TARIMSAL ÖĞRETİMİNİN 163. YILI

TARIMSAL ÖĞRETİMİNİN 163. YILI
MERSİN
27.01.2009

ANAMUR İLÇE TEMSİLCİLİĞİMİZ TARIMSAL ÖĞRETİMİNİN 163. YILINI KUTLADI

 

Ziraat Mühendisleri Odası Anamur Temsilciliği Tarımsal Öğretiminin 163. yılı nedeniyle üyelerine Anamur‘daki bir pastanede kahvaltı verdi. Buradan Atatürk Anıtına geçen Oda üyeleri, Oda temsilcisi Mustafa GÜNGÖR‘ün çelenk koyma törenine katılarak saygı duruşunda bulundular ve İstiklal Marşı okundu. Ziraat Mühendisleri Odası Anamur Temsilcisi Mustafa GÜNGÖR, burada yaptığı konuşmada, kutlamaları İlçe Temsilciliği olarak Anamur‘da da geleneksel hale getirmek üzere toplandıklarını söyledi.

1846 yılında başlayan tarımsal öğretimde özellikle 1933‘te Ankara‘da açılan Ziraat Enstitüsü ile disiplinli öğretime geçilmeye başlandığını ifade eden GÜNGÖR, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O dönemde Türkiye‘nin içinde bulunduğu zorluklara rağmen tarım sektörümüz bitkisel ve hayvansal üretimi ile ülkemize büyük katkılar sağlamıştır. Günümüzde ise 20 adet ziraat fakültesi ve onlarca meslek yüksek okulu ziraat mühendisi ve teknisyen mezun etmektedir. Plansız ve programsız şekilde ihtiyaçtan fazla ziraat mühendisinin mezun olması binlerce meslektaşlarımızın işsiz kalmasına sebep olmaktadır. Fakültelerimiz günümüz şartlarına göre plan ve program yaparak sektör için ihtiyaç duyulan bölümlere göre ziraat mühendisi yetiştirmelidir. Bu şekilde mezun olan arkadaşlarımız kendi bölümlerinde çalışarak ülkemize daha yararlı hizmetler verecek ve işsizliğin önüne geçilecektir."

Ziraat mühendisleri ile ilgili yetki kargaşasının yaşandığını ve sektörde faaliyetlerinin sınav zorunluluğu getirilerek kısıtlandığını öne süren GÜNGÖR, "Bu yetki kargaşası yeni yönetmeliklerle ortadan kaldırılmalı ve meslektaşlarımıza haksız bir şekilde uygulanan sınav zorunluluğundan vazgeçilmelidir" diye konuştu.

Tarım sektörünün son yıllarda gerek iç politika ve ürün planlanmasına önem verilmemesi ile girdilerin aşırı artması gerekse dış politikada Dünya Ticaret Örgütü ve Avrupa Birliği ile olan ilişkilerden dolayı ithalat rejiminin üretici lehine yapılamaması yüzünden çöküş dönemi yaşadığını vurgulayan GÜNGÖR, sözlerini şöyle tamamladı:

"Avrupa Birliği‘ne uyum sürecinde sektörün daha çok etkilenmemesi için gerekli tedbirler alınmalı, verimlilik ve rekabet düzeyini yükseltici politikalar geliştirilmelidir. Son yıllarda tarımsal üretim ve pazarlama sektörünün bir kısmında ziraat mühendisi bulundurma zorunluluğu getirilmesi memnuniyet vericidir. Gerekli düzenlemeler yapılarak meslektaşlarımızın etkin bir şekilde çalışması sağlanmalıdır."

Okunma Sayısı: 1215
Fotoğraf Galerisi