TARIMSAL ÖĞRETİMİN 164. YIL DÖNÜMÜ
Tarımsal Öğretimin 164. Yıldönümü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve meslektaşlarımızla birlikte kutlandı.
Tarımsal Öğretimin 164. Yıldönümü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve meslektaşlarımızla birlikte kutlandı. Tören sonunda Şube Başkanımız Murat AKAR tarafından bir basın açıklaması yapıldı.
Basın açıklaması metni aşağıdadır.
ZİRAAT FAKÜLTESİ AÇILMASINA SON VERİLSİN
Ülkemizde sistemli ve belirli bir disiplin içerisinde yürütülen ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyeti 1846 yılında İstanbul‘un bugünkü adıyla Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliğinde kurulan Ziraat Mektebi ile başlamıştır.Daha sonraları , bugünkü anlamıyla " yüksek öğretim " sayılabilecek düzeyde öğretim yaptıran iki okuldan birisi 1891 de Bursa‘da , diğeri 1893 de İstanbul-Halkalı‘ da açılmıştır.
1927 yılında çıkartılan 1109 sayılı kanunla çağdaş anlamda tarımsal yüksek öğretimin temeli atılmış ve 1930 yılında Ankara Yüksek Ziraat Mektebi açılmıştır. 1955 yılına kadar Ankara Üniversitesine bağlı sadece bir tane Ziraat Fakültesi vardı.1955 yılında kurulan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesini, 1957 de Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve 1967 de Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin kurulması izledi.
O tarihte dört olan Ziraat Fakültesi sayısı bu sene kurulan üniversitelerle birlikte 27 ye çıkmıştır.Bugün Türkiye‘de mevcut üniversitelerin dörtte birinde Ziraat Fakültesi mevcuttur.
Ziraat Fakültelerinin yurt içi dağılımda bölge,yöre ve ekolojik koşullar dikkate alınmamıştır. Örneğin; İzmir‘de varken, yakın mesafede bulunan Aydın‘da ,Bursa ve Tekirdağ‘da varken, Çanakkale‘de ,Antalya ve Konya‘da varken Isparta‘da, Ankara ve Konya‘da varken, Kırşehir‘de, Adana‘da varken Hatay ve Kahramanmaraş‘ta , Şanlıurfa, Van ve Erzurum‘da varken, Diyarbakır ve Bingöl‘de Ziraat Fakülteleri açılmıştır.
1980 li yıllarda toplam nüfusun % 56 sı kırsal kesimde yaşarken ve toplam istihdamın yine % 54 ü buralarda çalışırken, tarım ürünleri ihracatının toplam ihracat içindeki payının % 57,5 olduğu ve GSMH nın %24,2 sini tarım sektörü karşılarken Ziraat Fakültelerinin sayısı bir elin parmaklarını geçmediği gibi işsiz ziraat mühendisi bulmak da mümkün değildi.
Son 25-30 yılda ,uygulanan yanlış ve yapay tarım politikaları ile tarım sektörünün hızla küçüldüğü bir süreçte ; Ziraat Fakültelerinin sayısını artırarak binlerce mezunu meslekleri dışında iş bulmaya zorunlu kılmak , anlaşılabilir bir mantık değildir.
Özellikle 1995 den sonra kamu sektörü ziraat mühendisi istihdamını en aza indirmiştir. Bu tarihten itibaren de diğer meslek gruplarına göre ziraat mühendisleri arasındaki işsizlik oranları yükselmeye başlamıştır.
Bugün yeni mezun ziraat mühendislerinin % 40 ı alanları dışında çalışmaktadır.Artık ciddi anlamda istihdam sorunu yaşayan ziraat mühendislerine her yıl 900 civarında yeni mezun ilave olmaktadır.
Devlet üniversitelerinde okuyan,devlet yurtlarında kalan, bir üniversite öğrencisinin , barınma,harç,kitap,yemek,yol ve giyimden oluşan masraflarının aile bütçesi üzerindeki yükü yıllık 7000 TL yi bulmaktadır. Dört yılda üniversiteyi bitiren bir gencin ailesine maliyeti 28 000 TL dir. Ne yazık ki ; gençlerimize yapılan bu yatırım yeterince değerlendirilememektedir.
Bilinçsiz ve programsız bir şekilde alt yapı ve kadro noksanlıkları ile açılan Ziraat Fakültelerine artık yenileri eklenmemelidir.
Ziraat fakültelerinin sayısı dondurulmalı ,yeni Ziraat Fakülteleri açılmamalıdır.
Bilimsel anlamda 10 Ocak 1846 yılında başlayan tarımsal eğitimin 164. yılını bu şartlar altında kutlarken ülke tarımına hizmet eden tüm meslektaşlarımızdan hayatta olanları saygıyla selamlıyor, ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyoruz. 10.01.2010
T.M.M.O.B
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
SAMSUN ŞUBESİ YÖNETİM KURULU ADINA
MURAT AKAR
BAŞKAN