TARIMSAL ÖĞRENİMİN 169. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ

TARIMSAL ÖĞRENİMİN 169. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ
BURSA
12.01.2015

09 Ocak 2015 günü düzenlenen etkinliklerde tarım öğreniminin önemi bir kez daha vurgulandı.

 

Ülkemizde Tarım Öğretiminin 169. Yılını 09.01.2015 saat 09:30‘da "Milli ekonominin temeli tarımdır; Köylü Milletin Efendisidir" diyen Ulu önder Atatürk‘e teşekkürlerimizin ve saygılarımızın ifadesi Çelenk sunum töreni ile başlayan etkinliğimizi Uludağ Üniversitesi Rektörlük A Salonunda Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cemal SAYDAM‘ ın inanılmaz ve çok farlı sunumunun ardından akademik unvan alan öğretim üyesi meslektaşlarımız ile Meslekte 30 yıllarını dolduran odamız üyesi meslektaşlarımız adına düzenlenen ödül ve plaket töreni ile tamamladık. Yanımızda olan, bu onurlu ve mutlu günümüzde bizleri yalnız bırakmayan, çelenk ve kutlama mesajı gönderen tüm kurum, kuruluş, meslek odaları, ziraat odaları ve sivil toplum örgütleri ile sevgili meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Haberiniz var mı? TMMOB susturulmaya, yok edilmeye çalışılıyor.

İktidardaki siyasi anlayış tüm ülkeyi yeniden dönüştürme, halka ait tüm alanları sermayeye açma, kentsel ve doğal değerleri talan etme politikalarında artık son aşamayı gerçekleştirmek için hazırladığı torba yasalarla kamusal alanlara el koyma ve rant süreçlerinin önündeki son engelleri de kaldırma hazırlığını kararlılıkla sürdürmektedir.
Siyasi iktidar sahiplerinin gündeme getirdiği son iki torba yasa imar, yapılaşma, meslek alanları ve çalışma hayatında önemli değişiklikler getiriyor. Tabi ki bu torbanın içinde hükümetin rant politikalarının önünde en büyük engel olarak gördüğü TMMOB`nin de olduğunu sizinle paylaşmak isterim Bunu nedenlerini hepimiz çok iyi biliyoruz ancak bunlardan en önemlilerinin altını huzurunuzda bir kez daha çizmek isterim.

TMMOB ve Odaları; 
"Kentsel dönüşüm" adı altında "rantsal dönüşüme"
"Yayınladıkları raporlar, basın açıklamaları, açtıkları davalarla ormanlarımızın, kıyılarımızın, meralarımın; sularımızın, toprağımızın yağmalamasına"
"Neoliberal politikalarla bu ülkenin gelirlerinin ve doğal kaynaklarının yabancı tekellere peşkeş çekilmesine " 
"hukuksal girişimlerle, siyasi iktidarın rant amaçlı politikalarına, serbestleştirme, özelleştirme, taşeronlaştırma uygulamalarına, işten çıkarmalara",
Karşı durduğu için, engel olduğu için, kamu yararına mücadele ettiği için, 
işsizlik, yoksulluk ve düşük ücretlere karşı, yüzlerce işyerinde direnen işçilere destek olduğu için, 
Ülkemizde iş cinayetlerinin ve yolsuzlukların üzeri kapatılır iken canların ve yolsuzlukların hesabını sorduğu, unutturmadığı, unutmadığı ve sadece toplumun bütünsel faydasının peşinde koştuğu için,
Her türlü siyasi anlayışa eşit durduğu için , 
Hiç bir zaman padişahım çok yaşa demediği için, 
iktidar tarafından yok edilmek isteniyor.

Önce mali denetim tehdidiyle, sonra miting meydanlarında hedef göstererek, ardından yetkilerini kısıtlayarak TMMOB üzerinde vesayet oluşturmaya çalışan iktidar, şimdi de yasasını değiştirerek TMMOB`nin örgütlülüğünü dağıtmak, parçalanmış bir yapıyla ülkemizin mühendis ve mimarlarının toplumdan yana gür sesini kesmek istiyor.

Odalarımız ve Birliğimiz TMMOB, 1970`lerden bugünlere dek oluşturduğu geliştirdiği demokratik mücadele anlayışını bu gün olduğu gibi yarında toplumsal muhalefet güçleriyle birlikte eşit, özgür, demokratik, halkının refah, kardeşlik ve barış içinde yaşadığı, gericiliğin dogmatizminin değil, bilim ve tekniğin aydınlatıcılığının hakim kılınacağı Türkiye mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. 
Torba yasalarla altyapısı hazırlanan yalana, talana, yıkıma, yağmaya İZİN VERMEYECEĞİZ.

TMMOB İçin olduğu kadar, TARIM sektörü için de 2014 zor bir yıldı. Özellikle çiftçiler için öylesine zor bir yıldı ki , kuraklık, don, dolu, aşırı yağış ve daha bir çok doğal felaket üst üste yaşandı. Doğal afetlerin verdiği zarar bir yana asıl felaket emekten, küçük üreticiden, köylüden yana olmayan ithalata dayalı tarım politikaları ve en önemlisi üretimin en temel unsurlarının topraklarımızın, sularımızın,
havamızın, mera alanlarımızın, zeytinliklerimizin rant aracı olarak görüldüğü siyasi anlayış nedeniyle yönetimsel olarak yaşandığını söyleyebiliriz.

Hukuka, planlara , kanun ve yönetmeliklere aykırı bir biçimde binlerce zeytin ağacı kesildi kesilmeye de devam ediyor. Tarım topraklarının amaç dışı kullanımı arttı. Meralar imara açıldı. Köyler bir gecede mahalleye dönüştürüldü. Bunlar gibi daha bir çok olumsuzluk sıralanabilir.

Tarımda 2015′te neler olacağı Perşembe Çarşamba günlerinin ilişkisi gibi. 2015 bütçesi % 5,5 lik bir artış ile 473 milyar TL olarak kabul edildi.
Bakanlık bütçesinde 2015 yılı için cari transfer miktarı yani tarıma verilecek destek miktarı 10 milyar 141 milyon TL olarak öngörülüyor. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi, 2015 te de Türkiye`de tarıma öngörülen destek tarım kanununda belirlenen destek oranının %1`in altında kaldı .

Bu güne kadar verilen desteğin tarımsal üretime, verimliliğe, kaliteye, üretim planlamasına, üreticilerin yaşam standartlarına katkısı hesaplanmadığı için söz konusu desteğin ZMO tarımda destekleme olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etmektedir. Başka bir anlatımla ZMO üretimi yönlendiremeyen, üretim planlamasını sağlayamayan, üreticilerin refahını ve üretimde sürdürülebilirliği sağlayacak üretim, maliyet ve pazar dengesini gözetmeyen desteklemenin ancak para dağıtımı olarak değerlendirilebileceğini savunmaktadır.

Tarımsal üretimde kendine yeterliliğin sağlandığı; üretenlerin tarımsal üretimden ve toprağından koparılmadığı; yeterli, kaliteli, güvenli, denetlenebilir ve ekonomik gıda üretiminin sağlandığı; stratejik öneme sahip tarımın kanunda öngörüldüğü oranda desteklendiği; ülke insanından, emekten ve üreticiden yana ulusal tarım politikalarının uygulandığı; üretilenlerin eşit, adil ve hakça paylaşıldığı "tarım haftası kutlamalarına" ulaşmak dileğiyle

TMMOB ZMO BURSA Şubesi Yönetim Kurulu Adına 
Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY

Okunma Sayısı: 127
Fotoğraf Galerisi