇEKLEŞTİRECEK BÜYÜME - KALKINMA MODELİNE GEÇİLMELİ. BORÇ VE RANT EKONOMİSİ, ÜRETİM VE TASARRUF EKONOMİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ. ULUSAL TARIM POLİTİKASI YÜRÜRLÜĞE KONULMALI, ULUSAL ÇIKARLARA UYGUN YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI, TARIMI DESTEKLEYİCİ PARASAL DÜZENEKLER OLUŞTURULMALI, TARIMSAL KAMU YÖNETİMİ YENİDEN DÜZENLENMELİ VE KURULLAR KALDIRILMALI. TARIM SEKTÖRÜNÜN ÜRETİCİ VE PAZARLAMA CEPHESİ DEMOKRATİK KOOPERATİFÇİLİK VE ÖZERKLEŞTİRİLMİŞ KİT'LER TEMELİNDE YAPILANDIRILMALIDIR."

Okunma Sayısı: 1132