TARIMDA "SANAL" BÜYÜME !..
- BASIN AÇIKLAMASI -
TARIMDA "SANAL" BÜYÜME !..
Tarımsal kuraklığın etkili olduğu 2007 yılı temel alınarak yapılan bir büyüme değerlendirmesi, doğruları yansıtmamaktadır...
2 Temmuz 2008
Türkiye İstatistik Kurumu 2008‘in ilk 3 aylık döneminde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla‘nın (GSYH) yüzde 6.6, tarım sektörünün de yüzde 5.6 oranında büyüdüğünü açıklamıştır.
Geçen yılın aynı döneminde tarımda yüzde 6.9 küçülme olduğu göz önüne alındığında bu rakam ilk bakışta "olumlu" bir gelişme olarak yorumlanabilir. Ancak 2007 yılında tarımsal kuraklığın büyük zararlara yol açtığı ve bu nedenle geçmiş yıllara oranla rakamların olağanüstü düzeyde gerilediğinin unutulmaması gerekmektedir.
Nitekim 2007‘nin ilk 3 aylık döneminde 887.440 bin YTL olan tarımsal katma değer 2008‘in ilk üç ayında 937.223 bin YTL‘ye yükselmiştir. Ancak her iki yılda da 2006 yılının ilk 3 aylık dönemindeki 953.624 bin YTL‘lik tarımsal katma değer rakamının gerisinde kalınmıştır. Bu durum da tarım sektöründeki büyüme iddialarının aslında doğruları yansıtmadığını açık biçimde ortaya koymaktadır.
Tarım sektörü için "felaket" yılı olan 2007‘de Türkiye yüzde 4,5 büyürken, tarım yüzde 7.3 küçülmüştür. Bu rekor bir düzeydir. Yüzde 7‘nin üzerindeki bir gerileme son 40 yılda sadece 2 kez yaşanmıştır.
Ayrıca, yılın ilk üç aylık döneminde birçok üründe hasat başlamamış, dolayısıyla 2008 yılı büyüme rakamlarına etkisi de olmamıştır.
Güneydoğu ve Orta Anadolu Bölgelerinde yaşanan kuraklık nedeniyle 2008 yılında özellikle buğday, arpa ve mercimek üretiminde önemli düşüşler yaşanması ve büyüme rakamlarına yansıması beklenmektedir. ABD Tarım Bakanlığı geçen yıl 17.2 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl 16,5 milyon tona; 7.3 milyon ton olan arpa üretiminin ise 6.2 milyon tona düşeceğini tahmin etmiştir.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, tarımsal kuraklık nedeniyle ülkemizde bu yıl buğdayda 2.5 milyon ton, arpada 1 milyon ton, kırmızı mercimekte ise 271 bin ton üretim düşüşü beklemektedir.
Tarımda kendi kendine yetebilme özelliğini kaybeden Türkiye‘nin tarım dış ticaretindeki açığı da giderek büyümektedir. 2007‘de tarım ürünleri toplam ihracatı 3 milyar 724 milyon dolar olurken, ithalat 4 milyar 640 milyon dolara yükselmiş; dış ticaret açığı da 916 milyon dolara çıkmıştır.
TÜİK‘in açıkladığı 2008 yılının ilk 5 aylık (Ocak-Mayıs) dış ticaret verileri, tarımsal dış ticarette bu yıl daha da büyük açıkların meydana geleceğini göstermektedir. Buna göre 2008 yılının Ocak-Mayıs döneminde tarım ürünleri ihracatı 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 12.2 artarak 1 milyar 369 milyon dolardan 1 milyar 535 milyon dolara çıkmıştır. Buna karşılık ithalat yüzde 54.3 artarak 1 milyar 954 milyon dolardan 3 milyar 14 milyon dolara yükselmiştir. Yılın ilk beş ayındaki tarımsal dış ticaret açığı 1 milyar 479 milyon dolardır. Oysa önceki yılın aynı döneminde açık 585 milyon dolardı.
Türkiye‘de tarım sektörü, sosyal ve ekonomik yönleriyle, neoliberal politikaların uygulandığı son çeyrek yüzyıllık dönemde sürekli olarak güç kaybetmiştir. Bununla birlikte, 2000‘li yıllarla birlikte uygulanan Dünya Bankası ve IMF taşeronu teslimiyetçi politikaların sonucunda sektör çöküş noktasına gelmiştir.
Ülkemizin bu sıkıntılı süreci atlatabilmesi için içeride ve dışarıda, sektörel gerçek ve gereksinimlere uygun bir tarım politikasının uygulanması gerekmektedir. Tarımın altyapı sorunları çözülmeli, sulama - arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri tamamlanmalı, bilgi ve teknoloji tarla ile buluşturulmalı, pazarlama ve örgütlenme sıkıntıları giderilmeli ve üreticinin insani gereksinimlerini karşılayacak bir gelir düzeyine kavuşması sağlanmalıdır. Tersi durumda tarım sektörümüz çok daha ağır sorunlarla karşılaşacaktır.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz...
Dr. Gökhan GÜNAYDIN
Başkan
(Yönetim Kurulu adına)