TARIMSAL ÖĞRETİMİN 177. YILINI KUTLADIK

TARIMSAL ÖĞRETİMİN 177. YILINI KUTLADIK
SAMSUN
11.01.2023
 

Tarımsal Öğretimin 177. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 10 Ocak 2023 Salı günü TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Türkiye Ziraatçiler Derneği Samsun İl Temsilciliği ile ortaklaşa olarak ilimiz Atatürk - Onur Anıtı` nda Şube yönetim kurulu üyelerimiz ve meslektaşlarımızın katılımıyla çelenk sunumu, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmuştur.

Tören sonrası TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat tarafından basın açıklaması yapılmıştır.

Basın açıklaması metni aşağıdadır.

TARIMSAL EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN 177. YILINDA TARIM SEKTÖRÜMÜZ

10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy’de “Ayamama Ziraat Mektebi’ nde başlayan Tarımsal Eğitim ve Öğretimin bugün 177. Yıldönümünü kutluyoruz.

Öncelikle Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlarken bu Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere o kahraman insanları ve geçmişte gerek Ziraat Fakültelerinde ve gerekse Tarım Meslek Liselerinden mezun olan ve Türk Tarımı’na hizmet etmiş tüm meslektaşlarımızı saygıyla, minnetle, aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyorum.

Ülkemizde sayısı 43’e ulaşan Ziraat Fakültelerinden mezun olan meslektaşlarımız ülkemiz tarımına hizmet etmişler ve halen eğitim gören binerce öğrenci de bu eğitimi alarak tarım sektörüne hizmet vermeye hazırlanmaktadır.

Son yıllarda; Ziraat mühendisliğinin önemi anlaşımakla birlikte bir çok fakültemizde tercih edilmeme nedeniyle bazı bölümlerin kapatıldığına şahit olmaktayız.

Ziraat Fakültelerinin tekrar tercih edilen eğitim kurumları haline getirilmesi için ülkemizdeki tarımsal eğitim programlarının yeniden planlanlanması gerekmektedir.

Cumhuriyetle birlikte bir sektör olabilen akılcı ve doğru politikalarla ülkeyi besleyen tarım son yıllarda maalesef yeterli desteği görememektedir.

1980 sonrasında uygulanan yanlış politikalarla tarım sektöründe çöküş başlamış artan ülke nüfusunun beslenebilmesi için dışarıdan tarım ürünleri ithal edilir olmuştur.

Gıdaya erişim ve tarımın önemi bütün gerçekliğiyle bir kez daha ortaya çıkmış ve Ülkemiz savaş halindeki Ukrayna’dan buğday bekler duruma gelmiştir.

Tarım arazileri başta sanayileşme, kentleşme, turizm ve diğer sektörlerin talepleri doğrultusunda amaç dışı kullanıma açılmış ve üretim dışına çıkmaya devam etmiştir.

Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun özelinde de tarım topraklarına saldırı devam etmektedir.

%70’i ova topraklarından oluşan Samsun ili 2005 yılında çıkarılan 5403 sayılı “Toprak Koruma ve arazi Kullanım Kanunu” na göre Büyük Ova Kapsamına alınan Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovalarına sahiptir.

Topraklarında 12 ay tarım yapılabilen nadir illerimiz arasında yer almakta olup bu ovalarda yetiştirilen ürünler Türkiyenin her tarafında tüketilmektedir.

Bu kıymetli ovalarımız koruma altına alınmış olmasına rağmen tarım dışı kullanıma açılmaktadır. Telafisi olmayan bu toprakların ‘Kamu Yararı’’ bahanesiyle tarım dışı kullanımlara açılması bir cinayettir.

Kamunun, yani halkın birincil hakkı, temiz hava solumak, yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmak, kirletilmemiş topraklarda tarım yapmak , temiz ve içilebilir suya ulaşmaktır.

Tarım sektörünün mihenk taşı olan Ziraat Mühendisleri, ülke tarımının bu içinde bulunduğu ekonomik olumsuzluklardan doğrudan etkilenmektedir. Bir çok meslektaşımız iş ararken, iş yeri sahibi olanlar mevcut konumunu koruyabilmenin uğraşı içindedir. Son günlerde tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar tarım sektöründe iş yeri sahibi meslektaşlarımızın ileriye dönük planlama yapmalarını güçleştirmektedir.

Tarım Danışmanları ve Özel Sektörde çalışan mesletaşlarımız çoğunlukla insan onuruna yakışır ücret alamazken, kamuda çalışanlar likata dayalı çalışma ortamı özlemi içerisindedir.

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çitçi sayısı da son yıllarda büyük oranlarda düşmüştür. Bu durum ülkemizdeki ekili alanların azalmasına neden olmakta ve bir çok üründe ülkemizi dışa bağımlı hale getirmektedir. Eğer önlem alınmazsa gelecekte başta tarım olmak üzer ülkemiz ekonomik, sosyal ve kültürel alanda ağır bedeller ödeyecektir.

Halkın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşması ancak çiftçinin desteklenmesi, tarımsal altyapı sorunlarının çözülmesi ve kooperatiflerle mümkündür. Ülkemizde zaman geçirilmeden tarımsal kalkınma seferberliği başlatılmalıdır.

Kamuda ve özel sektörde tarımsal kalkınmayı gerçekleştirecek olan Ziraat Mühendislerinin bilgi ve becerileriyle sahada yer almasını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması en büyük dileğimizdir.10 .01.2023

Havva YURDUNUSEVEN BAYZAT

ZMO SAMSUN ŞUBE BAŞKANI

Tarımsal Öğretimin 177. yıldönümü etkinlikleri içerisinde 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili sayın Prof.Dr.Muharrem Özcan makamında ziyaret edildi. 

Ziyarete Şube Başkanımız Havva Yurdunuseven Bayzat, yönetim kurulu üyelerimiz Fatih Güngör,Selman Çubukcuoğlu ve Ömeri Faruk Yılmaz katıldı. Ziyarette Samsun tarımı ve sorunları, ortaklaşa olarak yapabileceğimiz etkinlikler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi` nde 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen "Sanayici Gözüyle Tarım ve Tarımsal Öğretim" başlıklı konferansa Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, yönetim kurulu üyelerimiz Fatih Güngör, Selman Çubukcuoğlu ve Ömeri Faruk Yılmaz katıldı.

Konferans öncesi Şube Başkanımız Havva Yurdunuseven Bayzat bir konuşma gerçekleştirdi. 

Okunma Sayısı: 240
Fotoğraf Galerisi