TARIMDA NİTELİKLİ İNSAN İSTİHDAMI YAPILMALI – TÜRKİYE

MERKEZ
19.01.2007
 

Tarımsal Üretimin 161. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Aksaray‘da, "AB Sürecinde Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin Geleceği" konulu konferans düzenlendi.

Ağaçlı Melendiz Otel‘de düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Aksaray İl Temsilcisi Doğan İpek, nitelikli insan kaynağının istihdam edilmemesinin ülke tarımı açısından büyük bir şanssızlık olduğunu söyledi. İpek, Türkiye‘de sivil toplum örgütlerinde ziraat mühendislerine istihdam sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmasını istedi.

Türkiye‘nin kendi insanına sahip çıkıp her yönüyle etik çalışmalar yapması durumunda gıda üretiminde dünya devi olacağını kaydeden Aksaray Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Esat Zengin ise, "Bugün Türk ziraat ve hayvancılığı gelişim içindedir. Ancak kalitenin artırılması çok önemlidir. Mesela bizim birliğimizde oluşturulan sistemle buzağının annesi, babası ve ırkı anında tespit edilebiliyor. Bunu tarımsal ürünlerde de oluşturmalıyız. Hangi ürünün nasıl ve ne şekilde yapıldığı tespit edilebilmelidir. Bunun için de ziraat mühendisinin etik, sağlıksız olmayan her ürüne, ‘Ben buna imza atmam‘ diyebilecek gücü kendinde bulması gerekir. Bunun için de o insanın arkasında devletin, siyasilerin ve bağlı olduğu kurumların gücünü hissetmesi gerekir. Biz kendi insanımıza sahip çıkmamız ve etik olmamız durumunda gıda üretiminde dünyanın devi olabiliriz" dedi.

Konferansın sonunda meslekte 25 yılını dolduran ziraat mühendislerine plaketlerini Dr. Gökhan Günaydın verdi. Aksaray Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Esat Zengin de, başarılı çalışmaları ve Ziraat Mühendislerine verdiği önemli görevler nedeniyle onur plaketi ile ödüllendirildi.

AB sürecini iyi anlamamız gerekiyor

Açılış konuşmaları sonrası Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, "AB Sürecinde Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin Geleceği" konulu konferans verdi. AB sürecinin Türkiye tarafından iyi anlaşılması ve hamlelerin yerinde yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Günaydın, "AB ülkelerindeki teknik elemana bakılarak ülkemize orantılandığında 160 bin ziraat mühendisinin olması gerekmektedir. Ancak ülkemizde 80 bin ziraat mühendisi var ve bunların da 10 bini çalışamıyor. Yani Türkiye‘nin tam manasıyla teknik elemanlarla değerlendirilemeyen tarım potansiyeli var" diye konuştu.

AB‘yi çok iyi anlamak ve bu süreçte neler yapılması gerektiğini örneklerle anlatan Günaydın, "AB‘yi ve AB sürecini çok iyi anlamamız gerekiyor. AB artık para destekleriyle değil fikir vererek yönlendirmeler yapıyor. Tarım ve çiftçilikle geçimini sağlayanları bu işlerinden uzaklaştırırsanız başka bir şekilde istihdam etmeniz gerekir. İşte burada zaten normal işsizlerine iş bulmakta zorlanan ülke, bununla nasıl başa çıkacak sorusu geliyor. Bu yaptırımın sosyal ve politik zorlukları olacaktır. Türkiye gerçekten zorlu bir dönemden geçecek. Ancak bu dönemi halkın değerlerini, toplumsal yapıyı iyi değerlendirerek alacağımız kararlarla aşabiliriz" şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 466