TARIMSAL ÖĞRETİMİN 163. YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI
Tarımsal Öğretimin 163. Yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.
Tarımsal Öğretimin 163. Yılı Kutlamaları kapsamında, 10 Ocak 2009 Cumartesi günü, ODA‘mız, Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, ilimizdeki tarım kuruluşları temsilcileri ve üyelerimizim katılımıyla tören düzenlendi.
Üyemiz Murat AKAR tarafından yönetilen törende çelenk koyma, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasının ardından Şubemiz II. Başkanı Ali Fuat AKER tarafından basın açıklaması yapıldı.
BASIN AÇIKLAMASI
Saygıdeğer meslektaşlarım, sevgili tarım dostları, görsel ve yazılı basınımızın değerli temsilcileri,Tarımsal Öğretimin 163. Yılı kutlama etkinliklerine hoş geldiniz. Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi adına hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.Bu gün bizler tarımsal öğretimin başlangıcını kutlarken, aynı zamanda Türk tarımında araştırmanın, aklın ve bilimin daha etkin kullanılmaya başlamasını da kutluyoruz.
Bu kutlamayı yaparken ülkemizde ve dünyada yaşanan olaylardan kendimizi ayrı göremeyiz.bu nedenle birkaç konudan söz etmek istiyorum.
Üzülerek söylemek istiyorum ki maalesef tarım sektöründen kriz teğet geçmemiştir. Girdi fiyatları anormal artış göstermiş buna karşılık üreticinin ürünü para etmemiştir.
İktidarın 2008 yılında 2500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim alacağını duyurmasına karşı;KPSS tercih kılavuzuna göre ziraat mühendislerine 46 kadro açılmıştır.
Samsun‘da 24 Aralık 2008‘de meydana gelen trafik kazasında, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesinden biri öğretim görevlisi olmak üzere 5 meslektaşımız yaşamını yitirmiştir.Hayat yolculuklarının daha başında olan genç arkadaşlarımızın kaybı, meslek camiamızı büyük üzüntüye boğmuştur. Kazada hayatını kaybedenlerin aileleri, sevenleri ve tüm meslektaşlarımıza sabır ve başsağlığı; yaralananlara da acil şifalar diliyoruz.
İsrail‘in Filistin‘e yönelik saldırısında çoğu sivil halk olmak üzere ölü sayısının 800‘ü, yaralı sayısının da 3.000‘i aştığı bildirilmektedir. Filistin; çoğu çocuk, yüzlerce insanın öldüğü, binlercesinin yaralandığı bu saldırılarla yine kan ağlamaktadır. Tüm dünyada insan olma onurunu taşıyan herkesin, kendi dışındaki kişi - kuruluş ya da devletlerin bir şeyler yapmalarını beklemek yerine, harekete geçerek tavrını ortaya koymasının zamanı gelmiştir. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Filistin‘de uygulanan insanlık dışı saldırılara karşı, tüm tarım camiasını, tepki göstermeye davet etmektedir. Bu kapsamda;
Türkiye de kurulu yada temsilcilik düzeyinde girdi üreten veya pazarlayan, tarımsal danışmanlık hizmeti veren tüm İsrail şirketlerini ve İsrail menşeli tohum, ilaç, gübre, fide ve fidan, tarım alet ve makineleri ve sulama düzeneklerinin kullanımını , BOYKOT ETMEYE ÇAĞIRIYOR...
Bildiğiniz gibi kent ekonomisindeki ağırlığı ve sağladığı istihdam açısından Samsun bir tarım kentidir. Ülkemizin en verimli ve büyük iki ovası kentimizde bulunmaktadır. Küresel ısınma ve kuraklık tehlikesi nedeniyle Akdeniz ve Ege‘de bulunan büyük tarımsal şirketler Bafra ve Çarşamba Ovalarına yatırım yapmayı planlamaktadırlar. Tarım kuruluşları iyi tarım uygulamaları ve organik tarımı geliştirmeye çalışıyor. DSİ sulama ve drenaj çalışmaları için yatırım yapıyor.
Bunlar aklın ve bilimin gereğidir.
Haklı olarak soruyoruz. Çarşamba Ovası‘na mobil ve termik santraller kurmak hangi aklın gereğidir.? Kendisini buraya ait hisseden herkesi, başta seçilmiş ve atanmışlar olmak üzere, kentimize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Tarımsal Öğretimin 163. Yılı kutlu olsun.
Ali Fuat AKER
Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ll. Başkanı