TARIMSAL ÖĞRETİMİN 176. YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ

TARIMSAL ÖĞRETİMİN 176. YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ
SAMSUN
11.01.2022
 

Tarımsal Öğretimin 176. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 10 Ocak 2022 Pazartesi günü ilimiz Atatürk-Onur Anıtı` nda Şube yönetim kurulu üyelerimiz ve meslektaşlarımız, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı, Türkiye Ziraatçiler Derneği Samsun İl Temsilcisi ve üyelerinin katılımıyla tören düzenlendi.

Tören sonrası Şube II. Başkanımız Havva YURDUNUSEVEN BAYZAT tarafından basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklaması metni aşağıdadır.

TARIMSAL EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN 176. YILINDA TARIM SEKTÖRÜMÜZ.

10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy’de “Ayamama Ziraat Mektebi “ nde başlayan           “ Tarımsal Eğitim ve Öğretim” in bugün 176. Yıldönümünü kutluyoruz.

Geçmişte gerek Ziraat Fakültelerinde ve gerekse Tarım Meslek Liselerinden mezun olan ve Türk Tarımı’ na hizmet etmiş tüm meslektaşlarımızı saygıyla , minnetle , aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyoruz.

Bu gün dahi ülkemizde sayısı 43’e ulaşan Ziraat Fakültelerinden mezun olan meslektaşlarımız ülkemiz tarıma hizmet etmişler ve halen eğitim gören binerce öğrenci de bu eğitimi alarak tarım sektörüne hizmet vermeye hazırlanmaktadır.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca Pandemi sürecinde gıdaya erişim ve tarımın önemi bütün gerçekliğiyle bir kez daha ortaya çıkmıştır. Önümüzdeki dönemde iklim değişikliğinin bir sonucu olarak karşı karşıya kalacağınız kuraklık ve buna bağlı olarak ortaya çıkacak üretim azalması ve gıda ürünlerindeki arz azalışı bölgemizin ve ülkemizin en önemli gündemi olacaktır ve olmaya da başlamıştır. Bu süreçte tarımın ve ziraat mühendisliğinin önemi daha net olarak anlaşılacaktır.

Günümüzde sayıları 40 ı aşan ziraat fakültelerinde uygulanan eğitim programları tarım sektörünün ve dünyada değişen teknolojik ihtiyaçları karşılayacak şekilde olmalıdır. Son yıllarda birçok fakültemizde tercih edilmeme nedeniyle bazı bölümlerin kapatıldığına şahit olmaktayız. Bu nedenle ülkemizdeki tarımsal eğitim programlarının yeniden planlanarak, Ziraat Fakültelerinin tercih edilen eğitim kurumları haline getirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Tarım sektörünün can damarı olan Ziraat Mühendisleri ülke tarımının içinde bulunduğu ekonomik olumsuzluklardan doğrudan etkilenmektedir. Birçok meslektaşımız iş ararken, iş yeri sahibi olanlar mevcut konumunu koruyabilmenin uğraşı içindedir. Son günlerde tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar tarım sektöründe iş yeri sahibi meslektaşlarımızın ileriye dönük planlama yapmalarını güçleştirmektedir.

Kamu yönetimi, tarımın yapısal sorunları çığ gibi büyürken, tarımsal girdi zincirinin ana unsuru olan zirai ilaç ve gübre bayilerimizi sürekli değişen yönetmeliklerle çalışamaz hale getirmektedir. Özel sektörde çalışanlar, çoğunlukla insan onuruna yakışır ücret alamazken, kamuda çalışanlar liyakata dayalı çalışma ortamı özlemi içindedir.

Samsun ilimizin toprağını değerli kılan iklimdir. Samsun ili Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovalarıyla topraklarında 12 ay tarım yapılabilen nadir illerimiz arasında yer almaktadır. Bu kıymetli ovalarımız koruma altına alınmış olmasına rağmen tarım dışı kullanıma açılmaktadır. Bu topraklar ‘’kamu yararı’’ bahanesiyle tarım dışı kullanımlara açılmaması gerekmektedir. Kamunun, yani halkın birincil hakkı, temiz hava solumak, yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmak, kirletilmemiş topraklarda tarım yapma , temiz ve içilebilir suya ulaşmaktır.

Küresel iklim değişikliğiyle tarımsal üretimde risklerin artması, artan girdi fiyatlarına rağmen üretilen ürünün değerinde satılamaması üreticileri üretimden koparmaktadır. Köylerde genç nüfus kentlere göç etmekte, tarım şirketleşmeye yöneltilmektedir. Tarımsal faaliyet yürütmekte olan çiftçi sayısı her yıl azalmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye`de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 kayıtlı çiftçi varken, bu sayı 2021`in Haziran ayı itibarıyla 541 bin 346`ya düşmüştür. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çitçi sayısı da son yıllarda büyük oranlarda düşmüştür. Bu durum ülkemizdeki ekili alanların azalmasına neden olmakta ve birçok üründe ülkemizi dışa bağımlı hale getirmektedir. Eğer önlem alınmazsa gelecekte başta tarım olmak üzer ülkemiz ekonomik, sosyal ve kültürel alanda ağır bedeller ödeyecektir.

2006 yılında çıkartılan 5488 Sayılı Tarım Kanunu’nun 21. Maddesindeki tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynağın Milli Gelirin % 1 inden az olamayacağı hükmüne rağmen , hiçbir zaman bu oran gerçekleşmemiştir.

Son günlerde şahit olduğumuz tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar nedeniyle çiftçinin ektiğinden para kazanamaz hale gelmesine, girdi fiyatlarındaki artışa bile yetişemez duruma gelmesine sebep olmuştur. Girdi fiyatlarındaki artış pazar fiyatlarına yansımakta ve tüketicilerin ucuz ve güvenli gıdaya ulaşmasına da engel olmaktadır.

Halkın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşması ancak çiftçinin desteklenmesi, tarımsal altyapı sorunlarının çözülmesi ve kooperatiflerle mümkündür. Ülkemizde zaman geçirilmeden tarımsal kalkınma seferberliği başlatılmalıdır.

Kamuda ve özel sektörde tarımsal kalkınmayı gerçekleştirecek olan Ziraat Mühendislerinin bilgi ve becerileriyle sahada yer almasını sağlayacak yasal düzenlemelere gidilmesi en büyük dileğimizdir.

10 .01.2022

Havva YURDUNUSEVEN BAYZAT

ZMO Samsun Şube II. Başkanı

Tarımsal Öğretimin 176. yıl dönümü etkinlikleri içerisinde 10 Ocak 2022 Pazartesi günü Şube binamızda yapılan plaket töreninde meslekte 40. yılını tamamlayan üyelerimiz; Sebahat SULLİVAN, Hidayet TAN, Ali Kemal ÖCAL, Mehmet BORAN, Osman AKDEMİR, Süleyman KALDIRIM, Mustafa Namık BECER ve Selvihan ÖZTOPAL` a ODA` mıza ve Türk tarımına yaptıkları katkıların anısına plaket verildi. 

 

Okunma Sayısı: 257
Fotoğraf Galerisi