TARIMDA TARAMA SÜRECİ: GERÇEK NİYETLER ŞEKİLLENİYOR - BİRGÜN GAZETESİ - 14.12.2005
OĞUZ OYAN
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİN HANGİ SONUCA YÖNELECEĞ İNİ GÖSTERECEK MÜZAKERE BÖLÜMLERİNİN BAŞINDA TARIM GELİYOR.
ÜYELİK ÖNCESİNDE AB, TIPKI DİĞER ADAY ÜLKELER İÇİN OLDUĞU GİBİ, TÜRKİYE’Yİ TARIMSAL DESTEKLERDEN YARARLANDIRACAK MI? BÖYLECE YAPILAR ARASINDAKİ AÇIKLIK AZALTILABİLECEK Mİ?
BİR BAŞKA AÇIDAN, AB, KENDİ ORTAK TARIM POLİTİKASI NIN (OTP) GEREKTİRDİĞİ DESTEK VE ARAÇLARI TÜRK TARIMI İÇİN DE ÖNGÖRÜYOR MU? YOKSA TÜRKİYE’Yİ IMF/DB POLİTİKALARI ÇERÇEVESİNDE TUTUP, TARIM YAPILARININ GİDEREK AB’DEN UZAKLAŞTI RILMASINA KAYITSIZ MI KALIYOR?
AB’NİN TÜRKİYE’NİN TAM ÜYELİĞİNİ GERÇEKTEN İSTEYİP İSTEMEDİĞİNİN SAMİMİYET TESTİ, ÖNCELİKLE TARIM POLİTİKALARI ÜZERİNDEN YAPILACAK. DOLAYISIYLA KONU, SALT UZMANLARIN TEKNİK TARTI ŞMALARINA İNDİRGENEMEYECEK DENLİ ÖNEMLİ. ÜSTELİK, TÜRKİYE’DE GEÇİMİNİ DOĞRUDAN TARIMDAN SAĞLAYAN 25 MİLYON İNSAN YAŞARKEN, MÜZAKERELERİN SONUÇLARI NÜFUSUN TAMAMINI DOLAYLI OLARAK İLGİLENDİRİRKEN, TOPLAM İSTİHDAM İÇİNDE TARIMIN PAYINI YÜZDE 33’TEN YÜZDE 10’A İNDİRMEK GİBİ BÜYÜK BİR ALTÜST OLUŞ ÖNGÖRÜLÜRKEN, TÜRKİYE’NİN DAHA ÖNEMLİ BİR TARTIŞMA KONUSU OLABİLİR Mİ? BÜTÜN BUNLARA RAĞMEN, TÜRKİYE’DE ELİ KALEM TUTAN, BEYAZ CAMDAN SURET GÖSTEREN ETKİLİ/YETKİLİ ÇEVRELERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU BÖYLE BİR TARTIŞMANIN KENARINDAN BİLE GEÇMİYOR.
AB İSE, DAHA ŞİMDİDEN, "VERMEDEN ALMA" STRATEJİSİ ÇERÇEVESİNDE, HANGİ ALANLARDA KENDİ ÇIKARLARI İÇİN İLERLEME OLABİLİR HESABINI YAPIYOR.
ŞARTLI ÜYELİK YOLUNDA İLERLERKEN, TÜRKİYE TARIMININ DESTEKLEME YÜKÜNÜ ÜZERİNE ALMADAN, TÜRKİYE’DEN NASIL YENİ TARIMSAL TAVİZLER, YENİ TİCARİ KOLAYLIKLAR KOPARILABİLİR KONUSUNUN İNCE AYARLARINI YAPIYOR.
ŞİMDİLERDE BU TÜR POZİSYONLAR TÜRKİYE’DE MİLLİYETÇİLİK VEYA AB KARŞITLIĞI OLARAK NİTELENİP HORGÖRÜLDÜĞÜ İÇİN, AB’NİN ELİ DAHA DA RAHAT OLMALI.
BEREKET VERSİN, MEYDAN TAMAMEN BOŞ DEĞİL. TARAMA SÜRECİNE İLİŞKİN OLARAK ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN BASIN AÇIKLAMASINDAN BİR BÖLÜMÜ BİRLİKTE OKUYALIM:
"5 ARALIK 2005 TARİHİ İTİBARİYLE, TARIM ALANINDA "MÜZAKERELERİN" BAŞLAYACAĞI; İLK İKİ AŞAMANIN "TANITICI" VE "AYRINTILI TARAMA" SÜRECİ OLACAĞI İFADE EDİLMEKTEDİR.
ÖNCELİKLE, 1999 HELSİNKİ ZİRVESİ’Nİ İZLEYEN SÜREÇTE, TARIM MEVZUATINA İLİŞKİN ÖN-TARAMA VE TARAMA SÜREÇLERİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ, BELİRLİ ALT SEKTÖRLERDE TARAMA İŞLEMİ TAMAMLANMIŞTIR.
ŞİMDİ, BU ÇALIŞMALARIN TEKRARLANACAĞI ANLAŞILIYOR…
BİLİNDİĞİ ÜZERE, KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİ TAKİBEN YAYIMLANAN VE REVİZE EDİLEN ULUSAL PROGRAM, TARIM SEKTÖRÜNE İLİŞKİN ALTI ALT BAŞLI K TAŞIMAKTADIR: "YATAY KONULARA İLİŞKİN DÜZENLEMELERE UYUM", "VETERİNERLİK MEVZUATINA UYUM", "BİTKİ SAĞLIĞI MEVZUATINA UYUM", "ULUSAL KIRSAL KALKINMA VE ORMANCILIK STRATEJİLERİNİN OLUŞTURULMASI", "GIDA GÜVENLİĞİ VE KONTROLÜ", "ORTAK PİYASA DÜZENLERİ".
SÖZÜ EDİLEN ALANLARDA, GEÇEN SÜREYE KARŞIN, SON DERECEDE SINIRLI DÜZEYDE ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRİLEBİLDİĞİ AÇIKTIR.
BUNDA, TARIM BAKANLIĞI’NIN YÖNETİM YAPISININ YETERSİZLİKLERİ YANINDA, AB TARAFININ TUTUMU DA ÖNEMLİ ROL OYNAMIŞTIR.
SÖZGELİMİ, TÜRKİYE’NİN NET DIŞALIMCI OLMAYA ADAY OLDUĞU "VETERİNERLİK MEVZUATINA UYUM" ALANINDA AB BİRÇOK PROJEYİ DESTEKLEMİŞ VE MEVZUAT UYUMUNDA MESAFE ALINMIŞTIR.
BUNA KARŞILIK; "HUBUBAT VE ÇELTİK", "SIĞIR VE DANA ETİ", "SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ", "TAZE MEYVE VE SEBZE", "İŞLENMİŞ MEYVE VE SEBZE", "ZEYTİNYAĞI", "ŞARAP", "ŞEKER", "TÜTÜN" ALT BAŞLIKLARINDAN OLUŞAN VE ÖNEMLİ ORANDA MALİ KAYNAK GEREKTİREN ORTAK PİYASA DÜZENLERİ ALANINDA, TÜRKİYE’NİN İVEDİ GEREKSİNİMİNE YÖNELİK OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLEN MEVZUAT UYUMU ÇALIŞMALARI VE MÜDAHALE KURUMU (İNTERVENTİON AGENCY) KURULMASI ÇALIŞMALARI, KAYNAK GEREKTİRMESİ VE AB TARAFINDAN DESTEKLENMEMESİ– ONAYLANMAMASI NEDENİYLE SONUÇSUZ KALMIŞTIR.
BU DURUM, AB İLE İLİŞKİLERİN, İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ "EV ÖDEVİNİ EKSİKSİZ YAPMA" TEMELİNDEN ÇOK ÖTE ANLAMLAR TAŞIDIĞINI AÇIKÇA GÖSTERMEKTEDİR.
SÜREÇ, BİLGİYLE DONANMIŞ, DÜNYA VE TÜRKİYE TARIM POLİTİKALARINI ÇOK İYİ BİLEN, DİKKATLİ, İNANÇLI, KENDİNE GÜVENLİ, ULUSAL YARARLARI KORUMA KONUSUNDA AKTİF TUTUM ALABİLECEK BİR EKİBİN, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI ÇATISI ALTINDA KURULMASINI GEREKLİ KILMAKTADIR".
SONSÖZ, BİR YARI-AYDIN HASTALIĞINA DÖNÜK OLSUN: AYRINTILI VE DERİNLİĞİNE BİLGİ SAHİBİ OLMADAN BÜYÜK TOPLUMSAL SÜREÇLER KONUSUNDA GENEL VE İDDİALI DEĞERLENDİRMELERE YÖNELMEK, BİR GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİ DEĞİLDİR.