TARIMSAL EĞİTİMİN 168. YILI KUTLAMALARI

TARIMSAL EĞİTİMİN 168. YILI KUTLAMALARI
ESKİŞEHİR
14.01.2014
 

Tarımsal Eğitimin 168. Yılı kutlamaları 14 Ocak 2014 günü Eskişehir Valiliği önünde bulunan Atatürk Heykeline çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali KOÇ ve öğretim üyeleri, Şube 2. Başkanımız Levent ÖZBUNAR, Şube Yazmanımız Eren ÇAĞDAŞ, Şube Saymanımız Özer ÜLKER ve Yönetim Kurulu Üyemiz Numan BİLGET ile çok sayıda meslektaşımızın katıldığı etkinlik, Şube Başkanımız Mahmut İzzet EROL‘un tarımsal eğitim ve ülkemiz tarımı konularına değindiği basın açıklaması ile sona erdi.

Etkinlik sonrası Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali KOÇ ve öğretim üyeleri Şubemizi ziyaret ettiler. Ziyarete Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammet ALAN, Doç. Dr. Mehmet Demir KAYA, Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yasemin EVRENESOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Cenap YILMAZ, Yrd. Doç. Dr. Sibel SARIÇAM, Yrd. Doç. Dr. Nihal KAYAN, Dr. Zekiye BUDAK, Uzman Kenan SÖNMEZ, Araştırma Gör. Ali BAYKUL ve Nazife Gözde AYTER katıldı.

 

Törende yapılan basın açıklaması aşağıdadır:

10 Ocak gününü içeren hafta, ülkemizde her yıl "Tarım Haftası" olarak kutlanmaktadır. Tarımsal Öğretim 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy` de kurulan Ziraat Mektebi`nin açılması ile başlamıştır. 1948 yılında Ankara, 1955 yılında Ege, 1958 yılında Atatürk, 1967`de Çukurova Üniversiteleri bünyesinde Ziraat Fakülteleri açılmıştır.

Bu yıl Tarımsal Eğitimin Başlangıcının 168. Yılını kutlamaktayız.168 yıldır ülkemiz tarımına hizmet eden köklü bir mesleğin mensubu olmaktan gurur duyuyoruz.

Ülkemizde öğrenci kabul eden 28 adet Ziraat Fakültesi bulunmaktadır. Özellikle yeni açılan Ziraat Fakültelerinde öğretim görevlisi, laboratuar, uygulama alanı ve en önemlisi öğrenci kontenjanlarının doldurulamaması gibi sıkıntılar görülmektedir. Odamız çözümün uzun soluklu eğitim planlaması, arz-talep dengesinin gözetilmesi, kalıcı ve sürdürülebilir tarım ve istihdam politikalarının yürütülmesi ile mümkün olabileceğini her platformda dillendirmektedir.

Toplam işlenen tarım alanları 2000`den 2013`e %10 oranında daralarak 26,4 milyon hektardan 23,8 milyon hektara gerilemiştir. 2013 yılında ekmeklik buğdayın alım fiyatı 720 TL/ton olarak açıklanmıştır. Son 10 yıllık dönemde TMO`nun buğday alım fiyatları 1,9 kat artmıştır. Buna karşılık kimyasal gübre fiyatlarındaki ortalama artış 3,2 kat, mazot fiyatlarındaki artış ise 3 kat olmuştur. Küçük üretici artan maliyetler nedeniyle üretimden vazgeçmekte ve tarım arazileri kaderine terk edilmektedir. Tarımsal üretimin arttırılabilmesi; üretim girdileri – taban fiyat dengesinin çiftçilerimiz lehinde oluşturulması ile mümkündür.

Odamız, 1954 yılından bu yana meslektaşlarımızın özlük haklarının korunması ve sürdürülebilir akılcı tarım politikalarının uygulanması doğrultusunda çalışmalar yürütmüştür.

Meslek hayatında 60. onur yılını dolduran Odamız, demokratik sistemin sağladığı katılım olanaklarını sorumluca kullanarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da; tarım sektöründe uygulanan politikaların yanlışlarını ortaya koyacak ve bunlara alternatif geliştirme görevine, yurtseverlik ve bilimsel bakış bilinciyle devam edecektir.

Eskişehir kamuoyuna saygıyla duyurulur.    14. Ocak. 2014

Okunma Sayısı: 361
Fotoğraf Galerisi