TARIMSAL EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN 170. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI

TARIMSAL EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN 170. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI
MALATYA
15.01.2016
 

 Battalgazi Meslek Yüksekokulu ve Ziraat Mühendisleri Malatya Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen bir programla Türkiye‘de tarım eğitiminin başlamasının 170. yıl dönümü kutlandı.
Kalegöl Otel‘deki kutlama programına, Vali Yardımcısı Bülent Güven, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Kale Kaymakamı Emin Bağlı, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Abdulvahap Şerefhanlı, Battalgazi MYO Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Karlıdağ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karaca, Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Projeler ve Muhtarlar Dairesi Başkanı Hilmi Öksüztepe,  Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, TARSİM Malatya Bölge Müdür Yardımcısı Meriç Özdemir,  Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Doğan, Ziraat Mühendisleri Malatya Şube Başkanı ve Battalgazi MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Gündüz, ZMO Malatya Şubesi Eski Başkanı Fevzi Çiçek ile çok sayıda öğretim üyesi, akademisyen ve meslek mensubu mühendisler katıldı.
Programın açılışında konuşan Vali Yardımcısı ve Toprak Koruma Kurulu Başkanı Bülent Güven, Malatya‘da tarım organize sanayi bölgesi kurulması çalışmalarının devam ettiğini belirterek "İnönü Üniversitesi ile Malatya‘nın tarımsal potansiyelinin geliştirilmesi, tarımsal sorunlarının çözülmesi konusunda ortak projeler yürütmek isteriz.  Fırat Kalkınma Ajansı‘nın da dahil olmasıyla birlikte tarımsal alanda güzel işler yapacağımıza inanıyorum" dedi.
Tarımın, bireylerin temel gereksinimlerini karşılayan, nüfusumuzun yaklaşık dörtte birinin istihdam edildiği, hızla büyümekte olan sanayimize girdi sağlayan, önemli ihracat kalemlerimizi teşkil eden milli ekonomimizin en temel sektörlerinden biri olduğunu söyleyen İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Tarımsal üretimin bilinçli ve rantabl bir şekilde sürdürülmesi, bu esnada insan ve doğa sağlığının korunması hususunda ziraat mühendislerine ve ara elamanlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Battalgazi MYO Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Karlıdağ, tarımsal üretim, gıda güvenliği ve gıda güvencesi hakkı açısından bu kadar önemliyken, Türkiye‘de tarım topraklarının tarımsal amaçlar dışında kullanılması, tarımsal alanların kentsel arsalara dönüştürülmesi,  küçük ölçek ve girdi maliyetlerinde artış gibi nedenlerle son yıllarda yaklaşık 2,7 milyon hektarlık tarımsal alanda artık tarım yapılamadığını söyledi.
ZMO Malatya Şube Başkanı ve Battalgazi MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Gündüz de,  Türkiye‘de tarımın tarihsel gelişimine katkı sunan en önemli aktörün ziraat mühendisleri olmasına karşın, meslek mensuplarının değerinin yeterince bilinmediğini ifade etti. Doç. Dr. Gündüz, "1950‘li yıllarda zirai öğretim bu toplumun Erkan-ı Harbiyesi idi ama şimdi maalesef bizim kıymet-i harbiyemiz kalmadı" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Alper Durak, ‘Tarım Öğretiminin Dünü, Bugünü ve Geleceği‘, Prof. Dr. Nihat Tursun ise ‘İklim Değişikliği ve Tarım‘ başlıklı sunum yaptılar.
Ayrıca meslekte 35. yılını dolduran ziraat mühendislerinin yanı sıra,  Ziraat Mühendisleri Odası‘na hizmetlerinden dolayı eski Başkan Fevzi Çiçek‘e plaket verildi.
Programın ardından katılımcılara ‘Başak‘ yemeği verildi.

Okunma Sayısı: 159
Fotoğraf Galerisi