TARIMDA AB İLE REKABET İÇİN 20 MİLYAR DOLARA İHTİYACIMIZ VAR - DÜNYA - 22.11.2004

MERKEZ
22.11.2004
 

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ VE EGELİ AKADEMİSYENLER PLATFORMU'nun Ege Üniversitesi'NDE DÜZENLEDİĞİ KONFERANSA KATILAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TÜRKİYE'nin AB'YE ÜYELİĞİNİN TÜRK TARIMINI OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİNİ SÖYLEDİ.

'Avrupa Birliği İlerleme Raporu Işığında Türkiye Tarımının Geleceği' KONULU BİR KONUŞMA YAPAN GÜNAYDIN, TÜRKİYE'nin tarıma yılda 3.5 katrilyon lira ayırırken, AB'NİN 2000-2006 PROGRAMINDA TOPLAM 103 MİLYAR EURO'luk bütçesinden 43 milyar Euro'YU TARIM KESİME AKTARDIĞINI AÇIKLADI. TÜRK TARIMININ İYİ DURUMA GELMESİ İÇİN 20 MİLYAR DOLARLIK KAYNAĞA İHTİYAÇ OLDUĞUNU BELİRTEN GÜNAYDIN, "BU RAKAM BİLE AB İLE REKABET İÇİN YETERLİ OLAMAYABİLİR. TARIMI GELİŞTİRMEK İÇİN ULUSAL ÖNCELİKLERE GÖRE HAREKET ETMELİYİZ. TARIM NÜFUSU AZALTILMALI, İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ ARTIRILMALI, SULAMA ALANLARI GENİŞLETİLEREK BİR TARIM POLİTİKASI OLUŞTURULMALI" DEDİ.

AB'nin Türkiye'DEN ŞU ANKİ AB'yi değil, 15 yıl sonraki AB'Yİ HEDEFLEMESİNİ ÖNERDİĞİNİ BELİRTTİ. AB'nin Türkiye'DEN BEKLENTİLERİNİN VE KENDİ İÇİNDE YÜRÜTTÜĞÜ POLİTİKALARIN FARKLILIĞINA DEĞİNEN GÜNAYDIN, BU FARKLILIĞIN TÜRKİYE'nin üretimini azaltılması, işgücü ve mekan avantajlarından yararlanılması amacından kaynaklandığını ileri sürdü. AB'NİN İLERLEME RAPORU İLE TÜRKİYE'nin IMF ve Dünya Bankası programlarına devam etmesi yönünde öneride bulunduğunu anımsatan Günaydın, "IMF ile yürütülen programlar sonrasında 1999-2002 döneminde tarımın GSMH'YI DESTEKLEME ORANI AZALDI. TARIMSAL SÜBVANSİYONLAR VE BAŞLICA TARIM ÜRÜNLERİNİN DEĞERİ GERİLEDİ. ÇİFTÇİ YILDA 4 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ. TOPLAM EKİM ALANLARI VE TARIM ÜRÜNLERİ FİYATLARI DÜŞTÜ" DEDİ.

İLERLEME RAPORU'nda Kopenhag ölçütlerinin yerini tarım ölçütlerinin aldığını dile getiren Günaydın, şöyle konuştu: "Rapor, Türkiye'DEKİ MÜDAHALE ALIMLARINDAN, GİRDİ YARDIMLARINDAN, ÜRETİMLE BAĞLANTILI YARDIMLARIN DEVAM ETTİĞİNDEN BAHSEDİYOR. ANCAK, TÜRKİYE'de girdi yardımı yapılmıyor, müdahale alımları yok denecek kadar az. Dışsatım sübvansiyonları neredeyse yok. Raporda bir başka nokta da müdahale kuruluşları ile ilgili bölüm. AB Ortak Tarım Politikası altında oluşturulmuş 23 ortak piyasa düzeni vardır. Bu şekilde üreticiler destekleniyor. Türkiye'DE İSE BU ÜRÜNLERİN BİR OĞUNU DESTEKLEYEN KURUM YOK. BİZE 'IMF ve Dünya Bankası programlarına uyun' DİYEREK MÜDAHALE KURULUŞLARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ DESTEKLEYEN AB, KENDİ ÜRETİCİLERİNİ SONUNA KADAR DESTEKLİYOR. 'Sizin üretmenize gerek yok, biz üretip size satacağız" diyor".

Konferansa katılan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Doç. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Egeli Akademisyenler Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı da tarım sektöründeki küçülmeye dikkat çektiler.

Okunma Sayısı: 667