TARIMSAL ÖĞRETİMİN 171.YILDÖNÜMÜ

TARIMSAL ÖĞRETİMİN 171.YILDÖNÜMÜ
SAMSUN
12.01.2017
 

Tarımsal Öğretimin 171. yıldönümü etkinlikleri kapsamında 10 Ocak 2017 tarihinde ilimiz Atatürk Anıtı önünde Şubemiz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği, Türkiye Ziraatçiler Derneği temsilci ve üyelerinin katılımıyla tören düzenlendi.

Tören sonrası ZMO Samsun Şube Başkanımız Hayati TOSUN tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklama metni aşağıdadır.

ZMO SAMSUN ŞUBESİ - BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU

Tarımsal Öğretime Başlanılmasının 171. Yıldönümü -10 OCAK 2017

İnsan ve tarım yaşamın ayrılmaz ikilisidir. Çünkü yaşamın devamı yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçer. 

Yine tarım, insanlık tarihi kadar eski bir sektör, ziraat ise yaşamın sonuna kadar ihtiyacımız olacak bir meslektir.

Kısaca konu İNSAN, yapılacak iş YAŞAMIN ana kaynağı GIDANIN üretilmesidir. Oysa bugün, tarımda liberalleştirme yönündeki baskıların iyice arttığını görüyoruz.

Halbu ki artan nüfusun yanı sıra, yaşanan gelişmeler tarımın arazilerinin, su ve doğal kaynakların, orman ve mera alanlarının korunmasını, daha fazla üretimi, sürdürülebilirliği ve verimliliği mecbur kılmıştır. 

İnsanlık tarihinde en yıkıcı savaşlara, dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da; GIDA, SU ve ENERJİ kaynakları sebep olmuştur ve olacaktır. Üreten ülke, kalkınan Türkiye olacaksak bu köyden başlar. Bugünkü tarım politikaları, üretime değil, ithalata dayalıdır.

Türkiye tarım ürünlerinde geçmişte dış ticaret fazlası verirken, son yıllarda dış ticaret açığı vermeye başlamıştır. Tarımda ithalat çözüm değildir. Artan maliyetlerle üretici her geçen yıl fakirleşmektedir. Köyden şehre göç devam etmekte, üretici her geçen gün yaşlanmakta ve üretimden vazgeçmektedir. Üretim planlı hale getirilmeli, üretim ve tüketim dengesinin kurulması gerekmektedir. Türkiye‘ de üretim ve tüketimdeki plansızlık nedeniyle ürün kayıpları % 20‘ lere oluşmakta, bunun da parasal karşılığı 25 milyar TL‘ yi bulmaktadır.

İsraf sadece ülkemizde değil, dünya ölçeğindedir. Küresel gıda üretiminin 3‘ te 1‘ i israf edilmektedir. Bu miktar, dünya genelinde yetersiz beslenen 795 milyon insanı doyurmak için gereken gıdanın tam 4 katına karşılık gelmektedir. Bu sebeple, açlığı, açlıkla mücadeleyi, yetersiz beslenmeyi, kaynakların adaletsiz paylaşımını ve muhtemel çözüm yollarını gündeme daha çok taşımalıyız. Açlık kronikleşmiş bir sorunsa; açlıktan insanlar ölmeye devam ediyorsa; bu, yeryüzünün ve bütün insanlığın en önemli sorunu olmalıdır.

Ülkemizde tüm paydaşların bir araya geldiği, sürdürülebilir bir üretim sistemi ve tarım politikalarına ihtiyaç vardır. Bunun için bilgi temell, doğaya ve emeğe dost yeni bir tarım  ve gıda sistemi tasarlamalı ve inşa etmeliyiz. Sadece tohum, fide, fidan değil; beraberinde umut, emek ve gelecek de ekmeliyiz.

ZMO bütün örgütlü yapısı ile mesleğimiz ve meslektaşlarımızın haklarını korumayı, tarım sektörünün sorunlarını irdeleyip çözüm üretmeyi sorumluluk alanı saymaktadır. Birikimlerimizi halkımızın yararına kullanmaya devam edeceğiz.

Aynı zamanda demokratik bir kitle örgütü olarak, yaşadığımız kente ve ülkemize sahip çıkmak temel önceliklerimiz arasında yer almaktadır ve alacaktır. Ülkemizi aydınlık geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışmaya ve bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz.

Türkiye Cumhuriyeti, devletimizin kurucusu, önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK‘ ün dediği gibi; ÜLKE TARIMSIZ, TARIM MÜHENDİSSİZ OLAMAZ.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

         Hayati TOSUN

ZMO Samsun Şube Başkanı

    (Yönetim Kurulu Adına)

10 Ocak 2017 Salı günü Şube binamızda meslekte 40-50 yılını tamamlayan üyelerimize; Yıldız ŞENTÜRK, Fevzi BAYRAK, Ertuğrul ALTEN, Mustafa TANER, Müjgan TUNÇDEMİR, Mehmet APAN, Atilla MAVİ, Ayla TİRYAKİOĞLU, Fikret SÖNMEZ, Murat BENGİ, Kenan ATAGÜN, Necmi AKKOYUNLU, Yüksel KİBAROĞLU, Betül MAVİ, Hasan AÇIKMEŞE, Ümran Feza ÖZÜDOĞRU, Hasan ÇOBANCI, Ertuğrul GÖKBAYRAK, Beşir KİBAROĞLU, Süleyman DEMİR, Ünal IŞIKER, Halis ÖZ, Rakup UYANIK, Melek Tuba IŞIKER, Hasan BAŞARAN, Kerim Tekin ACARBAY, Bilgehan ŞENATA ve Aydın ÇALIŞKAN‘ a ODA‘ mıza ve Türk tarımına yaptıkları katkıların anısına plaket verildi.

Şube binamızda canlı müzik eşliğinde yapılan kokteyle; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr.Eyüp Selim KÖKSAL, Türkiye Ziraatçiler Derneği Samsun Şube Başkanı Muharrem YÜKSEL, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet ÖZDAĞ, TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Adnan KORKMAZ ve çok sayıda üyemizin katıldığı kokteyl, Şube Başkanımız Hayati TOSUN‘ un teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Okunma Sayısı: 428
Fotoğraf Galerisi