TARIMDA GERİ ADIM - MİLLİ GAZETE

MERKEZ
08.02.2008
 

Hükümet, tarımda sektörün karşı görüşlerine rağmen çıkardığı iki yasal düzenlemeyi, yoğun itirazlar üzerine 1-4 ayda değiştirmek zorunda kaldı. Zirai ilaç bayileri için getirilen, 5 yılda bir sınava girme şartı kaldırılırken, tohum ithalatındaki gümrük vergisi önce yükseltildi, bir ay sonra düşürüldü.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sektörün karşı görüşlerine rağmen çıkardığı iki yasal düzenlemeyi, yoğun itirazlar üzerine 1-3 ay sonra değiştirmek zorunda kaldı. Bakanlık, zirai ilaç bayilerine getirdiği ‘‘5 yılda bir sınava girme zorunluluğunu‘‘ kaldırırken, tohumluk ithalatındaki gümrük vergisini önce yükseltti, bir ay sonra da düşürdü.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının hazırladığı ve Resmi Gazetenin 11 Ekim 2007 tarihli sayısında yayımlanan ‘‘Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması‘ Hakkındaki yönetmelikle, tarım ilacı bayiliği için sınav şartı getirildi. Buna göre, bakanlık tarafından yılda bir kez düzenlenecek sınavda başırılı olanlara toptan veya perakende satış için bayilik belgesi verilecekti. Ayrıca, bu kişilerin yine 5 yılda bir bakanlık tarafından düzenlenecek sınava girip başarılı olmaları gerekiyordu.

Aynı yönetmelikle tarım ilacı toptan ve perakende satışı yapabilecekler, ziraat fakültelerinin bitki koruma bölümü mezunları ile sınırlandırılırken, mevcut bayilere 1 Ocak 2009‘a kadar süre verilmişti.

Ziraat mühendislerine sınav komedisi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, ziraat mühendisleri alanlarında iş yaparken bölüm ayrımına gidilemeyeceğine ve sınav şartı getirilemeyeceğine işaret ederek, buna aykırı olarak bakanlığın geçen yıl Ekimde çıkardığı yönetmeliğin yürürlüğünün durdurulması ve iptali amacıyla Danıştay‘a dava açtıklarını bildirdi. Günaydın, Bakanlığın 3 ay sonra yaptığı düzenlemeyle, ‘‘5 yılda bir düzenlenecek sınava girme‘‘ ve ‘‘bitki koruma bölümü mezunu olma‘‘ zorunluluklarını kaldırdığını, ancak sektöre yeni girecekler açısından sınav zorunluluğunu koruduğunu belirtti.

Tohumda gümrük vergisi kargaşası

Resmi Gazetenin 6 Aralık 2007 tarihli sayısında yayımlanan bakanlar kurulu kararı ile ‘‘yerli üreticiyi korumak amacıyla, tohumluk, fide, fidan ve tohum bakterisi ithalatında gümrük vergisi ve Toplu Konut Fonu istisnası‘‘ kaldırılmıştı.

Bakanlığın yazısı üzerine alınan karar tohumluk üreticileri ve ithalatçıları tarafından ‘‘sürpriz ve sektöre darbe‘‘ olarak değerlendirildi. Kararla, muafiyet kapsamında gümrüksüz ithal edilen tohumlara ortalama yüzde 19,3 vergi yükü gelmişti.  Sektörün ‘‘yurt içi tohumluk üretiminin istenen seviyede olmadığı ve uygulamadan çiftçinin olumsuz etkileneceği‘‘ yönündeki yoğun itirazları üzerine, 6 Şubat 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bakanlar kurulu kararıyla, tohum ithalatında gümrük vergileri yüzde 1 seviyesine çekildi.  Tarife kontenjanı kapsamında ithal edilen tohumdan gümrük vergisi alınmazken, aşan bölümünün vergilendirildiğini anlatan yetkililer, muafiyetin kaldırılması ile tekrar gümrük vergisi uygulanmaya başlandığını kaydettiler.

TMMOB ZMO Başkanı Gökhan Günaydın ise tohumluk ithalatında gümrük vergilerinin önce yükseltilip sonra düşürülmesini değerlendirirken, ‘‘Tohumluk sektöründe zaten yabancı firmalar hakim. Bu piyasa yapısıyla vergilerin yükseltilmesi, sadece çiftçinin tohumluk maliyetini artırır. Dolayısıyla endüstri de anında baskı yapıp vergileri düşürttü. Yerli üretim desteklenip, çiftçinin tohumluk maliyetleri bu yolla düşürülmeli‘‘ dedi.

Okunma Sayısı: 522