TARIMSAL ÖĞRETİMİN 166. YILDÖNÜMÜNÜ ETKİNLİĞİ

TARIMSAL ÖĞRETİMİN 166. YILDÖNÜMÜNÜ ETKİNLİĞİ
SAMSUN
12.01.2012

Tarımsal Öğretimin 166. yıldönümünü kutladık.

 

 

Tarımsal Öğretimin 166. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında 10 Ocak 2012 tarihinde İlimiz Atatürk Anıtı önünde Şubemizin organizasyonunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Türkiye Ziraatçılar Derneği ve Türk Yüksek Ziraat Mühendisleri Derneği temsilci ve üyelerinin katılımıyla tören düzenlendi.

Tören sonrası Şube Başkanımız Turgut EREL tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklama metni aşağıdadır:

KÖYLÜDEN ÇİFTÇİYE EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Reşit Paşa, Paris‘te büyükelçi olarak görevde bulunduğu sırada, tarımın ülke Ekonomisi bakımından önemini görmüş ve İstanbul‘a sadrazam olarak döndükten sonra, tarım öğrenimi verecek olan bir okulun açılmasını emretmiştir. 10 Ocak 1846 tarihinde, İstanbul‘da Ayamama Çiftliğinde Ziraat Okulu açılmıştır. Böylece ülkemizde tarım konusunda ilk defa eğitim ve öğretime başlanmıştır.

Büyük Önder Atatürk, Cumhuriyetin başlangıcında tarımın ülke ekonomisindeki yerini ve önemini "milli ekonominin temeli ziraattır" ana felsefesi ile belirtmiştir. Böylece tarımda gerek öğretim ve gerekse uygulama alanında, çağdaş yöntemlerin ülkemizde de uygulanmasını sağlamak amacıyla 1923 yılından itibaren Halkalı Yüksek Ziraat Okulu; 1930 yılında, Ankara‘da Keçiören yolu üzerinde bulunan eski Ziraat Okulu binasında "Ankara Yüksek Ziraat Okulu" açılmıştır. Bu okul ülkemiz yüksek öğrenim ve araştırma alanlarında bir çığır açmış ve akademik yaşantımıza çağdaş prensip ve ilkeleri getirmiştir.

Büyük Önder Atatürk‘ün amaçladığı; ülkemizin tarımla uğraşan yurttaşlarının Köylü kimliğinden çıkarılarak, çiftçi kimliğine bürünmesiydi. Çiftçi olabilmenin yolu ise tarımsal konular üzerinde yapılacak eğitim ve öğretimden geçmekteydi. İşte bu nedenledir ki Atatürk tarımda eğitim ve öğretim seferberliğine gitmiştir. Geçmişten günümüze kadar süregelen bu eğitim ve öğretim gereksinimi, günümüzde de bilim ve teknolojilerin gelişmesiyle artmış; insanlık var oldukça artmaya devam edecektir.

Günümüzde 27 adet Ziraat Fakültesinde yaklaşık 30 000 öğrenci aynı anda eğitim görmektedir.  Her yıl yaklaşık 1000 mezun vermektedir. Elde edilen kayıtlar doğrultusunda Fakültelerden mezun sayısı yaklaşık 100000‘dir. Bunlardan 50000-60000 adedi hayatta ve iş görür durumdadır. Sulu tarımın uygulandığı alanlarda 100 hektara bir teknik eleman istihdam edilmesi koşullarında ülkemizde potansiyel Ziraat Mühendisi gereksinimi 157000 adettir.

Bilgili, bilinçli, kaliteli ve eğitim sonucunda Atatürk ün‘de hedeflediği bu yolda verilen görevi yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Bir sivil toplum kuruluşu olarak 1954 yılında kurulan, Ziraat Mühendislerinin mesleki dayanışma kurumu da olan Ziraat Mühendisleri Odası‘da bu kutsal amacın gerçekleştirilmesinde yerini almaktadır. Oda‘nın verdiği eğitimler ve danışmanlık faaliyetleri ile tarımda mesleki eğitim ve dayanışmada aldığı meşaleyi geleceğe gururla taşımaktadır.

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi tarımdaki çalışmaların bilincinde, meslektaşlarımızın mesleki ve sosyal alanlarında destek sağlamayı amaçlamaktadır.

10 Ocak 1846 tarihinde başlayan Tarımsal Eğitimin 166. yılını kutlarken ülke tarımına hizmet veren tüm meslektaşlarımızı saygıyla selamlıyor; ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyoruz.

                                                                                                            T.M.M.O.B

                                                                                           ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

                                                                                   SAMSUN ŞUBESİ YÖNETİM KURULU ADINA

                                                                                                         TURGUT EREL

                                                                                                            BAŞKAN

Okunma Sayısı: 665
Fotoğraf Galerisi