TARIMSAL ÖĞRETİMİN 179. YILDÖNÜMÜ KUTLAMA
Tarımsal Öğretimin 179. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 10 Ocak 2025 Cuma günü TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube ve19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı ile ortaklaşa olarak ilimiz Atatürk - Onur Anıtı` nda Şube yönetim kurulu üyelerimiz ve meslektaşlarımızın katılımıyla çelenk sunumu, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmuştur.
TARIMSAL EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN 179. YILINDA TARIM SEKTÖRÜMÜZ VE ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN DURUMU
10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy’de “Ayamama Ziraat Mektebi’nde başlayan “Tarımsal Eğitim ve Öğretim” in bugün 179. Yıldönümünü kutluyoruz.
Bir asrı ardında bırakan ve ikinci 100 yılına giren Cumhuriyetimizde önce kurucu liderimiz olan yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkesi için canını hiçe sayan kahraman insanları, Ziraat Fakültelerinden ve Tarım Meslek Liselerinden mezun olan ve Türk Tarımı’ na hizmet etmiş tüm meslektaşlarımızı saygıyla, minnetle, aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyorum.
Cumhuriyetle birlikte bir sektör olabilen akılcı ve doğru politikalarla ülkeyi besleyen tarım, her geçen gün hak ettiği değeri kaybetmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk`ün; ülkedeki tarımın, köylünün ve üretimin önemine dair belirttiği hususlar, bize aslında kuruluşun felsefesini de anlatmaktadır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında atılım yapan Türk Tarımı belirli bir dönem sonrasında maalesef durgunluk ve bağımlılık ekseninde yol almıştır.
Özellikle de 1980 sonrası emperyalist politikalar Türk Tarımında zincirlerin vurulduğu tarih olarak anılacaktır.
Gün geçtikçe sayısı artan ve bilimsel donanımı tam olmayan, her yıl 5-6 bin öğrenci mezun eden fakültelerimizin daha donanımlı daha nitelikli ve istihdama yetecek kadar öğrenci yetiştirmesi en önemli arzumuzdur.
Zaten kamu ve özel sektörde istihdamı kısıtlı olan meslektaşlarımızla beraber zirai işletme sahibi olan mühendis arkadaşlarımız da ekonomik olumsuzluklardan aşırı derecede etkilenmektedir.
Artık meslektaşlarımız ekonomik yapının durumundan ötürü iş yerlerine kilit vurma aşamasına gelmiştir.
Geçmiş yıllarda yaşadığımız pandemi döneminde ve yaşadığımız afetler sonrasında, tarım ve gıdanın vazgeçilmezliği bir kez daha kendini göstermiştir.
Yaşamın ve tarımın temel taşı olan toprağımız ve tarım arazilerimiz gün geçtikçe yapılaşmaya ve imara açılmakta, ikame edilemeyen bu yüce varlık statü değişikliği yolu ile adeta yok olmaktadır.
Dört büyük ovaya sahip olan İlimizde, Bakanlık korumasına rağmen arazilerimiz tarım dışı kullanıma açılmakta ve hali hazırda açılmak istenmektedir.
Ziraat Mühendisleri Odası olarak 5403 sayılı yasa kapsamında topraklarımızı korumaya ve mücadelemizi sürdürmeye sonuna kadar kararlıyız!...
Dur durak bilmeyen artan girdi fiyatları nedeniyle ekonomisi daha da daralan halkın gıdaya erişimi her geçen gün azalmaktadır.
Giyiminden, eğlencesinden, yaşam standartlarından ve hatta okuduğu gazeteden, kitaptan vazgeçen toplumumuz artık sofrasındaki gıda ile arasına da mesafe koymaktadır.
Artan girdiler, yetersiz alt yapılar, kaybolan toprak varlığımız ve bununla beraber küresel ısınmanın nihai sonucu olan afetler ve taşkınlar tarımsal ürünlerimizi ve dolayısıyla gerekli beslenme limitlerimizi kısıtlamaktadır.
Yıllardır bitirilemeyen alt yapı ve sulama projeleri, azalan çiftçi varlığı, kentlere göçün önlenemez yükselişi, rant ekonomisi yanlış ve yanlı politikaların esiri olmak “Türk Tarımını” her geçen gün daha da zorlamaktadır.
Tarım Bakanlığınca; bitkisel üretimde yeni destekleme modeline geçildiği belirtilerek, 2025-2027 yıllarını kapsayacak destekleme döneminde, tarımda yeni bir dönem başladığı, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ne kayıtlı tüm çiftçilerin yararlanacağı, hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi bitkisel üretimde de artık üretim planlamasının en önemli ayağının uygulamaya alındığı belirtilmiştir.
-Yeni Destekleme Modeli ile üretimi yapılan ve ihtiyaç duyulan ürünlerden Buğday ve Dane Mısır üretimi üzerinden örnekleme yapacak olursak;
Bu zamana kadar destekleme adı altında çiftçilerimize yapılan ödemeler, ihtiyacın ve tarlada yapılan emeğin çok altında ve amacı dışında kalmıştır.
Üretimin planlanması ve ihtiyaca göre üretim yapılması tarımın en çok ihtiyaç duyduğu kriterlerden olup, yeni destekleme modelinde ifade edilenler doğrultusunda, belirlenecek destekleme miktarı; baz alınacak katsayı ve ürün girdi ve maliyetlerinde oluşacak yıllık değişikliklerin, çiftçinin emek ve alın terinin karşılığı değerlerle güncellenmesi oldukça önemlidir.
Hala beceremediğimiz Üretim Planlaması, aktif kooperatifleşmenin gelişmemiş olması ve tarımdaki dışa bağımlılığımızın her geçen gün artması bu işin tuzu biberi olmuştur.
Bunların yanında; Özellikle son yıllarda Samsun ili başta olmak üzere tüm Karadeniz’de görülmekte olan Kahverengi Kokarca 2024 yılında tarım arazilerine ve ürünlere milyonlarca liralık zarar vermiştir.
Fındık başta olmak üzere, sebze, mısır ve bazı meyve türlerinde zarara neden olan Kahverengi Kokarca artık ülke tarımı ve tarımla geçinen Kırsalımızın en büyük belalarından biri olarak kabul edilmektedir.
Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri tarafından Her ne kadar mücadele açısından ilaçlama, biyolojik savaş (Samuray arısı) ve biyoteknik mücadele verildiyse de doz yetersizlikleri, tüm sahaların ilaçlanamaması, seri ve organize eylemlerin istenilen düzeyde olmaması epideminin hızla yayılmasında en büyük etkendir.
Yeterli mücadele yapılamaması ve TMO'nun sahip çıkmaması nedeniyle çiftçimiz 2024 yılında Samsun’da randımanı ilk defa 30-40'lara düşen fındığın kilosunu tüccara, genellikle 50 ile 70 tl arasında zararına satmış ve tarlasının işçilik ücretini dahi ödeyememiştir.
En önemli ihracat ürünümüz olan fındık; TMO ve Tüccarın inisiyatifinden alınıp derhal gereken güvenli ve istikrarlı bilginin emrine verilmelidir.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11.08.2024 tarihinde resmi sayfasından yaptığı duyuru ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü (GKGM) ile ÖSYM arasında imzalanan protokol çerçevesinde “2024 yılı Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Yazılı Sınavı (2024-BKUBTS)”, 24.11.2024 tarihinde Ankara’da ÖSYM tarafından gerçekleştirilmiştir.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası; Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönetmelik iptali ve Bakanlığın Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) Bayi ve Toptancılık sınavını yaptırdığı kurumlara karşı sınav iptali amacıyla onlarca dava açmış, yazılı ve sözlü itirazlarda bulunmuş, her platformda yönetmeliğin ve yönetmeliğe bağlı gerçekleştirilecek sınavın yanlışlığı ve hukuksuzluğu noktasında mücadelesini sonuna kadar sürdürmüştür.
ODA olarak; bundan önce defalarca değiştirilen Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkındaki Yönetmeliğin “Bayi veya Toptancı İzin Belgesi Alabilecekler ve Sınav başlıklı” 6. maddesinin 1. fıkrasındaki Ziraat Mühendisliği dışındaki diğer meslek disiplinlerinin sınava girebilmelerinin toplum ve çevre sağlığı, kamu vicdanı, meslek etiği adına yönetmelikten kaldırılmasının bir zorunluluk olduğunu tekrar dile getirmek istiyoruz.
Bu sınava yönelik göstermelik önlemler değil, kalıcı çözümler için meslektaşlarımız dışındaki diğer meslek disiplinlerinin sınava kabulü ve sınavla dahi olsa ilaç bayisi olmasına yönelik yönetmelik değişikliğini asla kabul etmiyoruz.
Ziraat Fakültesi sayısındaki artış, kamuya yapılan yetersiz alımlar, yanlış tarım politikaları neticesinde, özel sektörde iş imkanlarının azalması doğal olarak fakültelerden mezun olan meslektaşlarımızı bayi açmaya mecbur bırakmaktadır. Bunula beraber başka meslek grubundaki, başta Eczacı, Kimya Mühendisi, Kimyager, Orman Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi, Bitki Sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş teknikerleri Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) Toptancı ve Bayilik Sınavına dahil etmek “Ziraat Mühendisliği” eğitimi almış kişilerin hak gaspı ile beraber toplum ve çevre sağlığını tehlikeye atmak adına çok büyük bir yanlışın içine götürmektedir.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası; üyelerimiz ve meslektaşlarımızın mağduriyetleri giderilene kadar bu ve diğer konulardaki mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir.
Kamuoyuna duyurulur. 10.01.2025
Havva YURDUNUSEVEN BAYZAT
TMMOB ZMO Samsun Şube Başkanı
Okunma Sayısı: 19
Fotoğraf Galerisi