TARIMDA YABANCILAŞIYORUZ - YENİ MESAJ

MERKEZ
11.03.2008

Tarım sektöründe şirketlerdeki yabancı sermaye oranının hızla arttığı ve adeta kendi ülkemizde yabancı konumuna geldiğimiz vurgulandı

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), 41. Dönem Olağan Genel Kurulu kapsamında yeni yönetimini belirlerken, Genel Kurul sonuç bildirgesinde "Tarımda araştırma ve bilimi terk eden politikalar izlendiği" uyarısı yapıldı.

ZMO 41. Dönem Olağan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesinde, emeğin göz ardı edildiği, bunun sadece tarımı değil ülkenin geleceğini de tehlikeye soktuğu belirtildi. Diğer sektörlerde olduğu gibi tarımda da şirketlerdeki yabancı sermaye oranlarının hızla arttığı vurgulanan bildirgede, "Adeta kendi ülkemizde yabancı konumuna gelmekteyiz. Tarımda gerek araştırma ve gerekse yayımda bilimi terk eden politikalar izlenmektedir.

Bilimi terk etmek ülkenin geleceğini yok etmektir" denildi. Bildirgede, Türkiye‘de IMF ve Dünya Bankası tarafından belirlenen tarım politikaları izlenirken, ulusal çıkarların gözardı edildiği savunuldu. Türk tarımına gerekli kaynak aktarılmadan AB tarım politikalarına uyum yasalarının Türk tarımının rekabet gücünü ortadan kaldırdığı öne sürülerek, şöyle denildi:

"GDO‘lu ürünler ve Tohumculuk Yasası da biyogüvenliğimizi tehlikeye atarken, Türk tarımının dışa bağımlılığını da artırmaktadır. Çıkan 5403 sayılı Toprak Yasası‘na karşın, yasal, kurumsal ve uygulamadaki eksiklikler nedeniyle tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı hızla devam etmektedir. Yabancılara toprak satışı durdurulmalı ve sınır bölgelerindeki mayından arındırılacak arazilerin, o bölgedeki topraksız köylülere dağıtılması sağlanmalıdır. Tekel‘in özelleştirilmesine demokratik tepkisini gösteren Tekel işçilerine -10 dereceyi aşan hava koşullarında sıkılan su, kamu vicdanında derin yaralar açmıştır. Bugüne kadar ihmal edilen işletme yapısı ve üretici örgütlülüğü, ‘kooperatifleşmeyi‘ iskelet alan bir yapıda teşvik edilmelidir. Kanunlar çiğnenerek korunan yabancı tatlandırıcı şirketi yerine, yerli şeker sektörümüz korunmalıdır."

Okunma Sayısı: 480